Тимчасова перемога?

Закривати чи залишати сільські дільничні лікарні? Довкола цього питання розгортаються пристрасті вже протягом кількох років. Держава взяла курс на реорганізацію. Мета благородна – перетворити кількість у якість, привести лікувальні заклади до європейських стандартів, підвищити рівень обслуговування. Проте без урахування регіональної специфіки тут, як виявилося, не обійтися.

Тимчасова перемога?

 

На початку весни цього року «Замок» уже висвітлював тему реорганізації дільничної лікарні у селищі Верхнє Водяне на Рахівщині. Там перспектива закриття лікувального закладу викликала хвилю незадоволення. Люди навіть зібрали своєрідний майдан, протестуючи проти намірів влади. У «заручниках» тоді опинився й лікар районної лікарні Іван Біляк. Люди нарікали: до Рахова їм добиратися далеко, та й дорого, гірські дороги часом повністю заблоковані стихією, тож допомоги у разі закриття закладу їм буде чекати нізвідки. «Для багатьох старших людей, які живуть високо в горах, за 10–20 кілометрів від села, реорганізація може стати серйозною проблемою. Якщо тепер бабуся чи дідусь ще можуть спуститися до села, лягти в наш заклад на кілька днів, щоб їх «прокапали», підлікували, і потім повернутися додому, то після перепрофілізації медустанови на денний стаціонар зробити цього вже не зможуть. Щодня спускатися й підніматися в гори по кількадесят кілометрів не до снаги й багатьом молодим, не те що стареньким хворим», – розповіла в березні нашому виданню головний лікар Надія Гучканюк.

Після кількох депутатських звернень і запитів, зокрема депутата Рахівської райради Миколи Бережанського, а також публікації «Замку», верхньоводянці дістали добру звістку: з РДА повідомили, що до кінця цього року лікарню у Верхньому Водяному не реорганізовуватимуть. Однак рішення це лише тимчасове.

«Ніяких нових подробиць ми не знаємо. Маємо тільки рішення селищної ради, яка відмовила в реорганізації лікарні. Тож напевно відомо тільки, що до наступного року реорганізації не має бути. Хіба будуть якісь нові вказівки з Міністерства. Про довгострокові перспективи казати ж наразі не можемо», – прокоментувала днями ситуацію Надія Гучканюк. Головний лікар також повідомила, що наразі наповненість лікарні  майже 100-відсоткова.

У Рахівській районній раді також тримають питання на контролі: «Усе залишилося незмінно. На сесії райради виступав головний лікар райлікарні Іван Біляк, який запевнив, що поки ситуація є гострою, поки люди категорично виступають проти таких кроків, лікарню ніхто закривати не буде. Є така думка, що у віддаленому селі (а Верхнє Водяне майже за 50 кілометрів від Рахова) слід залишити медичну установу. Хоча питання реорганізації неминуче. Якщо не тепер, то через рік-два-три до нього доведеться повернутися, бо цього вимагає центральна влада. Але наразі ніхто не збирається «нагинати» людей», – зазначив заступник голови Рахівської районної ради Михайло Фірка. 

Що ж, мешканці Верхнього Водяного задоволені: для того, щоб підлікуватися, їм поки що не обов’язково долати по 100 кілометрів туди-назад до Рахова. Проте чи поставляться в Києві з розумінням до проблеми медичного забезпечення гірських населених пунктів та чи врахують специфіку життя віддалених гірських сіл при втіленні медичної реформи? 

14 серпня 2012р.

Теги: лікарня

Коментарі

Постраждалий 2012-10-13 / 00:18:06
Як що там самі стареньки "лікуються" , то ліпше хай там буде дом для перестарілих. А скільки там беруть від стареньких за "прокапати", ви знаєте? За то вони ї не хочуть щоб закрили лікарню.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи