Делегація з Височіни побувала на закарпатських об’єктах, де вкладені бюджетні гроші цього краю

23-24 вересня Закарпаття похвалилося партнерам з чеського краю Височіна, що і як завдяки співпраці з ними зводиться, ремонтується, реконструюється у різних районах нашого краю. За попередні три роки на співпрацю з Закарпаттям із бюджету Височіни через міжнародний благодійний фонд «ВіЗа» було виділено майже 15 мільйонів чеських крон.

Делегація з Височіни побувала на закарпатських об’єктах, де вкладені бюджетні гроші цього краю

Цього року реалізується ще 10 спільних проектів, насамперед у школах, дитячих садочках, медичних закладах. А в планах, за пропозицією члена Ради краю Височіна з питань  регіонального розвитку Мартіна Гискі, – міжрегіональний  фольклорний фестиваль, молодіжний обмін (літні табори, ознайомчі поїздки), обмін досвідом у галузі екологічної освіти, обмін досвідом у соціальній сфері,  охороні здоров'я,  встановлення  туристичних знаків, проведення ігор з молодіжних видів спорту, літня школа  журналістики, стажування спеціалістів, що фінансуються Вишеградським та Норвезьким фондами. Тим більше, що певний досвід участі представників Закарпаття у таких проектах уже  є.  Зокрема  вихованці Вільшанського дитбудинку торік брали участь у зйомках фільму "Микола Шугай знову в Колочаві", презентація якого ближчим часом планується на Закарпатті.

Керівництво нашої області та численна депутатська делегація Височіни, очолювана гетьманом краю Їржі Бєгоунеком, на зустрічі в Ужгороді говорили про те, як залучити на Закарпаття кошти міжнародних фондів. Але голов¬на мета приїзду чеських гостей – подивитися, як працюють уже профінансовані проекти. Адже, як зазначив  заступник  гетьмана  Владимир Новотни, при затвердженні  бюджету на наступний рік необхідно переконати депутатів краю, що виділені на співпрацю кошти приносять користь.

Насамперед чеські гості з головою закарпатської облради Іваном Балогою побували в селі Стужиця на Великоберезнянщині. Тут завдяки допомозі Височіни збувається давня мрія людей – аби в селі був дитсадок. Цей проект розпочали минулого року – реконструювали недобудований житловий двоповерховий  будинок. Благодійний фонд "ВіЗа" надав 672 тисячі  гривень, стільки ж виділили з обласного бюджету. Зараз завершується благоустрій, докуповують меблі, доукомплектовують персонал і вже за місяць сюди прийдуть більше 40 маленьких вихованців.

Про те, що садочок у Стужиці з'явився завдяки співпраці Закарпаття та Височіни, відтепер нагадуватиме пам'ятна табличка на фасаді будинку, яку прикріпили голова облради Іван Балога, заступник голови ОДА Іван Качур та гетьман чеського краю Їржі Бєгоунек. А на подвір'ї закладу гості посадили молодий дубок – символ багатовікової дружби та  єднання українського і чеського народів. Можливо, і він колись стане тисячолітнім, як унікальні дуби, що вже ростуть на території села, і біля  одного з яких на пам'ять сфотографувалася  чеська делегація.  

"Головні принципи партнерства Закарпатської області та краю Височіна – це реалізація соціальних проектів у гірських віддалених населених пунктах, де слабо розвинута  інфраструктура і можливості місцевої громади обмежені. Стужиця – саме такий населений пункт. Силами районного бюджету відкрити новий дитсадок не було можливості. Тут більше двадцяти років не працював дошкільний заклад, то ж з його відкриттям зможемо вирішити ще одну соціальну проблему в селі", – відзначив Іван Балога.

Тут же в Стужиці реалізовано ще один спільний  проект – заміну вікон у ЗОШ І-ІІ ступенів. Проте в школі ще треба багато чого зробити, насамперед, відремонтувати систему опалення і дах. Після відвідання школи та спілкування з вчителями та учнями гетьман  краю Височіна сказав, що мабуть, допоможуть зробити це на умовах проекту наступного року.

Того ж дня чеські гості побу¬вали і у Волівці, де  також  реалі¬зується  спільний  проект – капітальний  ремонт дитсадка. Закладу вже 30 років, плоский його дах протікає. Самотужки профінансувати  відновлювальні роботи місцевий  бюджет не мав змоги, але коли половину з необхідних 200 тисяч гривень дав фонд "ВіЗа", справа пішла. Тепер тут збираються відкрити ще 2 групи і таким чином зняти  напругу з влаштуванням дошкільнят.
 
Аналогічні  проекти  цього  року реалізуються і в дитсадку Чинадієва  Мукачівського району, Невицького на Ужгородщині. Незабаром розпочнеться  добудова  садочка у Великій  Копані на Виноградівщині. Фонд "ВіЗа" бере  участь і в реконструкції шкільної їдальні села Бабичі на Мукачівщині тощо.

У суботу чеські друзі побували на святкуванні Дня Сваляви, взяли участь у відкритті бюста першого президента Чехословаччини Томаша Масарика та встановленні пам'ятної дошки на фасаді місцевої школи. Відтак поїхали в Хуст, де делегація зустрілася з головами районних рад та побувала на спартакіаді депутатів місцевих рад, і до  Великого Бичкова, де в урочистій обстановці було введено в експлуатацію спільний  проект – реконструкцію  вбудованого приміщення будинку  культури  під тренажерний  зал.

Резюмуючи результати візиту, чеські гості відзначили: задоволені співпрацею із закарпатськими партнерами. "Край Височіна та Закарпаття мають домовленість, що всі проекти фінансуються навпіл. Дуже приємно, що до них активно долучається й місцева громада. Окрім того, відкриттям нових соціальних програм у гірських районах краю працевлаштовуємо місцевих мешканців. Ми домовилися, що хочемо продовжити співпрацю і наступного року плануємо виділити не меншу суму, як на 2011-ий, щоби ми змогли реалізувати так звані "тверді проекти" – тобто будувати та реконструювати школи, дитсадки, медзаклади. Окрім того плануємо налагодити контакти між нашими медичними службами: закарпатських партнерів цікавить наш досвід роботи станції швидкої допомоги. Також у планах – організувати відпочинок наших дітей у літніх таборах Закарпаття, а ваша малеча приїздитиме до нас", – зауважив Їржі Бєгоунек. 

Сергій Попович

05 жовтня 2011р.

Теги: Височіна, Чехія

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи