Закарпатський малий і середній бізнес змушений боротися за виживання

Наприкінці минулого тижня доволі несподівано додалося масла у вогонь конфлікту навколо найбільшого інвестора краю – автомобілебудівного заводу «Єврокар». Здавалося б, нічого особливого: на рядовій, хоч і першій такого формату за два останні роки, нараді в обласній адміністрації підприємці, яких запросили розказати, як їм працюється з контролюючими структурами, відверто висловили свою думку.

Закарпатський малий і середній бізнес змушений боротися за виживання

 

Справа «Єврокару» може бути показовою

Серед виступаючих слово надали і генеральному директору ПрАТ «Єврокар» Олексію Ягічеву, який наголосив: якщо тиск на підприємство з боку прокуратури й податкової не припиниться, завод – один із найбільших інвесторів і платників податків Закарпаття – може припинити роботу. Зокрема, розповів про один з останніх фактів «опіки» податкової, що підприємство безпідставно звинувачують у несплаті податків, тоді як держава сама боргує 64 млн. грн. неповерненого ПДВ і вже довелося скоротити виробництво машин на 30%. Практично за тиждень після наради прокуратура публічно, через пресу, відповіла на прохання «Єврокару» ще від 17 травня розібратися в правомірності дій податківців. У відповіді йшлося: податківці діяли як належить, а службовці підприємства умисно ухилялися від сплати податків і завдали державі значних збитків. Наступного ж дня «Єврокар» теж публічно звинуватив обласну владу і правоохоронців у тиску, необ’єктивності і висвітлив усі нюанси взаємин з обласними правоохоронцями, насамперед податківцями.

Не беремося стверджувати, чого у цій ситуації більше: бажання обласної влади задекларувати, що перед законом усі рівні і всі, хто його порушив, понесуть заслужену відповідальність, чи на прикладі такого серйозного підприємства, як «Єврокар», налякати дрібний місцевий бізнес, аби не «рипався». Але розмови про безкінечні вимотуючі перевірки, вимоги сплачувати податки наперед, доведені контролюючим структурам плани і вимоги, численні інструкції, які на потрібний фіскалам лад обертають недоліки законодавства, – не змовкають. Проте «Замок», звернувшись до багатьох підприємців із пропозицією розповісти про конкретні конфліктні ситуації, найчастіше отримував відповіді на кшталт: дуже тяжко, та в газету не пишіть, бо мені то не допоможе, тільки гірше буде. Навіть на умовах анонімності багато хто боїться, що їх одразу «вичислять» у районі.

І все ж, наприклад, директор «Закарпатського рибокомбінату» Василь Олексик розповів, що підприємство більше року відстоює у суді: вимоги інспекторів рибоохорони та екологічної інспекції – нібито підприємство повинно отримати ліцензію, що водойми у них не того розміру і об’єму, – неправомірні. На тиждень у жовтні минулого року на вимогу перевіряльників навіть довелося припинити діяльність. Суд визнав таку вимогу екоінспекції незаконною, але остаточну крапку в цьому епізоді взаємин із «контролерами» чекали більш ніж півроку. Комбінат діє з 1960-го, зараз там 85 працюючих, але, розповідає керівник, дуже вже багато часу, зусиль і здоров’я доводиться витрачати на боротьбу з системою, яка чомусь не допомагає, а тільки вставляє палиці в колеса реальним виробникам.

Не легше і тим, хто має справу з бюджетними коштами. Керівник підприємства одного з районів, яке виконує роботи за державні кошти, навів приклад, як ще не встигли отримати гроші і взятися їх освоювати на одному з об’єктів, як уже прийшла перевірка з обласного СБУ з питаннями: як проводився тендер, які були «відкати». Щойно стражі державної безпеки завершили свою роботу, як завітали працівники районної прокуратури разом із міліціонерами відділу економічної безпеки і три тижні теж шукали «огріхи». За ними – податкова міліція, а далі прийшли з позаплановою перевіркою з Пенсійного фонду, мовляв, маєте борги – так сказали на нараді в райадміністрації. Зрештою, ніяких зловживань не знайшли, але ж як було весь цей час працювати, коли треба було безперестанку доводити, що біле не є чорним і люди хочуть робити свою справу, а не красти.

«Державі шкодить не бабуся на ринку, а махінації великих підприємств»

Як розповів відомий ужгородський юрист Ярослав Греца, скарг підприємців на те, що на них тиснуть і не дають працювати, нині справді багато. Вони розглядаються, як правило, у порядку адміністративного судочинства і їх сьогодні набагато більше, ніж господарських конфліктів між підприємцями.

На думку Ярослава Васильовича, ця тенденція не є новою, вона існує в Україні з часу становлення її незалежності. У попередні періоди тиску на підприємців було навіть більше, просто зараз про це не бояться відкрито говорити. «Нині підприємці мають більше доступу до якісної юридичної підтримки, але суть не в тому. Вони хочуть, аби їм дали спокійно працювати, без зайвих перевірок і надмірної уваги з боку контролюючих органів, – зазначає юрист. – Наша компанія займається податковим правом, тому ми багато працюємо з випадками, коли підприємці мають конфлікти з податковими органами. Нині діє мораторій на проведення перевірок малого бізнесу, кількість фактичних перевірок значно зменшилася, що дозволяє малому бізнесу звестися на ноги після важкої кризи 2008 року. Я вважаю, що розвиток малого і середнього бізнесу дозволяє сформувати міцний середній клас, а від цього певною мірою залежить і стабільність у державі. Не треба думати, що підприємці зразу почнуть цим користуватися і обдурювати державу. Бо проблема нашої країни не у зловживаннях торговця на ринку, а у тих махінаціях, які ведуться у великому бізнесі. Саме там є основні бюджетні втрати», – резюмує він.

Вихід із ситуації, що склалася, Ярослав Греца бачить у зміні правової культури – щоб основною метою державних контролюючих органів було не «наїхати» на підприємця, а допомогти йому. «Нині податкова декларує бажання перетворитися з карального органу на сервісний, тобто обслуговуючий орган. Я щодо такого нововведення двома руками «за», це правильний шлях, бо податкові структури мають обслуговувати бізнес, а не карати його. Звичайно, і контроль мусить бути, але більш обмежений», – вважає фаховий юрист.

Незважаючи на законодавчі нововведення, основною проблемою є неузгодженість податкового законодавства, коли одна й та ж ситуація може трактуватися як на користь податкового орану, так і на користь платника. Для підприємців же особливо важливо, аби були чіткі правила гри. Погані вони чи хороші – це вже інше питання, але вони мусять бути чіткими, щоб їх розуміли всі. Тоді, за переконанням Ярослава Греци, буде менше проблем і конфліктів.

889 справ чекають рішення суддів

Те, що підприємці справді мають багато питань до податкових органів, підтверджує і офіційна відповідь Закарпатського окружного адміністративного суду, в якій йдеться, що впродовж 2011-го та п’яти місяців поточного року від підприємців області до Закарпатського окружного адміністративного суду надійшло 717 адміністративних позовів, у яких відповідачем виступали органи ДПСУ в Закарпатській області.

Із цієї кількості позовних заяв 313 із різних причин повернули заявникам, за 404-ма – відкрили судові провадження.

Найбільше справ стосувалося ПДВ (крім бюджетного відшкодування з податку на додану вартість), що адмініструється органами державної податкової служби (153), 81 – податку на прибуток підприємства, а 49 – відшкодування ПДВ. 

Суд задовольнив 124 позови, 126 справ залишено без розгляду, а по 37 закрито провадження.

Суми, які оскаржували підприємці, в середньому складали до 500 тис. грн. У переважній більшості вони були меншими, але в окремих випадках і більшими.

Державна податкова служба у Закарпатській області на наш запит стосовно спірних справ із підприємцями відповіла, що протягом 2011 року за позовами платників податків до органів державної податкової служби у Закарпатській області було порушено провадження по 282 справах на загальну суму 373 407,7 тис. грн. (чому за даними суддів їх дещо більше – загадка. – Авт.). Усього на розгляді в судах, з урахуванням справ, що перейшли з попередніх років, перебувало 937 справ даної категорії на загальну суму 1 005 109,99 тис. грн.

Упродовж 5-ти місяців цього року суди взяли до провадження 106 справ на загальну суму 114 816,7 тис. грн. З урахуванням попередніх років мають винести рішення у 889 справах на 780 390,89 тис. грн.

Із загальної кількості справ за позовами платників податків майже 85% складали справи про визнання недійсними податкових повідомлень-рішень/рішень по донарахованих сумах податків та зборів, застосованих штрафних (фінансових) санкціях, винесених за актами перевірок органів ДПС. Найчастіше платники оскаржували податкові повідомлення-рішення про визначення податкових зобов’язань із податку на прибуток та застосування штрафів стосовно ПДВ або донарахування ПДВ, а також про зменшення до відшкодування сум ПДВ.

Через Закарпатський окружний адміністративний суд торік підприємці у 8 випадках намагалися домогтися повернення ПДВ на загальну суму 1365,14 тис. грн. Цього року, запевняють, таких звернень до служителів Феміди не було.

За позовами платників податків у 2011 році на користь податківців  судами різних інстанцій винесено 234 рішень на 320 780,15 тис. грн., тим часом на користь платників податків судами вирішено менше – лише 157 справ на 195 557,94 тис. грн.

На 1 червня на розгляді в судах І-ої, апеляційної та касаційної інстанцій перебувають 44 резонансні справи на загальну суму 573 034,92 тис. грн.

Що ж відбувається нині в державі і на нашому рідному Закарпатті? Державні контролюючі органи, всупереч словам Гаранта, роблять усе, щоб малий та середній бізнес почувався винним і не міг спокійно працювати? Чи керівники фіскальних структур так підганяють своїх підлеглих виконувати плани та рознарядки, що не дбають, із кого ще можна буде бодай щось узяти завтра?

Сергій Попович 

27 червня 2012р.

Теги: Єврокар, бізнес, перевірки

Коментарі

читач 2012-07-07 / 02:48:22
Не є таємницею те, що силовики спочатку приходять і переконливо просять бабки. А після того ,як їх посилають до бабки, приходять із перевіркою. І починають крутити кіно про боротьбу з розкраданням бюджетних коштів! І всі на "авторитетну" думку Русина і Петруні злодії, які залізли у державну кишеню і лише вони єдині кристально чисті люди, які окрім цього змушені у поті лиця боротися іще й з контрабандою, нелегалами, наркотою, гральним бізнесом та іншою злодійщиною !!!

правда 2012-06-30 / 11:48:30
ПЕтруня - креатура регіоналів і призначається генпрокурором. Міліцію очолює Антибіотик-Русин, якого реанімувала з сдпушного небуття регіональна влада. Голова закарпатської податкової - член Партії регіонів . Про що мова?

Ужгородець 2012-06-30 / 11:01:44
Органи прокуратури на Закарпатті (на чолі із Петрунею - протеже Балоги) є на сьогодні організованою злочинною групою, що використовуючи мінтів та податкову ведуь відвертий рекет... Це факт... І не останню роль в цьому правовому безпридєлі відіграє клан - мафіозника Віктора Балоги

Менты 2012-06-27 / 21:13:15
Закривайтеся або платить гроши нам!!!

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи