Закарпатські водогосподарники отримали багатофункціональну машину-амфібію для розчистки русел

У перші дні травня в зоні відпочинку біля греблі на Боржаві було досить велелюдно. Хоч і пригрівало майже по-літньому тепле сонечко, але народ сюди зібрався не для відпочинку: озброївшись великими мішками, збирали все, що аж ніяк не гармонує з розквітлою навколишньою природою: скляну й пластикову тару, папір, пакети, сміття. Весь цей непотріб – теж справа рук людських. Але люди різні – одні смітять, інші прибирають...

 Закарпатські водогосподарники отримали багатофункціональну машину-амфібію для розчистки русел

На Боржаві потрудилися рибалки, молодь, зокрема, студенти Закарпатського угорського інституту. Кожен з учасників акції  зібрав щонайменше 3–5 мішків непотребу, який власноруч завантажили на причіп трактора, а згодом вивезли на смітник.  Хочеться, звісно, сподіватися, що наступного року непотребу на Боржаві буде значно менше.

Для Берегівщини неабияк актуальна й проблема каналу Верке. Нині він у страхітливому стані – адже вода з Боржави не надходить через нерест риби. До 25 травня її не пускатимуть, але, пояснюють фахівці, це не вирішить проблеми. Єдиний вихід – очистити й нарешті припинити витік каналізації до каналу.

Начальник Берегівського міжрайонного управління водного господарства Юрій Ісак повідомив, що до кінця травня має бути готова проектна документація на розчищення 10 кілометрів Верке в межах Берегова. Разом з міською владою планували подати на тендер від Євросоюзу, однак з’ясували, що до 2013 року це зробити вже нереально. Тому вирішили не чекати. Нещодавно на офіційній зустрічі з головою міста Іштваном Гайдошем проблему каналу вирішили включити у державну програму комплексного протипаводкового захисту в басейні річки Тиси».

До речі, на Закарпатті з’я­ви­лося унікальне обладнання для обслуговування, насамперед меліоративних каналів. Басейнове управління водних ресурсів річки Тиси отримало від європейських партнерів багатофункціональну машину-амфібію «Truxor», яка здатна ефективно розчищати русла річок і каналів. Амфібія може працювати як на березі, так і безпосередньо у самому руслі. Коштуває таке диво майже 110 тисяч євро. Нині триває навчання персоналу закордонними колегами. Цю техніку планують залучити і для розчищення Верке.  

 Нині питання одне – фінансування. Всі сподівання лише на те, аби цю проблему взяла під контроль держава. Адже попередня вартість робіт становить від 8 до 10 мільйонів гривень. Причому йдеться також про збереження й відновлення старої кам’яної кладки у межах центральної частини міста.

«Зокрема, голова обласної ради Іван Балога також обіцяв  допомогти, посприяти, аби рішення на високому рівні ухвалили чимскоріше, – каже Юрій Ісак. – А нині розчищуємо магістральний зрошувальний канал Косино-Бовтрадь. Продовжуємо програму благоустрою – триває прибирання прибережної смуги каналів від Дідова до Батьова (56 км). На жаль, з фінансуванням важко – частково це робиться за приватні кошти (оплачують підприємства, які розміщені на берегах цих каналів). Також даємо лад усій нашій мережі – насосним станціям тощо. Роботи завжди вистачає. Були б кошти...»

Олександр Ворошилов

14 травня 2012р.

Теги: Боржава, Верке, канал

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи