У Берегові з молоддю працюють угорські скаути і ... піонери

Головний біль багатьох батьків – чим зайняти своїх дітей після школи, у вихідні або під час канікул. Дорослі працюють, а малеча нерідко залишається без нагляду. Спортивні гуртки, музикування чи інша творчість лише частково заповнюють вільний час.

У Берегові з молоддю працюють угорські скаути і ... піонери

«Замок» спробував розібратися, чи існують нині на Закарпатті якісь молодіжні організації, де б діти не лише робили щось корисне, а й перебували під наглядом та діставали радість від спілкування з однолітками, на прикладі Берегова. Як з’ясувалося, у місті нині діють лише дві підліткові структури – скаутів і... піонерів.

20 мільйонів добрих справ щодня

У вихідні в Берегові з’явилися намети, які розклали представники Закарпатської угорської асоціації скаутів. Метою заходу було ознайомити з цим усесвітнім рухом більш широку аудиторію – насамперед дітей та їхніх батьків. Зокрема, в центрі міста влаштували майстер-клас для наймолодших з розпису писанок, виробів із паперу й ниток, соломи. Безплатно малювали смішні портрети, а також учили, як вправлятися з угорським батогом, розкладати вогнище, готувати їжу, напинати намет тощо. 

Асоціація була створена 1992 року й нині нараховує понад 300 членів. Осередки (дружини) діють в Ужгороді, Мукачеві, Берегові, Виноградові, Чопі, Косині.

Іштван Бардош, голова Берегівського осередку скаутів  іме­ні Стефана Бендаса каже, що для скаутів є три важливі речі: віра в Бога, Батьківщина й плече друга. До організації приймаютьпереважно школярів від 10 до 16 років. Вони спільно проводять вільний час, вивчають народні традиції, пісні, танці, а також допомагають немічним, дітям-сиротам, пенсіонерам. 

«Стефан Бендас був греко-католицьким священиком, який мешкав у Берегові й пройшов через пекло сталінських таборів, – розповідає керівник берегівських скаутів. – Тому він для нас моральний авторитет. Ми теж привчаємо дітей: бодай одну добру справу слід зробити за прожитий день. Якщо скаутів у світі нараховується приблизно 20 мільйонів, то й добрих справ за день відповідно 20 мільйонів – непоганий результат! Це може бути що завгодно – навіть вікна літнім сусідам помити перед Великоднем або траву покосити, сміття прибрати».  

Батьки задоволені, що їхні діти в скаутській організації. Кажуть, не хвилюються за них, навіть коли відпускають у гірські походи – бо там дисципліна та нагляд дорослих. Куріння й алкоголь – під суворою забороною. Подорослішавши, скаути самі стають тренерами для молодших – передають досвід. А ще в їхніх сім’ях заохочують мати багато дітей.  

«Ми підтримуємо зв’язки зі спорідненими українськими організаціями на Закарпатті («Пласт», «Галицька Русь»), хоч і не влаштовували поки що спільних акцій, – каже Павло Попович, голова Закарпатської угорської асоціації скаутів. – Однак улітку будемо разом брати участь у що­річному Джемборі, у Львові, який присвячено 100-й річниці скаутського руху в Україні». 

За 20 років діяльності на Закарпатті в лавах угорської  організації скаутів перебувало близько 3 тисяч дітей.  Серед них не лише угорці за національністю. Фінансуються за рахунок батьківської допомоги та ґрантової підтримки  угорських  культурних фондів. 

Загалом скаути нічим особ­ливим від інших школярів не від­різняються. Можливо, лише тим, що мають власну парадну форму, носять зелені галстуки й спільно роблять добрі справи. А ще можуть сказати, що серед їхніх друзів – Стівен Спілберг, Джоан Роллінг, Денієл Редкліфф, Білл Ґейтс і багато інших знаменитостей. Всі вони колись були скаутами і тому, згідно зі статутом, зобов’язані в будь-який момент прийти на допомогу своїм товаришам у кожній країні світу... 

Моральний авторитет для дітей  – Володимир Ленін

«Ми маємо раритет – прапор Берегівської районної піонерської організації. Єдиний стяг, який удалося зберегти, тому це реліквія, якою дуже дорожимо», – показує полотнище перший сек­ретар міськкому комуністів Валерій Арістов. 

9 травня минулого року в Берегові відновили піонерську організацію. Це єдина така структура в області. Нині в ній 10 членів – діти від 8 до 14 років. Вони з різних шкіл Берегова, за національністю – українці й угорці. А росіян, на диво, нема. 

«Є в нас піонервожата, прапор, горн і барабан, – каже Валерій Арістов. – Галстуки пошили самі батьки. Урочистий прийом у піонери відбувся на головній площі міста біля пам’ятника полеглим воїнам. Якщо відверто, то це було переважно бажання самих батьків. Бо діти ще не розуміють нашої ідеології: їм що шматок торта, що серйозна справа – однаково». 

Берегівський лідер  комуністів каже, що нині, на жаль, немає вже тієї атмосфери, як раніше, уваги до кожної дитини – ні в школах, ні в гуртках. Тому й створили піонерію, аби дати цю турботу.

Розповідає, що своєї ідеології не нав’язують. «Просто пояснюємо, що в усіх дітей однакові права. Хоча сьогодні це досить важко... Щодо атеїзму, то нині це питання взагалі не порушується. То була головна і чи не єдина помилка комуністичної партії – що переслідували побожних. Нині, хто хоче, нехай собі вірить. Тому не бачу жодної принципової різниці між нами й скаутами. Теж їздимо на екскурсії, прививаємо любов до рідного міста й області. Дітей потрібно відривати від вулиці. Хоча це й непросто – через нестачу коштів. Однак подарунки на свята вони отримують... Шкода, що поки що не вдається створити комсомольську організацію (від 14 до 25 років) – бракує контингенту. Але з часом сформуємо обов’язково...».

Сьогодні в лавах  партії у місті й районі близько 200 чоловік. 60 % – люди від 25 до 50 років. Фінансується організація через  обком КПУ. Моральним та ідеологічним лідером залишається Володимир Ленін. «Так, обливають його досі брудом, – каже Валерій Арістов. – Справді, можливо щось і було не так, як слід, але це вже давно у минулому...» 

Інших молодіжних органі­зацій у Берегові розшукати не вдалося. Хоч, цілком імовірно, вони існують, просто не надто афішують своєї діяльності. В інших містах області ситуація, можливо, краща, а може, й гірша. У будь-якому разі, сьогодні діти й підлітки є тією категорією населення, про яку майже не згадують під час виборів і політичних дебатів у парламенті. Бо вони не мають права голосу. Однак саме з них, теперішніх дітей, через кілька років і складатиметься наша країна, наша нація. Як і на яких моральних принципах їх нині виховають, що вкладатимуть у їхні голови, – таке на нас чекає й майбутнє...

Олександр Ворошилов, фото автора

28 березня 2012р.

Теги: скаут, піонер

Коментарі

Василь 2012-04-21 / 21:28:14
Джерело україноненависництва іде від саміх Українців !!!

Istvan 2012-03-30 / 09:16:25
А интересно: Ленин никому не мешает...

sevka 2012-03-30 / 06:12:37
А что мешает осудить Бардоша за сеператизм. Вон Сидора осудили.

сорри 2012-03-29 / 10:50:23
Чого ошелешило? Скаути ж - угорські. І тепер стають зрозумілими джерела україноненависництва і, начебто, "русинства" Бендаса. Це звичайний мадярон. Що, в принципі, і так було зрозуміло.

В. Піпаш 2012-03-29 / 08:51:23
Ошелешило! Скаутський осередок носить імя С. Бендаса - запеклого україноненависника та расиста, авторв відомої ксенофобської книги, публікація якої за рахунок МГКЄ викликала хвилю протестів. Це не надає авторитету скаутам. Кого там виховують?

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи