Знищити прибудинковий оазис на Володимирській, 28 «благословляє» комерсантів ужгородська влада

Невеликий комфортний дворик, що був у забудованому ближньому довкіллі приємним оазисом для тамтешніх жителів, вирішили забудувати. І зовсім не на території колишнього м’ясокомбінату поставити комерційну споруду, хоч вона роками нагадує руїни Сталінграда, навіть не на невикористовуваних багато років, але огороджених площах «Будапешт-імпекс» на Слов’янській набережній, а ось тут. Люди так оцепеніли від такого свавілля.

Знищити прибудинковий оазис на Володимирській, 28 «благословляє» комерсантів ужгородська влада

Колишня заступниця директора будівельного тресту Оршуля Яблонська та інші мешканці будинку на Володимирській, 28 повідомили, що Ужгородська міська рада без їхньої згоди, відповідного громадського обговорення передала у приватну власність прибудинкову територію для будівництва і комерційної діяльності. Прибудинкова територія складається лише з дитячого майданчика площею 0,09 га. «Для нього, до речі, при будівництві нашого будинку спеціально був викуплений і знесений приватний будинок, — розповідає колишній працівник облвиконкому Федір Кирлик. — Там коштами жителів встановлені спортивні споруди, гойдалки, пісочниці для дітей, висаджено черешні, горіхи, айва, вишні, сакури. Поставлена і металева огорожа».

Не вселяє у серця жителів Володимирської великих надій і позиція Ужгородської міської прокуратури, яка дала відповідь на запит депутату Ужгородської міської ради С.О.Горбаню. Але сумнів, бачимо, виник і у прокурора І.Штефанюка: «Прокуратурою міста Ужгорода направлена вимога Головному управлінню Держкомзему в Закарпатській області щодо проведення перевірки правочинності надання Коціпак М.М. земельної ділянки площею 0,920 га по вул. Володимирській, б/н для облаштування будівельного майданчика строком до 29.12.2012 року. За результатами перевірки буде вирішене питання про подальше реагування».

«Відповідно до ч.2 ст.158 Земельного кодексу України виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб…»

Прибудинкову територію площею 0,06 га, рішенням Ужгородської міськради — передана у приватну власність фізичній особі. Ділянка кілька разів перепродувалась і востаннє стала власністю М.В.Гутич із  Перечина. У свою чергу, громадянка передала зазначену ділянку на підставі договору громадянину М.М.Коціпаку, якого згадує у своїй відповіді наш міський прокурор.

 «Далі ж, — пишуть жителі до редакції, — поспішно, 30 грудня 2011 року мер В.Погорєлов надає дозвіл на оренду частини земельної ділянки площею 0,03 га, що залишилась від 0,09 га, на один рік для використання під будівельний майданчик. А вже 5 січня 2012 року начальник ДАБК В.Коблик надає дозвіл на будівництво на прибудинковій території не якогось кіоску, а… багатоповерхового будинку з підземними стоянками, зробивши це, на нашу думку, в порушення діючих будівельних, санітарних та протипожежних норм і вимог. Заручившись такою підтримкою та оперативністю чиновників, 16 січня цього року будівельники під керівництвом О.Комарницького (за нашою інформацією, є похресником В.Погорєлова), без установлення відповідного стенду з належною інформацією про підрядника робіт, призначення об’єкта та відповідної план-схеми, попереджень щодо техніки безпеки почала зводити огорожу навколо дитячого майданчика, складувати на землі різні будівельні матеріали, стверджуючи, що у них на всі ці дії є відповідні дозволи та узгодження. Нами, мешканцями будинку, було проінформовано будівельників, що всі їхні дозволи і рішення викликають сумніви, ми категорично проти зведення тут багатоповерхівки і звертаємося до суду про правочинність виділення земельної ділянки приватній особі та надання відповідних дозволів на будівництво.

На наші доводи вони не реагували, і тільки після втручання міліції взяли невелику перерву. Через декілька днів вони повторюють свої дії, а 26 січня, уже знаючи про заборону будівництва рішенням Ужгородського міськрайонного суду від 24 січня 2012 року, знову намагаються встановити огорожу навколо прибудинкового майданчика, і тільки після повторного втручання міліціонерів ці роботи були припинені. Поводять себе молодики з викликом, провокують мешканців на конфлікт…»

Люди наразі, щоб не погрузати в наших  судах, звертаються до міської влади і її очільника В.Погорєлова: «Позиція мешканців нашого будинку на Володимирській, 28 та двох багатоповерхівок, які розташовані поруч, а також приватних будинків, що теж прилягають до цього будинку, є одностайною: ми проти будь-якого будівництва на прибудинковій території, оскільки вона є зоною відпочинку для нас та наших дітей. Тільки в нашому будинку проживає понад 120 осіб, серед яких 40 пенсіонерів, 35 дітей, семеро важкохворих, ветерани праці та учасники бойових дій в Афганістані».

Думається, що звичайна логіка і соціальна справедливість мають опинитися на поверхні, а не під навалою чергової корупційної схеми, що нищить не тільки в Ужгороді нормальне життя, але і в усій Україні.

Василь Зубач

01 березня 2012р.

Теги: забудова, Володимирська

Коментарі


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи