Міський голова Ужгорода про підготовку до опалювального сезону

Впродовж останніх років, з настанням холодів, обласний центр Закарпаття вступав у традиційну «газову кризу». Чи не щороку НАК «Нафтогаз» відмовлявся постачати Ужгороду блакитне паливо через хронічні борги.

Міський голова Ужгорода про підготовку до опалювального сезону
Торік ситуація змінилися: попередня влада оголосила, що місто відмовляється від централізованого теп­лопостачання. Щоправда, забувши про тисячі ужгородців, які через різні причини так і не встановили у своїх домівках автономного опалення. За словами нинішнього міського голови Вік­тора Погорєлова, в обласній столиці централізованого теплопостачання більше не буде. Однак мерзнути малозабезпеченим ужгородцям вже не доведеться.
 
"Соціально незахищеним – електричне опалення"
 
– Вікторе Володимировичу, не секрет, що перехід ужгород­ців на автономні системи опалення був доволі хаотичним. Принаймні конкретної міської програми з відмови від централізованого опалення не було. Нині ви якось регламентуєте цей процес?
 
– Ми справді вирішили втрутитися. Так склалося, що ужгородці, які мали гроші, вже давно встановили у своїх домівках газові котли. Натомість менш захищені мерзли впродовж усієї минулої зими. Люди фактично були кинуті напризволяще. Коли я переміг на виборах 2010-го, до мене неодноразово зверталися ужгородці з проханням увімкнути котельні. Розуміючи, що наскоком проблему не вирішиш, ми таки відновили їхню роботу, однак через те, що котельні працювали лише для кількох помешкань, в Ужгороді сформувалися найвищі в Україні тарифи на тепло. За це нас піддавали нищівній критиці. Тож навесні вирішили довести справу з відмовою від централізованого опалення до кінця. Розпочали активну пропаганду через ЗМІ, що котельні цієї зими будуть від'єднані й зворотного шляху немає. Тобто намагалися донести до кожного ужгородця, аби завчасно потурбувався про встановлення автономного газового чи електричного опалення.
 
– Проте, як бути мешканцям, що не в змозі дозволити собі   газовий котел?
 
– Безумовно, ми не забули й про незаможних ужгородців. Ще на початку літа я звернувся до голів Закарпатської ОДА та облради з проханням виділити на встановлення автономного опалення таким людям 1,5 мільйона гривень. Ще 500 тисяч рішенням сесії міської ради ми дали з ужгородського бюджету. Розробили відповідне положення, в якому спиралися на рішення уряду про допомогу соціально незахищеним верствам населення, і за цими критеріями склали список громадян, які насамперед потребують такої допомоги.
 
– Однак, наскільки мені відомо, в цих квартирах нині встановлюєте електричне, а не газове опалення...
 
– Після відповідних розрахунків ми з'я­сували, що для встанов­лення в кожне помешкання газового котла, треба близько 20 000 гривень. Натомість, проконсультувавшись із енергетиками, вирішили, що доречніше буде встановити електричне опале­ння. Технічні умови дозволяють забезпечити ним кілька квартир у будинку, ну, і, звичайно, це неабияка економія коштів. Вартість встановлення в 2 кімнатах помешкання (саме стільки ми готові забезпечити) – 4000 гривень. Також додам, що у зв'язку з тим, що будинки в нас переважно типові, енергетики посприяли й нема потреби виготовляти окремі тех­умови на кожну квартиру. Ще з початку літа ми розпочали цю роботу. Нині обігрівачі встановлені у понад 400 помешканнях з близько 600 затверджених на виконкомі квартир. Також продовжуємо розглядати заяви від ужгородців на опалення. Щоправда, виникає чимало проблем та запитань. Приміром, звернулося літнє подружжя: у чоловіка пенсія 8500 гривень, а у жінки – 1000. Чому в такому разі ми маємо встановлювати опалення за рахунок міського бюджету? Таким людям відмовляємо.
 
"Міські котельні переладнають на модульні"
 
– Ще однією проблемою відмови від централізованого опалення є підвідні газопроводи до будинків. Чимало з них не відповідають технічним умовам. Не всюди є потрібні вентиляційні канали...
 
– Справді, у багатьох будинках діаметр труб не відповідає передбаченому для роботи газових котлів тиску. "Закарпатгаз" самостійно розпочав заміну цих газопроводів. Закарпатська ОДА через Міністерство житлово-комунального господарства віднайшла для Ужгорода та Мукачева на ці потреби відповідно 3 та 1 мільйони гривень. Однак на останній нараді у губернатора керівництво "Закарпатгазу"... відмовилося від цих коштів, мовляв, упораємося власними силами.
 
– Але ж газовики нині збирають гроші в людей на заміну цих газопроводів...
 
– Отож-бо! У нас 120 будинків потребують такої заміни. Натомість "Закарпатгаз" переймається своїми аваріями, технічні умови підготовлені не усі. Від бюджетних коштів відмовляються, а в людей гроші збирають. За згадані 3 мільйони можна замінити в місті фактично усі підвідні будинкові газопроводи. Для мене така ситуація незрозуміла. Те, що нинішній керівник "Закарпатгазу" якось неохоче йде на контакт із владою та мешканцями міста, якось неправильно. Сподіваюся, що він виконуватиме свої обов'язки сумлінно й освоїть кошти, які, до речі, держава виділила нашим містам, як експериментальним в Україні проектам у цій сфері. Інакше є небезпека, що через брак належного тиску котли в помешканнях ужгородців будуть просто вимикатися.
 
– Яка доля ужгородських котелень?
 
– Не треба забувати, що із 67 міських бюджетних закладів 24 наразі не мають власних автономних котелень. Тому ми розробили 4-річну програму, вирішили запропонувати підприємствам, які в Україні працюють на ринку теплопостачання, через лізингову програму долучитися до переобладнання наших котелень. Наразі триває підготовка до тендеру і, переконаний, що ми побудуємо на базі старих котелень 12 модульних і вирішимо це питання.
 
– Яку користь матиме місто після відмови від централізованого теплопостачання? Чи забуде Ужгород про щорічні "кризи", коли "Нафтогаз" відмовлявся підписувати ліміти блакитного палива?
 
– Проблема була через те, що населення не платило за теплопостачання. Хтось – бо справді не мав грошей, інші ж – бо вважають, що держава багата й сама заплатить. Я добре пам'ятаю поперед­ні роки, коли доводилося днями сидіти в НАК "Нафтогаз" і робити все можливе, аби Ужгороду не перекрили паливо. Пригадую, як ми ставили вартових біля котелень, аби ті не допускали до них конт­ролерів. Гадаю, цих проблем ми вже позбулися. Мені кажуть, що я "смертник", оскільки вирішив за 8 місяців впоратися з роботою, яку влада інших міст виконує роками. Але на це треба йти. Ба більше – вже незабаром візьмемося за альтернативні джерела енергії, оскільки бюджет не витримує таких високих газових тарифів.
 
– Якщо говорити в циф­рах, скільки економитиме відтепер місто?
 
– Близько 10 мільйонів кубометрів газу щорічно.
 
Розмовляв Андрій Ганусич
28 вересня 2011р.

Теги: опалення, Закарпатгаз, теплопостачання

Коментарі

Я.Ужгородець 2011-09-29 / 09:17:00
А чому Рибачок відмовляється від бюджетних коштів? Та тому, що:
1. За бюджетні кошти прийде КРУ і перевірить правильність складання кошторису і виміряє до см , до мм , як виконані роботи і скільки "прикарманено"
2. За людські гроші ніхто не буде перевіряти, а там................... Самі розумієте!
Ось Вам і ларчик просто відкривається, де менше хлопот, там і працюєм, та ще народ помудорижити є можливість, показати які МИ впливові та незамінимі! Ось так!

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи