На Закарпатті вже 10 людей постраждали від укусів змій

Останнім часом зросло число повідомлень про небажані «зустрічі» зі зміями, а то й постраждалих від них. Як повідомив «Новинам» головний лікар Закарпатського територіального центру екстреної медичної допомоги (медицини катастроф) Томаш Білинець, з початку літа в області вже зафіксовано 10 випадків із постраждалими від укусів змій (більшість їх у Міжгірському та Хустському районах). Як сприймати цю цифру? Фахівець зазначив, що бували роки (до прикладу, 2008-й), коли фіксували удвічі більше (20) випадків.

На Закарпатті вже 10 людей постраждали від укусів змій

 

Люди розповідають різні страшилки, наче б змії лізуть не тільки у двори, будинки, але й газові плити. Мешканці Рахівщини кажуть, що такого нашестя плазунів, як цьогоріч, ще не було. На це мають і своє пояснення — мовляв скинули із гелікоптера в їхні ліси. Причому таку версію довелося почути і від мешканці інших районів.

Але цьому є наукове пояснення. Якраз у літні місяці у плазунів спостерігається максимальна фаза активності, коментує доцент УжНУ, зоолог Людвіг Потіш. Вони тепер паруються. Науковець заспокоює: – на Закарпатті водиться лише один вид отруйних змій – гадюка звичайна, та й та зустрічається доволі рідко. Найбільш поширені мідянка та полоз лісовий (чи ескулапів). Вони безпечні. Треба знати, що змії ніколи не атакують без причини, і лише тоді, коли люди роблять намагання їх потурбувати. Доказ цьому минулорічний випадок, коли у реанімаційне відділення Воловецької ЦРЛ потрапив турист зі Львова, якого вкусила змія. Плазуна виявили на колесі свого авто туристи з Чехії, які зупинилися на одній із туристичних баз району. 23-річний Ростислав вирішив, що це вуж та взявся допомогти іноземцям. Під час спроби скинути змію рукою хлопець отримав отруйний укус. Із опису плазуна припустили, що це була карпатська гадюка.

До речі, гадюку звичайну легко відрізнити від інших завдяки забарвленню — від сірого до коричневого з оливковими та червоно-бурими відтінками, проглядається характерна темна зигзагоподібна лінія вздовж хребта та іксоподібний малюнок на голові. На сайті Міністерства охорони здоров’я України подано рекомендації: якщо вас вкусила отруйна змія, то на місці укусу залишаються сліди від двох отруйних зубів у вигляді двох ранок, з яких тече кров (неотруйна ж залишає тільки слід на шкірі). Перш за все слід постаратися якомога скоріше відсмоктати з рани отруту, постійно її випльовуючи. Не можна цього робити тим, у кого є поранення слизової ділянки губ або порожнини рота. Фактично, кажуть медики, від перших дій і залежить ваш подальший стан, оскільки отрута швидко розходиться по крові. Лікар хірургічного відділення Міжгірської районної лікарні Денис Дербак радить одразу ж зав’язати джгут чи цупку тканину вище місця укусу, а потім продезінфікувати та обкласти льодом. Далі – термінова госпіталізація. Це підтверджує й інший лікар цього відділення Олександр Шанта. Він каже, що потрібно обов’язково звертатися у лікарню, навіть у тому випадку, якщо є лише підозра на укус, оскільки лише спеціаліст може поставити правильний діагноз. І звертатися бажано оперативно, бо, коли вже з’являються клінічні ознаки (холодний піт, марення, сонливість), може бути пізно.

Останнім часом поширювались чутки про те, що область не забезпечена сироваткою проти отрути змії. Однак Томаш Білинець їх спростував. Каже, що певні проблеми з цим були, але позаминулого року. Нині ж область забезпечена нею в повному обсязі. Оскільки до «зміїного літа» готувалися заздалегідь.

Оксана Штефаньо

01 серпня 2012р.

Теги: змія, лікарі

Коментарі

Іштван 2013-04-10 / 16:45:51
Шо за дурь кажуть тоті науковці! Де то видно оби змії ся уліті парували? Кіряйте геть таких фахувцю!!!

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи