Приватним підприємцям полегшили роботу

Із податкового законодавства прибрали пункти, через які минулого року масово зменшилася кількість «спрощенців»

Приватним підприємцям полегшили роботу

Із початком року приватні підприємці – платники єдиного податку почали працювати за новими правилами. Адже з 1-го січня діють зміни до Податкового кодексу, актуальні для всіх платників ЄП, що працюють за спрощеною системою оподаткування. За словами керівника юридичної компанії «Греца і Партнери» Ярослава Греци, зміни досить суттєві і довгоочікувані.

По групах – розрахуйсь!

Найперше, запроваджено чотири основні групи платників єдиного податку. Вони диференційовані, від групи власне і залежить податкове навантаження на підприємців.

Перша категорія – це платники ЄП, які не мають найманих працівників, здійснюють роздрібну торгівлю на ринках або надають побутові послуги. Для них існує єдиний критерій, запроваджений щодо обсягу оподаткування: дохід за рік не має перевищувати 150 тисяч гривень.

Друга категорія приватних підприємців – це також фізичні особи. А саме ті, що надають послуги платникам єдиного податку та населенню або здійснюють продаж товарів, але вже безвідносно від того, кому саме. Також до цієї групи потрапив і ресторанний бізнес. Крім того, є ще й такий обов’язковий критерій: найманих працівників має бути не більше 10 осіб, а обсяг доходу підприємця за рік не повинен перевищувати одного мільйона гривень.

Третя група – фізичні особи, у яких найманих працівників на підприємстві не більше 20 осіб, а річний дохід не перевищує 3 мільйони гривень.

У четверту групу виокремили власне юридичних осіб. Для них перший критерій – середньоспискова чисельність найманих працівників не повинна перевищувати 50 осіб, а обсяг доходів – 5 мільйонів гривень.

Тож бачимо, що такий показник, як обсяг доходу (раніше виручка), досить суттєво збільшили. Адже до цих змін його граничною межею були 500 тисяч для підприємців фізосіб і один мільйон – для юридичних. За словами правника, запроваджена новація – великий плюс Податкового кодексу.

Крім того, у новому законі визначено обмеження, згідно з якими спрощена система застосовуватися не може. Наприклад, організація і проведення азартних ігор, обмін валют, реалізація підакцизних товарів. Натомість дозволили продаж паливно-мастильних матеріалів  у ємності до 20 літрів на умовах спрощеної системи оподаткування. Це важливо для тих підприємців, які продають оливи та мастила. Адже зараз вони можуть робити це, сплачуючи єдиний податок.

До речі, низка подібних обмежень зачепить досить велику частину підприємництва. Наприклад, зауважив Ярослав Греца, у нас популярна така послуга, як надання в оренду нерухомого майна, земельних ділянок, житлових чи нежитлових приміщень.

Наразі виключили з числа платників єдиного податку фізичних осіб – підприємців, які здають в оренду земельні ділянки понад 0,2 гектара, житлові приміщення понад 100 квадратних метрів та нежитлові площею більше 300 «квадратів». А от ті ПП, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), можуть платити єдиний податок, але тільки за умовами, які діють у третій групі.

Дивіденди – це не дохід

Також у законі з’явилася така вимога: платники єдиного податку можуть проводити розрахунки тільки у грошовій формі: готівковій і безготівковій. Тобто виключаються будь-які бартерні операції, зарахування тощо. Крім того, якщо раніше діючі обмеження до 500 тисяч визначалися з виручки, то зараз законодавець застосовував трохи іншу термінологію – не «виручка», а «дохід».

«Я прийшов до однозначного висновку, що це значно ширше поняття, ніж попереднє. Бо ж, власне, крім виручки від реалізації товарів, робіт і послуг, сюди включається більше видів доходів у матеріальній і нематеріальній формах. Враховуючи, що раніше до цих обмежень (500 тисяч і мільйон) зараховувалася тільки виручка від реалізації товарів, робіт і послуг, але не включалися у дохід такі надходження платників податків, як сума поворотної фінансової допомоги, оскільки підприємці вважали, що це не є виручкою від доходу товарів, робіт і послуг. Податкова намагалася розширити дане поняття і роз’яснила, що поворотна фінансова допомога має включатися в обсяг виручки для визначення граничної суми. Зараз багато таких спірних моментів, які раніше існували в термінології, у податковому кодексі враховано», – відзначив юрист.

Зокрема, чітко визначено, що до складу доходів включається сума кредиторської заборгованості, з якої минув строк позовної давності. Так само у випадку, коли юридична особа продає основні засоби, споруди, обладнання чи транспорт, закон фіксує, що доходом буде різниця між сумою коштів, які вони отримали від продажу, і балансовою вартістю цих основних фондів.

Також на сьогоднішній день чітко врегульовано, що при наданні послуг за договорами доручень, транспортного експедування, агентськими угодами у дохід включатиметься тільки винагорода повіреного або агента. Раніше ж податкова вважала, що має враховуватися весь обсяг, тобто повна сума, яку отримали за договорами доручення, комісії і т. д.

Ще одним нововведенням є те, що наразі у законі прописано, які суми не включаються у дохід. Зокрема, сума поворотної допомоги за умови її повернення протягом 12 календарних місяців від моменту її отримання, а також сума кредитів, отриманих від банківських установ, дивіденди та кошти, які засновники вносять у статутний капітал.

Одне з найбільш важливих питань, яке турбувало підприємців наприкінці минулого року, які ж ставки єдиного податку запровадять із початком 2012 року. Сьогодні для чотирьох груп вони є диференційованими. Існують два види ставок. Перша обраховується у відсотках у відношенні до мінімальної зарплати, яка встановлена на перше січня  2012 року. Другий – у відсотках від доходу.

Для перших двох груп ставка визначена у відсотках до мінімальної заробітної плати. Так, для 1-ої встановлена фіксована ставка у межах від 1 до 10 %  від мінімальної заробітної плати. Для другої ж групи платників ЄП теж, на думку юриста, встановлена досить поміркована ставка – від 2 до 20 % від мінімальної зарплатні. Щодо третьої і четвертої, то для них визначені відсоткові ставки у залежності від доходу. Проте й для цих двох категорій є два види таких ставок. Це може бути 3 % від доходу у разі сплати податку на додану вартість. Або – 5 %, якщо у суму податку вже включено ПДВ і окремо він не сплачується. Знову ж таки, для фізичних осіб – підприємців, які підпадатимуть під згадану групу, а це досить широка категорія підприємців, податок може зрости, якщо їх дохід буде більшим за граничне обмеження. А от щодо юридичних осіб відбулося зменшення ставок. Раніше вони становили 6%+ПДВ, або 10%, а зараз маємо 3%+ПДВ, або 5%.

Слід наголосити, що платники податку третьої або четвертої групи, які обрали ставку 5 відсотків, можуть змінити її на 3%+ПДВ у разі постачання ними послуг (робіт) платникам податку на додану вартість і якщо обсяг такого постачання за останні 12 календарних місяців сукупно перевищує обсяг, визначений пунктом 181.1 статті 181 розділу V Податкового кодексу (300000 грн.) та реєстрації їх платником податку на додану вартість у порядку, встановленому законом. Така зміна ставки і реєстрація платником ПДВ – це право, а не обов’язок платника єдиного податку.

Підприємці, нарешті, матимуть відпустки

З’явилася ще одна дуже цікава норма. Ввели окрему ставку у розмірі 15 відсотків від доходу, застосування якої передбачене у наступних випадках. По-перше, якщо платник ЄП перевищить граничну суму, що передбачена для його групи. Раніше, згідно із законодавством, у такому випадку передбачався єдиний наслідок: із наступного звітного періоду особа мала перейти на загальну систему оподаткування. По-друге, ця ставка передбачена для тих доходів, які отримані від видів діяльності, що не зазначені у свідоцтві платника єдиного податку. По-третє, за нею будуть оподатковуватися ті види діяльності, які не дають права на використання загальної системи оподаткування взагалі, наприклад, торгівля підакцизними товарами. Проте 15 відсотків доведеться у цих випадках платити тільки ФОП, а юридичні особи за такі самі порушення відраховуватимуть не 15% від доходу, а подвійну ставку єдиного податку.

Ще одне суттєве нововведення – змінилися звітні податкові періоди. Адже, якщо раніше для всіх платників ЄП це був квартал, то зараз податковим періодом для першої групи буде податковий рік. Для інших же груп і далі це доведеться робити раз на квартал.

Ярослав Греца назвав і найбільш позитивну та очікувану зміну в законі – це скасування дискримінаційного обмеження можливості включати витрати, пов’язані із придбанням товарів, робіт і послуг від платника ЄП, до складу витрат платника податку на прибуток. Норма була несправедливою щодо платників ЄП та значно обмежила сферу його застосування і можливість здійснення діяльності. У масштабах держави це призвело до суттєвого зменшення кількості підприємців, які застосовували спрощену систему оподаткування.

Ще одним дуже корисним нововведенням стало врегулювання питання щодо нових положень про відпустку і лікарняний. Тепер, захворівши чи поїхавши відпочивати, підприємець може не платити єдиного податку. Адже підприємцям першої та другої груп, які не використовують послуги найманих працівників, закон дозволив не платити єдиного податку за місяць у зв’язку з відпусткою або на період хвороби, якщо вона триває 30 і більше днів. Для цього потрібно написати заяву у довільній формі у податкові органи за місцем реєстрації, а також надати лист про непрацездатність або інші підтверджувальні документи.

Лариса Романюк

01 лютого 2012р.

Теги: підприємець, оподаткування, податок

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи