На Закарпатті діткам у районах нікому поставити брекети і пластинки

Батьки дітей віддалених сіл області часто скаржаться на недоступність стоматологічних послуг. Мовляв, ще полікувати карієс сину чи доньці в місцевих стоматкабінетах можна, а от серйозніші зубно-щелепні деформації виправляти чи брекети ставити треба аж у райцентрах. І то не в усіх – дитячих стоматологів, і особливо ортодонтів, у Закарпатті вкрай бракує.

Пані Тетяна разом із 13-літньою донькою з Рахівщини до Ужгорода приїхала по брекети. Каже, в районі спеціалістів немає, тож і довелося кілька разів відпроситися з роботи та школи і їхати з малою Діанкою до обласного центру, аби вирівняти зубки. "І це ж не раз треба приїжджати, – пояснює. – Коли тато може, то возить нас, коли ні – то самі, автобусом. Дорога виснажує, а пальне й квитки нині недешеві. Мовчу вже скільки коштують брекети... Дуже дорого все".

Людмила Рущак, завідувачка відділення стоматології дитячого віку Закарпатської  обласної стоматологічної  поліклініки, каже, що сьогодні карієс значно помолодшав. Зубки в малечі болять уже в три роки, а то й раніше. "Звісно, до нас звертаються батьки з малятами з інших районів області, – каже пані Людмила. – Буває, направляють і районні стоматологи, і батьки самі приводять. На жаль, в області дуже мало дитячих зубних лікарів, а в деяких селах їх узагалі немає. У такому разі малечу оглядають місцеві терапевти, а тоді вже направляють до нас". 

За даними статистики, у Закарпатській  області передбачено всього-на-всього 27 з половиною ставок дитячих стоматологів. І це на 313 тисяч маленьких краян! Щоправда, два роки тому,   2009-го, Ужгородська міськрада схвалила програму "Здорова усмішка Закарпаття", яка передбачає навчання й профогляди з лікувальною метою. Таку ж програму торік затвердила й Чопська міськрада. 

Оксана  Клітинська, завідувачка клініки дитячої дентальної гігієни, кадидат медичних наук, доцент стоматологічного факультету УжНУ, розповіла, що весь минулий рік їх студенти-п'ятикурсники в рамках цієї програми під керівництвом викладачів проводили епідеміологічні обстеження маленьких ужгородців у садках і школах. "Ми оглянули 4 200 дітей і встановили, що 98 % з них мають карієс тимчасових  зубів,  92 % – постійних. У близько 87 % – незадовільна гігієна ротової порожнини. І це лише в обласному центрі! Скільки дітей в районах потребують стоматологічної допомоги, нам не відомо... Наразі  проводимо уроки гігієни, на яких розповідаємо, як доглядати за ротиком. Так, у вересні влаштували акцію в Ужгороді: на площі Петефі розмістили намети, студенти з дипломами інструкторів навчали всіх охочих, як чистити зуби. Така практика виправдана: наприклад, у Європі, якщо навчити малят правильно доглядати за ротом, імовірність карієсу знижується на 60 %".

Юрій Калой, лікар-стоматолог Верхньокоропецької АЗПСМ, що на Мукачівщині, зауважує: передусім у занедбаному стані зубів дитини винні батьки. Якщо самі стежать за своїми зубами, то переймаються й станом ротової порожнини власних дітей. Аби маля радо чистило зубки, Юрій Йосипович рекомендує придбати винятково дитячі зубну щітку й пасту, останню – зі смаком вишні, черешні, полуниці тощо. "Якщо батьки не звернули вчасно уваги на найменшу скаргу дитини, не навідалися до фахівця, то надалі карієс прогресуватиме, можливі ускладнення, пульпіт...  А мами й тати часто звертаються вже на стадіях, коли запізно, коли зуб треба видаляти. Не всі дорослі також знають, що молочні зуби стимулюють ріст щелепи. Тобто несвоєчасне їх видалення призводить до зміщення зубного ряду. От прорізуються в шість років перші постійні зуби, а "сусіда" поряд немає, то вони можуть посунутися – стануться різноманітні зубно-щелепні деформації, виправити які може лише ортодонт". 

Проте саме з крайовою ортодонтологією виникають найбільші труднощі. Юрій Калой зауважує, що це справді недешево, та й відвідувати спеціаліста доведеться кожні два-три тижні. Лікування неодноразове, пластинки й брекети треба повсякчас регулювати, коригувати. "Крім того, ставлять брекети лише райцентрах, і то не в усіх, тож можуть виникати проблеми з транспортом – дістатися важко, а іноді й зовсім не по кишені. Загалом, батькам слід звертатися напряму в приватні клініки. Ортодонтія, на жаль, у нас занепадає, особливо в районах", – зазначає пан Юрій.  

В одній з ужгородських стоматологічних клінік кажуть: з районів  сюди звертаються досить часто, особливо до ортодонта – діти зазвичай мають порушений прикус. На місцях надати належної допомоги в такому разі не можуть. У клініці маленькі пацієнти проходять повне обстеження й лікування у дитячого стоматолога-терапевта, їм роблять цифровий панорамний знімок, на якому помітні всі проблеми із зубами, а також виконують складні операції. Як правило, стан зубів у дітей із районів, на жаль, набагато гірший, ніж у міських малят. Стоматологи кажуть, що з розумінням ставляться до пацієнтів з районів, ураховують їхні проблеми з транспортом, а тому намагаються максимально ефективно надати кваліфіковану допомогу. Іноді працюють навіть декілька спеціалістів одночасно, щоб діткам із віддалених сіл не довелося багато "мандрувати". За радянських часів практикувалися виїзні стоматологічні кабінети, проте сьогодні це не ефективно: лікар-стоматолог не в змозі надати належної допомоги дитині, адже повноцінне лікування передбачає перебування в клініці.

Допомогти може й програма створення центрів дитячої дентальної гігієни, яку спільно з управлінням охорони здоров'я Закарпатської ОДА розробляє стоматологічний факультет УжНУ. За словами Оксани Клітинської, наразі підписують договір між Закарпатською держадміністрацією, швейцарською компанією та стоматфакультетом, аби акції з гігієни проводилися в усій області. "Така угода стане первинним етапом профілактики карієсу, – каже пані Оксана. – Плануємо оглянути зубки всіх маленьких закарпатців, особливо з віддалених сіл, де батьки не мають можливості привозити дітей на обстеження до Ужгорода. Крім того, ми дослідили і встановили: аби запобігти карієсу, харчі треба йодувати і фторувати. Найбільше наша малеча полюбляє макарони, тож до них і пропонуємо додавати ці елементи, – діткам це піде лише на користь".

Надія Вишневська

 

09 листопада 2011р.

Теги: стоматолог, зуби, діти, брекети

Коментарі

pfr 2011-11-09 / 12:45:00
ось де реальна проблема, тут би мав дитячий лікар і депутат Жупан працювати, а не займатися демагогією, "защитов прав русинського народа".

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи