На Закарпатті «помолодшали» інфаркти

Важкими серцевими захворюваннями у 20–30–річних нині нікого не здивуєш

На Закарпатті «помолодшали» інфаркти

Щодня з мільйона людей від раптової зупинки серця помирає п'ятеро. За словами оперуючого кардіолога, електрофізіолога Закарпатського обласного кардіологічного диспансеру Володимира Ком'яті, багатьом цим смертям можна б запобігти. Головне – при перших же проблемах із серцем одразу звертатися до лікаря.

– Володимире Михайловичу, чому, на вашу думку, так багато українців помирає від серцево-судинних захворювань?

– Це не лише українська, а й світова проблема. Гадаю, що причина – в старінні цивілізації, а також в екологічних умовах. Додайте до цього шалений ритм життя, шкідливі звички, неправильне харчування, зайву вагу тощо. Також слід відзначити, що лікарі стали краще виявляти ці захворювання, ніж раніше. Нині  можемо бачити наперед, що є загроза смерті, і не допустити її.

– Також спеціалісти стверджують, що серцево-судинні захворювання значно помолодшали...

– Безумовно. Ось лише перед вами в мене був на огляді чоловік 1970 року народження, який переніс уже 2 інфаркти! Нещодавно в нас лежав 28-річний молодий чоловік з обширним інфарктом. Пригадую, як ще в студентські часи професор Михайло Фатула захоплено розповідав, що в його практиці був 29-річний хворий із інфарктом міокарда. Нині ж складними серцевими захворюваннями у 20–30–річних нікого не здивуєш. Інфаркти справді помолодшали. А причини все ті ж, про які я згадував...

– З якими хворобами стикаєтеся найчастіше?

– Звичайно ж, головна хвороба – ішемічна, коли відкладення холестерину в судинах серця призводить до недостатнього кровопостачання міокарда, що призводить до розвитку гострого інфаркту.

Нині я активно працюю над проблемами раптової серцевої смертності. Останнім часом знач¬но почастішали випадки, коли, приміром, молода людина по дорозі на роботу впала і більше не встала. Серце зупинилося. Здавалося б, такі ситуації неможливо передбачити. Однак дуже часто спостерігаються передвісники таких випадків: за два тижні, інколи за кілька днів людина відчуває, що тисне у грудях, спостерігається аритмія, немотивована задишка, слабкість чи інші симптоми... І тільки в менш ніж половині випадків такі хворі звертаються до лікарів. На жаль, дуже багато наших людей, особливо чоловіків, нехтують обережністю. Нині  розробляємо чіткі методичні вказівки для лікарів, готуємо статті для пацієнтів, де будуть чітко розписані згадані симптоми, при виявленні яких слід обов'язково звертатися по спеціалізовану медичну допомогу.

Не треба боятися зайвий раз відвідати лікарню, бо, можливо, саме цей похід може вберегти життя. Цікава статистика: на мільйон населення в день раптово помирає 4–5 людей. Тобто в нашій області за рік раптово обривається життя  майже півтори тисячі земляків! Велику частину цих життів можна б урятувати. Багато що залежить від самого пацієнта, його родичів, свідків, що є поруч. Так, лише 16,6 % хворим у найближчі хвилини після появи ознак різкого погіршення самопочуття довколишні надають невідкладну допомогу. У зв'язку з тим, що раптова смерть переважно настає поза лікувальними установами, дуже важливо, щоб не лише медичні працівники, а й широкі верстви населення були ознайомлені з основами реанімаційної допомоги. Для цього слід організувати відповідні заняття в рамках навчальних програм шкіл, технікумів і вишів.

– Які новації ви б відзначили у сфері хірургії? Наскільки часто нині закарпатські хірурги застосовують малоінвазивні методи?

– Сьогодні справді дуже розвинена малоінвазивна кардіологія, куди входить, зокрема, коронароангіографія, яка досліджує судини серця за допомогою високотехнологічного рентгенівського обладнання. Завдяки цій методиці без розрізів і наркозу вдається відкрити закупорені артерії та встановити стенти. Ця процедура займає для хворого фактично один день.

Другий напрямок малоінвазивної кардіології – електрофізіологія серця. Наш моторчик – це свого роду електрична схема зі своїм генератором, дротами, трансформатором тощо. І на будь-якій з цих ділянок з різних причин може статися збій у роботі. У 20 % випадків не знаємо цих причин – просто є проблема, і її треба вирішувати. Через судини керованими тоненькими катетерами знаходимо в серці субстрат аритмії (групу клітин чи вроджений додатковий провідний шлях), які створюють проблему, вилучаємо їх помірним нагріванням тканини – і людина йде додому наступного дня, забувши про приступи.

– Наскільки сьогодні кардіодиспансер забезпечений обладнанням?

– Не побоюся сказати, що наш заклад є флагманом серед медичних закладів області. Причому поряд із хорошим державним фінансуванням головний лікар Роман Соскида знаходить  можливості для залучення благодійних коштів, гуманітарної допомоги у вигляді дорогого обладнання для підвищення рівня надання спеціалізованої допомоги нашим хворим. Лікарі кардіодиспансеру постійно вдосконалюють навички, стажуючись у провідних клініках України й за кордоном. Нещодавно відкрито нову операційну для ангіографічних досліджень серця й судин. Півтора року як у кардіодиспансері проводяться відкриті операції на серці. У нас працюють висококваліфіковані кардіохірурги, які, пройшовши тривале навчання, виконують операції на серці максимальної складності. Донедавна про подіб¬ні операції на Закарпатті навіть не мріяли.

– І все ж чимало наших земляків із сердечними хворобами їдуть лікуватися, приміром, в сусідню Угорщину...

– Це не завжди виправдано. Вважаю, що в нас відповідальність лікаря значно вища. Ти, як мовиться, головою відповідаєш за свого пацієнта, і тобі потім треба цій людині і в очі дивитися. А за кордоном прооперували людину – й забули. Так, у тих же угорських лікарів, напевно, дещо більше досвіду. Хоча техніка фактично та ж сама. Умови в нас теж на належному рівні. Гадаю, що не рік – зростатиме довіра до нашої клініки, та й загалом закарпатської кардіохірургії. Не здивуюся, якщо через кілька років ті ж угорці чи словаки приїжджатимуть оперуватися до нас. Це вигідно, принаймні фінансово. Якщо в Угорщині операція з усунення аритмії коштує 8 000 євро, то в нас це обійдеться набагато дешевше, при тій же якості надання допомоги. 

– Який із випадків у вашій лікарській практиці запам'ятався найбільше?

– Кожен є унікальним по своєму. Коли ти людину витягнув із кліщів смерті – це величезне моральне задоволення. Те ж саме, коли не допустив летального випадку, випередив його. Адже чим відрізняється мудра людина від розумної? Розумна знайде вихід з будь-якої ситуації, а мудра її не допустить. Тому ще раз звертаюся до краян: обережніше ставтеся до свого здоров'я і при будь-яких проблемах із серцем обов'язково звертайтеся до лікаря.

Розмовляв Андрій Ганусич

13 вересня 2011р.

Теги: інфаркт, серцевий

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи