Букет «Тиси» з донецьким ароматом

Відсутність на Закарпатті крупних високорентабельних підприємств, спроможних приносити їхнім власникам великі прибутки, породила у місцевому підприємницькому середовищі міф про те, що перерозподіл власності «популярним» для індустріальних теренів України шляхом рейдерства омине наш край. Містечкові акули бізнесу настільки розслабились, що не сприйняли всерйоз одне з ключових передвиборних гасел кандидата у президенти «дійти до кожного».

Букет «Тиси» з донецьким ароматом

Самовпевненість зіграла з ними злий жарт – наприкінці минулого року у бізнес-середовищі Закарпаття сталися дві знакові події, котрі засвідчили, що й за високими Карпати відгородитися від загальнодержавних процесів неможливо.

Першою ластівкою став резонансний конфлікт навколо найбільшого в усій Західній Україні готельного комплексу «Закарпаття», зведеного в Ужгороді угорськими будівельниками у 80-х роках минулого століття спеціально до московської Олімпіади-80. Розгортання подій навколо цього об’єкта наочно за­свідчило єдність інтересів та спільність дій бізнесу, влади, силових структур та криміналу.

Спочатку відома київська інвестгрупа «ІНЕКО» (президент Денис Копилов), яка володіла 67,9% акцій ПАТ «Готельно-туристичний комплекс «Інтурист-Закарпаття», звинуватила ужгородського підприємця  Павла Маєрчика, який представляється в контексті цієї ситуації «головою Спостережної ради, нещодавно обраним на цю посаду акціонерами товариства», у рейдерському захопленні ПАТу та приводу нової адміністрації, про що поскаржилася у листах до найвищих владних структур держави.

Водночас прокуратура Закарпатської області порушила кримінальну справу за фактом «зловживання службовим становищем та службового підроблення, а також фіктивного банкрутства, вчиненого службовими особами ВАТ «ГТК «Інтурист-Закарпаття» за ознаками злочинів, передбачених ст.218, ч.1 ст.364, ч.1 ст.366 КК України проти «старого» директора, який влаштовував «ІНЕКО», депутата Ужгородської міськради від партії Єдиний Центр Олександра Доктора, а в середині грудня затримала його по звинуваченню у «невиконанні судових рішень, які вступили у законну силу». Депутати міськради вступилися за колегу, одноголосно прийнявши сесійне звернення до правоохоронців відпустити його під підписку, однак прокуратори були непохитні і протримали народного обранця міського масштабу у буцигарні акурат до католицького Різдва. Паралельно у місцевій пресі з’явилися публікації, які розповідають про економічний занепад готелю, зловживання  керівництва корпорації «ІНЕ­КО» та адміністрації готельного комплексу, найрезонанснішим з яких є розпродаж за символічними цінами майже 300 (!) оригінальних картин провідних закарпатських художників, які прикрашали номери готелю.

За два тижні до ареш­ту О.Доктора суддя Ужгородського міськрайонного суду Олексій Леміш, з кабінету якого влітку минулого року пропало (!) зо два десятки томів кількох резонансних кримінальних справ, наклав арешт на акції ПАТ «Готельно-туристичний комплекс «Інтурист-Закарпаття», а 27 грудня виніс рішення, яким частково задоволено позов Маєрчик Маріанни Василівни до її чоловіка Маєрчика Павла Степановича, ПАТ «Інвестиційна енергетична компанія «ІНЕКО» та ПАТ «Комерційний інвестиційний банк», за участю ВАТ «Корпоративний недеверсифікований інвестиційний фонд закритого типу «Інеко Ріал Істейт» та ГОВ «Компанія з управління активами «Інеко-Інвест». На це рішення судді оперативно відреагував народний депутат України, член того ж таки Єдиного Центру Василь Петьовка. У перший робочий день нового року він направив на адресу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України звернення, у якому, окрім іншого, просить «розглянути питання про звільнення судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Леміш Олексія Миколайовича у зв’язку з порушенням ним присяги та внести подання Президенту України про звільнення судді Леміш Олексія Миколайовича з посади». А за кілька днів до цього невідомі підпалили майже у центрі Ужгорода авто, яке, за ін­формацією з неофі­ційних джерел, належить арбітражному керуючому ПАТ «Готельно-туристичний комплекс «Інтурист-Закарпаття». Поки три­вають суди та вій­ни, сам готель продовжує занепадати, бо його господарство і менеджмент насправді давно потребують капітального осучаснення.

Якщо колізії навколо «Закарпаття» супроводжуються широким суспільним резонансом, то інформація навколо переділу власності на іншій економічній візитівці краю – Ужгородському коньячному комбінаті – досі ще не набула розголосу у ЗМІ. Виробник відомих в Україні марочних напоїв «Тиса», «Карпати», «Ужгород» та доступніших ординарних коньяків, у тому числі й най­більш популярного «Закарпатського», впродовж двох десятиліть був, що називається, «у руках» його керівника Володимира Гісема. Навколо цього під­приємства час від часу теж спалахували конфліктні ситуації та розгоралися скандали, пов’язані з «особливостями» його акціонування, але Володимир Васильович уміло гасив їх. Сприяли цьому і його статус депутата Закарпатської обласної ради кількох скликань, особисті стосунки з впливовими людьми у столиці та членство спочатку у СПУ, а відтак у Партії регіонів. Але, схоже, цього разу партійний квиток не гарантує його бізнесу статусу недоторканності – на успішного продуцента улюбленої мільйонами «Тиси» поклали око «донецькі». І не просто «донецькі», а  їхня київська «діаспора».

Нині Ужгородом активно шириться інформація про те, що головного акціонера коньячного заводу наприкінці 2011-го «переконали» відписати свою власність старшому синові володаря межигірських (не плутати з міжгірськими) володінь. Підтверджують цю інформацію у приватних розмовах й високопосадовці з обласної влади, депутати, окремі акціонери, які свого часу звіль­нилися з підприємства, однак свідчити щось офіційно, зі зрозумілих причин, вони наразі не наважуються. Наші спроби зв’язатися із самим В.Гісемом, аби той прокоментував ситуацію, видалися марними. Та довго утаювати шило у мішку не вдасться: якщо нові власники насправді доручили йому викупити абсолютну більшість акцій від дрібних акціонерів, то незабаром з полону утаємничення вийдуть й інші подробиці цієї оборудки, яка, у випадку її підтвердження, привнесе у специфічний закарпатський букет «Тиси» донецький присмак ведення бізнесу.

Василь Ільницький

06 лютого 2012р.

Теги: Гісем, коньяк, Інтурист

Коментарі

шановний 2012-04-18 / 19:35:15
Почитач-це і є Ільницький.Що ж Ви доросла людина такими словами висловлюєте свою думку.А стаття дійсно замовна.

гуцул 2012-03-15 / 00:37:43
Народе Закарпаття!! хыба не видко шо Ледида губернатор скоро заставить нас аби ми ы жон своъх выддали трахати Даунецьким бандюковичам,ун уже свою выддав казляра!!!все заберуть,надыя лиш на Балогу ы його каманду,а Ледиду гнати треба геть

покращеня 2012-02-16 / 00:07:22
тримайтесь закарпатці донецькі заберуть у вас все!!!!

ноти 2012-02-15 / 15:40:32
Я думаю почитач Ви і є автор статті і Вас видно ущипнули за живоє коментарі. Люди молодці хоч трохи а починають розуміти хто їх дурить.

почитач 2012-02-14 / 19:41:43
сПРАВДІ НАШ НАРОД ДУРНУВАТИЙ. КОЖЕН ТАК ЧИТАЄ СТАТТЮ, ЯК МАЄ ЛОЮ В ГОЛОВІ. І ЩО ІНТЕРЕСНО БІЛЬШОСТІ У ЇХ БІДАХ ВИНЕН АВТОР. НЕ ГІСЕМ, НЕ ЯНЕК, А АВТОР. ЄДНА ПИШЕА "...статья в газете "Фест" явно заказная и не кем либо ,а самим "директором". ему выгодно чтобы все так думали и прекратили с ним судится за завод", А ДРУГИЙ ПРАВДОЛЮБ ДОРІКАЄ "...хто вам замовив статтю "Букет "Тиси"?Ви як журналіст мали спочатку хочаб поспілкуватися з Гісемом". нУ НАРОДДД! СПРАВДІ МАЄ ТАКУ ВЛАДУ ЯКА МАЄ ЙОГО. РЕГУЛЯРНО!

робочий 2012-02-10 / 23:06:05
у нього на фийсі написано як му зараз добре. Виглядає припаскудно.

Сашко 2012-02-10 / 20:32:44
у Гісема все добре, за себе розумники переживайте...

робочий 2012-02-09 / 22:06:26
фоштеру
Ти долбарь у квадраті,бо віриш продажним журналюгам,а історія з коньячним ще не закінчена і не ясно чим закінчиться для Гісема.Болван ти у квадраті!

фоштер 2012-02-09 / 20:59:10
Ти долбарь у квадраті, бо Гісем тебе кинув не раз, а ти до статі до....бався. Болван!

робочий 2012-02-09 / 15:03:02
фоштеру
Долбарь ти!Я вам дав зрозумыти що то брехлива стаття.

Вітя 2012-02-09 / 10:44:18
Я може не добре зрозумів... Що Януковичі відібрали наш коньячний?

фоштер 2012-02-08 / 19:36:14
робочому
Долбарь ти! У статті правильно написано що нові власники доручили Гісему викупити абсолютну більшість акцій від дрібних акціонерів, а вибити з нього ті гроші - то ваша жура. Чи ти думаєш, що Янек буде требувати від нього відомість викупу твоїх акцій?

БАКС 2012-02-08 / 18:37:10
тому так хреново і живемо-бо всім, усе по-барабану! Одного вбивають серед білого дня,других обкрадають.

Istvan 2012-02-08 / 14:52:23
Думаю, 99,99999 % населению Закарпатья совсем безразлично, кому подлежит коньячный завод.

робочий 2012-02-08 / 14:37:49
Нічого нам не пропонують,ми вимагаємо розпаювання і виплати наших часток. І не вірте ви у фігню про відписання своеї власності! Правильно- це ложь і провокация!

ужгородка 2012-02-08 / 14:29:44
Ложь и провокация! Учредители небыли допущены на собрание. Государственный регистратор провел изменения в регистрационном деле с нарушением закона . В подтверждении есть иск в Ужгородском горрайонном суде от учредителей на дейстия государственного реестратора. А статья в газете "Фест" явно заказная и не кем либо ,а самим "директором". ему выгодно чтобы все так думали и прекратили с ним судится за завод и дивиденды.Подумайте сами если бы вы переписали на себя завод -то оставили бы директором того у кого вы его забрали ? А он пока хотя и не де-юре ,а де-факто остается на заводе.

Ужгородка 2012-02-07 / 19:53:50
Вспомнились слова из детской песенки -
"На жадного не нужен нож, ему покажешь медный грош и делай с ним што хош.
На дурака не нужен нож, ему с-три короба навреш и делай с ним што хош.
На труса не нужен нож, ....."

Андрій 2012-02-07 / 16:12:07
Донецьких треба відстрілювати! А що Гісема припугнули?

56(7) 2012-02-07 / 13:05:24
Никто ничего точно не знает, но все уже всех ругают.
Даже если и продал человек кусок своего бизнеса, что в этом необычного? Это что у него - единственный кусок хлеба? Или коньяк этот несчастный был какой-то выдающийся? Или он сам ничего и ни у кого не - назовем это - "покупал"?

Коба Василь 2012-02-07 / 11:30:50
А хто типир буде "годувати" інтернат? Де Гісем?


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи