Клубних працівників Берегівщини вчили виготовляти ляльок (ФОТО)

У Берегові пройшов семінар-навчання працівників сільських клубних установ та гуртків декоративно-прикладного мистецтва. А потім відбувся майстер-клас із виготовлення народної ляльки.

Клубних працівників Берегівщини вчили виготовляти ляльок (ФОТО)

Про історію її походження розповіли працівники методичного центру районного відділу культури і туризму Ольга Сакалош та Анжеліка Янчі. Зокрема, під час семінару можна було дізнатися, що у культурі майже кожного народу була присутня лялька, яку виготовляли з підручних матеріалів. Найчастіше – з тканини, але зустрічаються й такі, що зроблені зі шкіри, дерева, глини.

«Більшість таких ляльок мали спочатку обрядове містичне значення, – розповіла Ольга Сакалош. – Лялька колись вважалася оберегом для родини. Ці давні традиції дійшли і до нашого часу. Наприклад, коли на весільному кортежі досі можна побачити фігурки наречених. Раніше такі ляльки розташовували на першому возі, а потім вони слугували амулетом-оберегом для новоствореної сім’ї. У наш час ляльці вже практично не надають містичного значення, це, скоріш, просто іграшка або сувенір. Але, виготовлена вручну, вона може стати навіть предметом мистецтва».

Для клубних працівників відбувся також майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки, яка здавна слугувала не лише іграшкою для дитини, а й оберегом у кожній українській родині. Вона  може мати різну форму і розмір. Обличчя як такого у ляльки немає, воно досить символічне. Вважалося, що лялька-мотанка повинна бути безликою, а та, яка служить берегинею, – ще й з хрестом, замість обличчя. Символічним є те, що іграшка не шиється, а виготовляється лише за допомогою ниток, стрічок, шляхом намотування.

«Подібні семінари з практичним навчанням ми проводимо періодично, – каже Ольга Сакалош. – Адже в районі нараховується 38 клубних установ, а їхнім працівникам не завадить підвищувати кваліфікацію, розширювати свої знання. Це стане у нагоді для подальшої роботи зі школярами, дошкільнятами. Теми визначаю самостійно на початку кожного року. Зокрема, вже було проведено майстер-класи з виготовлення пап’є-маше, робіт із солоного тіста, організації проведення виставок, пошиття народного костюма».

Не всім присутнім вдалося опанувати мистецтво виготовлення ляльки-мотанки з першого разу. Однак досвід приходить із часом. «Робота ніби і неважка, але займає досить багато часу, – зауважує методист. – Особисто я на виготовлення перших трьох різних ляльок витратила майже цілий день. А зараз їх можу зробити буквально за годину».

Відрадно і те, що серед клубних працівників Берегівщини вже чимало чоловіків. Вони теж із цікавістю слухали інформацію на семінарі, а потім так само наполегливо спробували виготовити іграшку з підручних матеріалів. Насправді ж ляльку-мотанку може зробити кожен. Для цього необхідно лише трохи часу, фантазії, декілька клаптиків тканини, пару прутиків та мінімальні знання вишивки свого регіону. І головне, що лялька, зроблена власними руками, значно тепліша та добріша, ніж куплена.

Олександр Ворошилов, фото автора   

13 грудня 2011р.

Теги: лялька, мотанка, оберіг

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи