"Говерла" зловила зірку

Укотре головна команда області з’явилася у найвищому дивізіоні українського футболу. Скоро (14 липня, в суботу) розпочинаються двобої Прем’єр-ліги. Амбіцій в ужгородців, як завжди, хоч відбавляй. Однак цього разу заяви не виглядають голослівними, а дії не нагадують фарс і окозамилювання. «Говерла» зловила зірку не лише в переносному значенні, але й підписала кількох маститих виконавців.

"Говерла" зловила зірку

Старт біля моря і жахливий графік
Підготовка команди до сезону майже завершена. 14 липня Севідов і компанія стартують в еліті виїзним двобоєм із «Чорноморцем». А далі – «Шахтар» і «Динамо». Потім, як казав небезвідомий Ігор Гамула, «лобова гра» із «Зорею» – і знову пекло: «Металіст» та «Дніпро». 

Із чим підійшла до такого серйозного випробування на початку дистанції «Говерла»? В ігровому плані все досить спокійно й злагоджено. У спарингах із різношерстими командами тренерський штаб спершу перевіряв гравців, які стукаються до основи. Першолігівський кістяк не розсипався, відправилися в оренду лише Вітер та Івашко. Але у перших товарняках проти словенського «Рудара» (0:0) та румунського «Брашова» (програш 0:2) стара гвардія виглядала досить слабо. Щось подібніше до бойового складу наш тренер виставляв на матчі з грузинським «Металургом» (1:0) та румунським «Газ Метаном» (2:0). 

Незмінними у всіх двобоях залишалися хіба позиції в захисті Ільницького, у середині поля – Райчевіча, у групі атаки – Міщенка. Переймалися вболівальники через те, що в перших матчах у рамці стояв Бабенко. Хтось вбачав у цьому натяк на те, що Надя можуть переманити більш імениті клуби. Але в наступних товариських зустрічах і в останньому спарингу (7 липня) з хорватською «Істрою» (перемога 1:0) місце у воротах зайняв таки Надь. Загалом, можна було б розглядати як варіант основи: Надь, Ільницький (Гібалюк 80), Єлісєєв (Бойко 75), Щедраков, Мелікян, Трухін (Трішович 80), Райчевіч, Печонкін (Ситник 80), Міщенко, Микуляк (чергове повернення блудного сина?), Косирін (Макаренко 50).Але якби не кілька приємних «але».  Севідов знає, що робити, й працює з тими виконавцями, які є і яких можна затягнути до лав новачка еліти. А ще коли вдається підписати володаря Кубка УЄФА – це взагалі успіх. 

Лопес, але не Хулі, Боян, але не Кркіч
Іспанський 31-річний півзахисник Хорді Лопес (останній клуб – ОФІ «Кріт») – не дута величина, хоча й у всіх іменитих клубах, де виступав, відбігав не так багато ігрового часу. Цікаво, що прес-служба «Говерли» представила його як Хорхе Лопеса: сплутали із 34-річною колишньою зіркою «Валенсії», яка також виступає у «Кріті»! Наш Лопес – вихованець «Барси», виходив кілька разів за основу «Реала», має досвід у єврокубках (допоміг Севільї виграти КУЄФА у 2006 році). Далі кар’єра пішла на спад: 2 сезони оренди, потім – 2 команди другого англійського дивізіону, голландський середняк «Вітес» та ОФІ «Кріт». Лякає те, що гравець так і не зміг закріпитися в основі жодного (!) клубу за всю кар’єру, і не завжди через ігрові причини – подекуди заважали травми. Втім, навіть якщо нині у нього бракує однієї ноги, такий зірковий чолов’яга однаково згодиться команді.   

Менш іменитий, але не менш загартований в офіційних матчах ще один новачок – 27-річний сербський оборонець Боян Малішіч. З 2002 до 2010 він небезуспішно бігав за різні команди Сербії, а далі чкурнув до Узбекистану, де виграв із «Насафом» Кубок Азійської Конфедерації. Тож можна сказати, що у складі Говерли нині переможці турнірів двох частин світу. І якщо перша зірка підписалася на рік із правом продовження, то серб прийшов на 3 роки. Крім того, на перегляді в клубі ще два балканці – Піріч та Іліч (непоганий нападник, на перший погляд).

Якщо підійдуть, буде у нас нічогеньке балканське угруповання в команді. 
Також керівництво ужгородців відправило до київського «Динамо» офіційний запит щодо оренди півзахисника Кирила Петрова і захисника Темура Парцванії. Обидва хлопці вже давненько ходять у супер-перспективних, але після тріумфу на Євро U-19 так нічого й не досягли. Проте «Говерлі» були б явно не зайві. Хоча б тому, що якісних українців у команді не так уже й багато. А легіонерів у нас більшає. 
Водночас керманичі клубу переймаються і молодою зміною та власними вихованцями. За нормативами еліти треба мати 2 молодіжні склади: U-19 та U-21.

Цими питаннями упродовж півроку в клубі займається спортивний директор Віктор Ряшко. Каже, що в команді юніорів, яка виступає в чемпіонаті області, є багато перспективних гравців. Крім того, мали би вписатися в наймолодшу групу випускники СДЮШОР 1995 року народження. Підтягування власних резервів (адже поки що в клубі із закарпатців лише Надя беруть до основи) – це вже очевидний позитив проходу в еліту. Навіть якщо ми традиційно з тріском звідти вилетимо… 

Де наше «вдома»?
На цьому загалом позитивному фоні лякає лише питання зі стадіоном. «Авангард» в останній місяць нагадував якщо й не підготовку «Олімпійського» до Євро, то принаймні зменшену копію того поспіху. Латали, штукатурили, монтували, встановлювали, тестували… І результат цієї діяльності перевірятиме комісія. Шкода, що нам ще не відомі підсумки перевірки, адже ревізори з Києва ходили «Авангардом» якраз під час друку номера – 12 липня. Хоча в клубі запевняли, що запланована перевірка на 10-11 число. 

Також дивно, що, не чекаючи результатів перевірки, прес-служба оприлюднила інформацію, що 9 липня починається продаж абонементів, а 14-го – квитки на перший «домашній» матч із донецьким «Шахтарем». Вказали телефони в Ужгороді: 3-30-59 та 3-30-39. Тож скрупульозні читачі можуть поцікавитися, що й до чого. Навіть ціну озвучили: 5-й сектор – 350 грн абонемент, VIP – (4-8 ряди) – 800 грн; одиночні квитки на західну трибуну – 40 грн., східну – 30 грн., південну та північну – по 20 грн..  Утім, де наше «вдома» – ще треба подумати.

Бо ж хто придбає квитки чи абонементи, може опинитися в ситуації, що доведеться добиратися до Львова. Те ж саме і з квитками на «Шахтар». Та й ніяких абонементів до 11 числа ніде не продавали. В останньому коментарі «Замку» гендир клубу Іван Шіц відзначив: «Основні пункти на арені виконані, але роботи ще багато. Чи прийме комісія стадіон – не відомо. Тож якісь продажі чи заяви перед вердиктом були б передчасними. Тому достовірна інформація з’явиться лише після 11-12 числа». 

Ростислав Рогожа

19 липня 2012р.

Теги: Говерла, футбол

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи