На Закарпатті підприємці скаржаться, що постійні перевірки не дають їм працювати

Українські можновладці останнім часом багато говорять про те, що потрібно підтримувати малий і середній бізнес та робити все, щоб він розвивався, годував і розвивав державу. Тим часом самі підприємці часто за голову хапаються від сваволі контрольних органів, які просто не дають перепочинку перевірками і штрафами.

На Закарпатті підприємці скаржаться, що постійні перевірки не дають їм працювати

«Єврокару» через тиск податківців не довіряють партнери

Цього тижня керманичі краю врешті почули бізнесменів і організували розширену нараду, на яку запросили невдоволених підприємців з одного боку і очільників міліції, прокуратури, СБУ, КРУ тощо – з іншого. Приводом цієї зустрічі, судячи зі слів «губернатора», стало відповідне доручення (чи радше добрячий прочухан) Президента, дане на засіданні Ради регіонів. Досі голова ОДА не надто спішив вислуховувати підприємців. За останні два роки він вперше організував таку нараду, нібито досі цих проблем і не бачив.

 

Однак усі присутні були налаштовані досить скептично, мовляв, такі зібрання є не більш ніж пустими теревенями, бо згори говорять, а на місцях – роблять. І, як казав колись перший президент, маємо те, що маємо. 

Цікаво, що на нараді... не всім підприємцям дали виступити! Натомість довгу промову чомусь виголосив начальник управління капітального будівництва Степан Бордаш. Коли ж підприємцям таки дали слово, виявилося, що в усіх проблеми схожі й пов’язані здебільшого з величезною кількістю безпідставних перевірок, які не дають можливості нормально працювати. Навіть керманич області підтвердив, що до нього часто надходять скарги на чиновників і представників контрольних органів від підприємців, зокрема й тих, які мають справу з іноземними інвестиціями.

Ці слова у досить жорсткій формі підтвердив генеральний директор ПрАТ «Єврокар» Олексій Ягічев, котрий з трибуни наголосив: якщо тиск на підприємство з боку прокуратури й податкової адміністрації не припиниться, «Єврокар» – один з найбільших інвесторів і платників податків Закарпаття – може припинить роботу. Останнім фактом «опіки» податкової Олексій Ягічев назвав те, що нині підприємство безпідставно звинувачують у несплаті податків, тоді як держава сама боргує 64 млн грн неповерненого ПДВ, що не дозволяє заводу працювати на повну силу. Це призвело до того, що виробництво довелося скоротити на 30 %, а іноземні й вітчизняні партнери почали сумніватися в перспективах, що негативно впливає на імідж заводу. Тому директор «Єврокару» наполегливо попросив зупинити практику тиску податківців.

Не співав дифірамбів контрольним органам і керівник радгоспу-заводу «Мужіївський», котрий зауважив, що останні півроку не робить нічого іншого, крім ходіння по різноманітних службах. «Поки ми мали величезні заборгованості, я не був нікому цікавий, – розповів підприємець, – та, щойно вийшов на «нуль» і почав знаходити шляхи заробітку, до нас зачастили «гості» з КРУ, СБУ та інших структур. Міліція постійно тисне на людей, з якими працюю, залякує і погрожує. Складається враження, що ці структури думають: якщо у підприємства є заборгованості, хай гниє, а коли нема, то його вже можна «подоїти». От тільки одного не розумію: невже в СБУ нема іншого заняття, як стежити за моїми коровами?»

Спілкування з владою – мовою судів

Михайло Довжанин з фермерського господарства «Озеро» у Виноградівському районі розповів, що на своїх паях, де раніше був нічийний смітник, він вирощує помідори, перець; є сад, озеро, а на частині ділянки розміщений ринок. «Я 12 років був начальником районної адміністрації, керував колгоспом, але такого «безпрєдєла» не бачив, – сказав він на нараді. – Прокуратура і міліція ніяк не заспокояться, підозрюючи мене в нецільовому використанні землі. Міліція дозволяє собі приїздити в бар, який орендують на території мого ринку, навіть уночі. Вимагають якісь документи, погрожують адміністративними протоколами. За таких умов просто неможливо працювати».

На складність контрольної системи вказувала у своєму виступі й директорка ТОВ «ВГСМ» Ірина Мацепура, котра розповіла, що її підприємство перевіряють усі, навіть військкомат. «Відділ земельних ресурсів оштрафував невідомо за що, навіть не приходячи до нас, то ми це навіть оскаржували в суді, – зауважила підприємець. – Податківці йдуть до нас завідомо як до злочинців, чомусь при перевірках присутня податкова міліція. А «Закарпаттяобленерго» вимагає розрахуватися за електроенергію ще за місяць до того, як ми розпочинаємо користуватися їхніми послугами. Одне слово, нині підприємець є затиснутим з усіх боків і за таких умов пробує формувати свій бізнес».

Голова регіонального відділення Українського союзу промисловців та підприємців Маргарита Мощак підсумувала виступи підприємців, сказавши, що влада має бути зацікавлена в тому, аби підприємцям в нашій країні працювалося комфортніше. Натомість нині бізнесмени бачать, як контрольні органи просто деруть із них гроші, не розуміючи, що скоро може настати той критичний момент, коли дерти вже буде нічого. «Одного разу мені довелося за 2 тижні пережити 32 перевірки, – розповіла ужгородський ресторатор, – але маю на руках і виграні судові рішення, які погоджуються з тим, що багато перевірок моєї діяльності були незаконними. Нині підприємці вже не залякані, вони можуть висловити в очі владі своє невдоволення. Тому часто нам доводиться спілкуватися з органами влади й контрольними структурами лише мовою судів».

Будуть скарги — будуть і перевірки

Самі ж керівники контрольних структур спробували виправдатися. Голова ДПА в Закарпатській області Василь Іванчо, до прикладу, відзвітував, що кількість податкових перевірок з року в рік постійно зменшується, та й ПДВ, мовляв, податкова виплачує підприємцям вчасно. Начальник управління Служби безпеки України в області Василь Сітар зауважив, що СБУ має стосунок до контролю економічних питань, які стосуються інтересів держави, тому критику щодо корів не сприйняв, адже мова йшла про державне підприємство. Щодо майбутнього, то він покладає великі надії на новий Кримінально-процесуальний кодекс, який має чітко визначити компетенцію СБУ.

Начальник УМВС України в Закарпатській області Віктор Русин, підбиваючи підсумки зустрічі з підприємцями, вибачився перед усіма, хто відчув незручності від роботи правоохоронців, але сказав, що не вважає перевірки непотрібними, особливо в тій частині, яка стосується використання бюджетних коштів (як приклад він навів останній випадок з розкраданням коштів в обласному онкодиспансері). Щодо безпідставності перевірок, то Віктор Русин заявив: якщо до міліції надходить заява, правоохоронці зобов’язані на неї відреагувати, тому, коли будуть скарги, – будуть і перевірки.

А прокурор області Анатолій Петруня наголосив: 19 листопада цього року набуде чинності новий Кримінально-процесуальний кодекс, який відчутно змінить усю систему роботи правоохоронців. Але ще до того очікується, що Генеральний прокурор заборонить районним прокурорам порушувати кримінальні справи за фактом у сфері господарської діяльності – це зможе робити лише вищий за рангом посадовець прокуратури. Натомість основна робота цього органу буде направлена на контроль за бюджетними коштами, «аби ніхто не дозволяв собі красти у держави».

Керівники контрольних органів пообіцяли, що найближчим часом у структурах будуть проведені локальні координаційні наради, які дозволять донести ідею максимального сприяння роботі підприємців до всіх працівників. Та, аби посадовці про свої обіцянки не забули, «Замок» пропонує й надалі активно порушувати тему безпідставного тиску на малий і середній бізнес. А для цього запрошуємо зголоситися тих бізнесменів, котрі не бояться розказати свої історії боротьби проти системи.

 
Тетяна Літераті
14 червня 2012р.

Теги: підприємці, перевірки

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи