Народна – серце Ужгорода, то й вирішувати якою їй бути – ужгородцям

«Із іскри полум’я займеться», – схоже саме таким сценарієм загрожує «воскресла» з глибоких закомірків ідея зведення на головній площі Ужгорода приміщення для крайового управління Національного банку.

Народна – серце Ужгорода, то й вирішувати якою їй бути – ужгородцям

«Іскрою» стало повідомлення про зустріч голови закарпатської ОДА Олександра Ледиди та головного банкіра Валерія Коляска, на якій після багаторічної перерви знову постало питання забудови площі Народної. І хай не полум’я, але досить таки пекучий вогонь у розмовах за кавою, в маршрутках, офісах, на кухні більшості ужгородців тліє вже котрий тиждень.

Микола  Веґеш, голова депутатської комісії з питань освіти, науки, культури, духов¬ності, молодіжної політики, фізкультури і спорту, національних меншин та інформаційної політики обласної ради, ректор УжНУ:
– У часи, коли Закарпаття входило до складу Чехословацької Респуб¬ліки Ужгород набув сучасної архітектурної довершеності. Саме тоді було забудовано сучасну площу Народну. 9 березня 1999 року тут  установили пам’ятник Тарасу Шевченку. Тобто нині маємо завершений архітектурний ансамбль. Розмови про дальші зміни ведуться не один рік. Але будь-які наміри мають насамперед здобути схвалення громади міста. Перед тим, як зважуватися на будь-які рішення щодо впровадження нових проектів, слід улаштувати громадські слухання. До мене, як до депутата обласної ради, в ці дні зверталося чимало мешканців обласного центру. Їх думка однозначна: більшість висловлюється за збереження нинішнього обличчя площі Народної. Забудова – не на часі.

Маргарита Мощак, голова РВ УСПП в Закарпатській області, член виконкому Ужгородської міськради:
– Зводити чи ні новобудови в історичній частині обласного центру – повинні вирішувати фахівці, звичайно, враховуючи думку громади. Скільки я спілкуюся з багатьма ужгородцями, ще не чула міркування «за». Тим більше досить категорично «проти» висловлюються фахівці – архітектори, мистецтвознавці. Адже йдеться про ще одне велике офісне приміщення для десятків людей у самому центрі міста, де й так уже важко проїхати, припаркуватися. Крім уже сформованого ансамблю площі Народної втратимо ще один з уже й так небагатьох зелених клаптиків Ужгорода, доведеться кудись переносити пам’ятник совісті й честі України – Тарасу Шевченку. Я просто не розумію, чому так принципово зводити нове приміщення саме поряд з обласною адміністрацією. Адже в Ужгороді достатньо вільних і більш зручних навіть для офісних працівників куточків, де сучасна будівля представництва головного банку країни може стати не яблуком розбрату», а окрасою міста. 

Володимир Чубірко, депутат Закарпатської обласної ради:
– Усе треба робити фахово, виважено, враховуючи думку ужгородців. На мій погляд, забудовники мали б запропонувати на суд громадськості проект, макет споруди, провести широке обговорення, і, переконаний, тоді спільними зусиллями знайшли б компроміс – що, де і яке будувати. 
 
Юрій Переста,
професор, декан стоматологічного факультету УжНУ, депутат обласної ради:
– Сьогодні є історично сформована чудова площа, до якої всі звикли, затишне місце відпочинку, візитівка Ужгорода і Закарпаття. Чи доцільно її забудовувати, збільшуючи відтак поряд із головною адмінбудівлею краю, економічним факультетом УжНУ, дитячою поліклінікою кількість чиновників, машин? Переважна частина ужгородців вважає – ні. Адже тоді доведеться, по-перше, переносити пам’ятник Тарасу Шевченку, по-друге, міняти архітектурний ландшафт площі, по-третє, прокладати там численні комунікації, по-четверте, знищити ще один шматочок зеленої зони, а потім, вочевидь, і зводити паркінги. Але ж головна площа Ужгорода гордо названа Народною, тому народу, ужгородцям, і вирішувати, якою вона має бути.   

Федір Шандор, кандидат наук, завкафедри туризму УжНУ:
– У чехословацький період через банк, для якого зводилося приміщення, де нині розміщується закарпатське управління НБУ, проходили реальні гроші, здійснювалися фінансові операції. І місця для всього і всіх там вистачало. Нинішня ж установа оперує більше віртуальним – директивними, статистичними, контрольними функціями. Тому, вважаю, проблему, мовляв, працівникам не вистачає місця, забагато комп’ютерів, можна вирішити сучасними технічними мобільними пристроями. І це було б для державного бюджету, який наповнюємо зокрема й ми, ужгородці, навіть дешевше, ніж будувати нову споруду. Але якщо вже є настільки нагальна потреба у новій споруді, треба зводити її в депресивній частині міста, і тим допомогти новим мікрорайонам, поліпшивши інфраструктуру, проклавши мережу комунікацій. Народна – сердечко нашого міста, то чи варто завдавати йому ще одного бетонно-скляного удару?
 

Цікавився Сергій Попович

, Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
05 грудня 2011р.

Теги: народна, площа, ужгородці

Коментарі

Інженер М. 2011-12-06 / 12:20:35
Тут, пані Маргарита пише - як про одну з головних проблем - аргументів проти будівництва Нацбанку - відсутність автостоянок для чиновників.
Проблема стоянок і парковок уже існує і дуже болюча в історичному центрі міста. Хоч до її виникнення досі не був причетний Нацбанк.
І як ви її пропонуєте вирішувати, пані Мрагарито?
Не знаю - в яких колах і з ким ви спілкуєтеся, але мені відомо - зважаючи на цю гостру проблематику історичного центру -
сьогодні уже існує розроблений проект багатоярусної автостоянки в комплексі з торгово-офісним центром на кілька тисяч парковочних місць.
Проект цей розроблений для Ужгорода - для ділянки, що знаходиться між свером ОДА та Собранецькою.
Проект цей містить у собі цікаві архітектурні містобудівельні ідеї, привабливі для міста,
інвестора, чи групи інвесторів і при взаємосприятливих обставинах та доброї волі може бути успішно реалізований.
Як інженер, постійно співпрацюючий з архітекторами міста і знаючи всі існуючі точки зору - не став би ні в якому разі ствержувати, що всі аргументи проти будівництва Нацбанку.
Як на мою думку - більше аргументів - за реновацію та оздоровлення історичного центру міста.

Іван Петрович 2011-12-06 / 11:32:37
Як так мислити - як мислять панове, то нічого би у городі і не мінялося на ліпше, а на місті теперішньої площі Народної так би ся й лишили сади та керти. Старі люди кажуть, шо сади та керти там були дуже красні - май файні як теперішній розалій.
Шо за тот розалій так ся гризут - не пройтися, не присісти.
При комуністах був у городі порядок і Народна мала своє лице.
Кому мішали прекрасні липи й парадні кущі на площі, що їх позрубували? Треба вернути зелень на площу - як була, бо то було добре. І для людей шось треба зробити - най не пустує такий фалат землі. Цілий інститут та училище спеціалістів-дзайнерів учить - най зроблять даякі красоти на площі та по скверах, аби було не ганьба за город. А Нацбанк, то державна контора - буде тримати порядок коло свої будівлі і по скверах. Лиш такій урядовій будівлі і місто тут у центрі. Хіба хтось видів, аби коло такої будівлі не був порядок - у якійсь столиці? Най будують і тримають порядок - Ужгород крайова столиця.

Соціопсихолог ОДА 2011-12-06 / 10:49:16
Шановні панове Вегеш, Мощак, Чубірко, Переста та Шандор - яким боком вас стосується проблематика будівлі Нацбанку та благоустрою площі Народної?
Проблематика доцільності будівництва Нацбанку входить у сферу вашої професійної компетенції?
Ви володієте професійними критеріями, чи методиками і можете кваліфіковано зважити аргументи і приймати кваліфіковані рішення у цій сфері?
Чи не здається вам, що слід сконцентруватись на сфері відповідальності на доручених вам ділянках персональної і фахової відповідальності?

Соціолог 2011-12-06 / 10:20:38
В цивілізованому світі відпрацьована процедура вирішення подібних питань.
Побажання громадскості та громадська думка вивчається на етапі вивчення проблематики, вивчення можливостей та формування критеріїв завдання на проектування для фахівців.
Вирішенням подібних громадських, державних, суспільно-важливих проблем доручається фахівцям відповідної кваліфікації.
У випадку необхідності організується й проводиться конкурс для визначення і вибору виконавця - з числа кращих фахівців у даній сфері.
На скільки зрозуміло з наявної інформації - конкурс відбувся. Але був організований, проведений не зовсім грамотно. І зовсім не корректно - й найперше по відношенню до всіх архітекторів-участників конкурсу. В результаті виникла ситуація, коли кулуарне тенденційне рішення жюрі конкурсу не визначило переможця і створило підгрунтя наявних сьогодні суперечок з проблематики площі Народної та будівлі Нацбанку.

соціолог 2011-12-06 / 09:45:30
Для наявності повної палітри думок громадскості і прийняття кінцевого правильного рішення з даного питання уже не вистачає тільки фахової думки і письмового заключення консіліума найкваліфікованіших проктологів та гінекологів.

Василь 2011-12-05 / 17:36:32
Балозі не дуже подобається нова будівля, бо всі його однопартійці висловилися проти неї. Хіба що Шандор висловив більш менш нейтральну думку. Замовна стаття)

ОГОЛОШЕННЯ 2011-12-05 / 14:20:21
Продаю (недорого) місця під спорудженння МАПів (малих арх. форм) на пл. Народній в Ужгороді. Розцінки:
1. Бутік (з торгівлею пивом) - 10000 грн + 20% ПДВ
2. Бутік (фаст-фуд, гріль), або піцерія - 10000 грн + 20% ПДВ
3. Точка для валютчика - 500 у. о., без ПДВ (зрозуміло чому)
4. Місце із торгівлі помідорами, яблуками, капустою, картоплею (круиплі) - 100 грн = 20% ПДВ.
5. Казіно (нелегальне) - 50 000 грн (без ПДВ, але + 10 000 у.о. - "на лапу" нужнім людям)
6. Бордель (можна у самому зданії на пл. Народній, 4) - 100 грн (без ПДВ)

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи