Звідкіля на Закарпатті взялися шаркані?

…Дванадцяти­го­ло­вий змій на Закарпатті всі криниці висушив, а в одній, де є вода, сам сидить. Щодня йому за живицю треба віддавати файну молоду дівку. Аж тут з’являється мужній чорнобривий легінь. Рубає шарканю всі голови, рятує вродливу панянку та й одружується з нею. І живуть вони у щасті й гаразді, а може ще й дотепер...

Звідкіля на Закарпатті взялися шаркані?

Коло гірської ватри нерідко карпатські вівчарі оповідають казки про страшних зміїв-шарканів із десятками голів і всіляку чортівню. Сюжет майже один і той самий – добро завжди перемагає зло, себто дракона.

Цікаво, що зовсім по-іншому ставляться до драконів на Далекому Сході. Якщо у європейських казках та легендах дракон – страшне чудовисько, яке все пожирає, руйнує, краде, то його китайський товариш славиться мудрістю, благородністю, справедливістю, милосердний і благий. Більше того, у китайській міфології та культурі дракон є символом чоловічої сексуальної енергії та захисником обителі богів. У Піднебесній шанують та оберігають своїх драконів, на честь них навіть щороку відзначають День драконових човнів. Для імператора найбільш почесним був титул «живий дракон», а його трон називали «драконячим престолом».

Звідкіля ж взялися у нас фантастично-героїчні казки про драконів – символ 2012 року? Іван Сенько, фольклорист, кандидат філологічних наук,  каже, що шаркані як символ ворога міцно закарбувалися в пам’яті і свідомості наших людей. «Дракон був покровителем, тотемом східних завойовників, які ступали на землі Київської Русі. Монголо-татари зображували драконів на своїх прапорах, тож цілком імовірно, що коли слов’яни бачили цих страховиськ на ворожих стягах, то жахалися, для них дракон назавше почав символізувати злу силу, несправедливість. Тому в народних казках із цією нечистю бореться позитивний герой, відважний богатир. Абсолютно можливе й таке: жив колись половецький хан на ймення Шарукан. І як за аналогією злого богатиря Тугарина прозвали змієм, так і Шарукану могли приписати драконячу природу. Звісно, не заперечую, що слово «шаркань» – угорського походження, тож у казках – відлуння мови наших сусідів».

Шпори, волохи чи дракони?

Автор фундаментального історико-етимологічного словника прізвищ закарпатських українців, доктор філологічних наук Павло Чучка зазначає: уперше прізвище Шаркань згадується в документах 1408 року. Укладач подає дві версії його походження. Найбільш поширена: назва запозичена з угорської мови, де sarkany перекладають як «дракон». Другий варіант походження пов’язаний із закарпатськими волохами, яких колись називали шерканами – «райдугами».

«Замку» вдалося поспілкуватися з одним із власників «драконячого» прізвища. Про його етимологію Василь Шаркань, аспірант кафедри української мови УжНУ й викладач ЗакДУ розповів: «Прізвище поширене по всій області, проте локалізується переважно на Виноградівщині. У цьому районі, зокрема в моєму рідному селі Королеві, є своя специфіка: Шарканів настільки багато, що аби їх розрізняти, люди дають їм прізвиська. Найімовірніше, походить це слово з угорської мови. Етимологія до кінця не з’ясована – чи то місцеві мешканці, «уподібнюючись» таким способом до драконів, хотіли вберегти себе, чи то справді на драконів були схожими… Знаю, що в Угорщині Шарканів майже не лишилося – значення прізвища прозоре, тож угорці масово почали його змінювати.

А якось відомий мовознавець у розмові висловив ще одне припущення щодо етимології цього прізвища. Воно походить від слова «шаркантьови» – так називали шпори на взутті».

Надія Вишневська

06 січня 2012р.

Теги:

Коментарі

Hungi 2012-01-11 / 11:28:31
(ц)"...ще одне припущення щодо етимології цього прізвища. Воно походить від слова «шаркантьови» – так називали шпори на взутті»."

Це припущення помилкове. Якщо угорське слово "Sárkány" так і читається по-українськи : "Шаркань", то угорське "Sarkantyu" (в перекладі : "шпора" ) - по-укр. ≈ читається, як : "Шорконтю". Походження слова "Sarkantyu" - від слова "sarok" (≈ читається, як "шорок") = "каблук" (а також "кут"), і ніяк не дракон.
До речі, в Угорщині прізвище Шаркань - дуже поширене ( по одній із статистик, наприклад, по 100-бальній шкалі - займає десь 45-те місце )... Прізвище Шаркань - однозначно означає "дракон", а ось однозначної версії походження слова - нема : одна з версій - "білий хан",

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи