У Берегові перевіряють об’єднання мешканців багатоповерхівок

Колись здавалося, що ЖЕКи, а відтак ЖРЕПи – вічні. Проте нині всім зрозуміло, що комунальна сфера в Україні готова будь-якої миті луснути, як бульбашка, адже якість обслуговування впала до нуля, будинки розвалюються, аварії, в тому числі з людськими жертвами, стаються дедалі частіше. Аби якось врятувати ситуацію, а скоріше – перекласти всю відповідальність на самих людей, розпочалася кампанія активної пропаганди створення ОСББ. Тепер це вже державна програма – згідно із законом. А з міських бюджетів на підтримку новостворених об’єднань повинні виділятися необхідні для капітальних ремонтів кошти. Однак…

У Берегові перевіряють об’єднання мешканців багатоповерхівок
500 сторінок за власний кошт – на перевірку
 
Зокрема, у Берегові ОСББ були створені одними з перших на Закарпатті. Сьогодні вже 27 багатоповерхівок "відмежувалися" від державних послуг з утримування та ремонтних робіт. І деякі показують приклад не лише області, а й усій країні. Нібито і з міською владою було досягнуто консенсусу – з бюджету дійсно почали надходити гроші на нагальні потреби. Невеликі, близько 300 гривень на квартиру, однак це вже можливість акумулювати кошти. Тож, нарешті, багатьом вдалося вперше за 30-40 років (!) привести до ладу вічно діряві дахи або каналізаційні системи. Ще б рік-два – і, можливо, всі будинки вдалося б перевести на баланс самих мешканців. Але останнім часом у місті чимало нарікань на... перевірки міліції. 
 
"До мене додому прийшла людина у формі і почала вимагати всю документацію за кілька років діяльності нашого об'єднання, – каже Володимир Федішин, голова одного з ОСББ, створеного на проспекті Геологів. – Мені таке прохання здалося досить дивним. Адже не було жодного пояснення: з якою метою відбувається така перевірка і чому я зобов'язаний надавати міліції наші документи. Тож попросив представника силової структури аргументувати свої дії".
 
Правоохоронці послалися на документ, у якому згідно із законом "Про міліцію" "у зв'язку з оперативною необхідністю" просять надати завірені копії установчих документів (протоколу рішення зборів про затвердження на посаді директора ОСББ, статуту, свідоцтва тощо), а також загальну суму коштів, сплачених мешканцями будинку за останні 4 роки. До того ж, завірені копії документів про їх використання, витрати грошей з місцевого бюджету на проведення капітального ремонту, акти виконаних робіт, договір підряду тощо.
 
"Уявити, що за власний кошт я зараз почну робити копії як мінімум 500 сторінок, ще якось можна, але ось чи має міліція повноваження вимагати від мене подібну документацію?!" – обурюється Володимир Федішин. Адже згідно з цитованим правоохоронними органами Законом "Про міліцію" представники закону справді можуть отримати "безперешкодно і безплатно" будь-яку документацію, необхідну... у справах про злочини, що знаходяться у провадженні.
 
Однак у коментарі "Замку" в берегівській міліції розповіли, що перевірка діяльності ОСББ поточна і проводиться на постійній основі, згідно зі вказівкою Міністерства внутрішніх справ України ще від 18 березня цього року "Про вжиття заходів із попередження та викриття злочинів у сфері житлово-комунального господарства при формуванні тарифів". Подібні, за словами міліціонерів, відбуваються зараз по всій країні, адже зафіксовано чимало порушень, коли нераціонально використовувалися бюджетні гроші або були завищені тарифи. Зокрема і в Берегові після перевірки заяв мешканців багатоповерхівок уже порушено дві кримінальні справи за фактами розкрадання коштів.
 
На "найвищому" контролі
 
1 червня Віктор Янукович на засіданні Кабміну заявив, що слід провести ревізію роботи об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). За його словами, у державі їх створено вже 15 тисяч, але не всі працюють вдало і "фактично не виконують ту головну роль дерегуляції в житлово-комунальному господарстві, децентралізації й боротьби з монополією". Президент доручив Антимонопольному комітету, який очолює Василь Цушко, "включитися в це питання". А також висловив думку, що необхідно залучати й інші контролюючі органи до питання формування тарифів в ОСББ.
 
12 липня Глава держави своїм указом призначив Анатолія Близнюка міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Новоспечений очільник одразу почав радити українцям створювати ОСББ. "Не потрібен ЖЕК – ліквідуйте його. Наймайте того, хто вам ефективніше надасть усі послуги – полагодить дах, прибере під'їзди, винесе сміття", – заявив він. Міністерство також виступає за обов'язкове створення ОСББ мешканцями нових будинків і добровільне – тими, хто уже тривалий час живе у багатоповерхівці.
 
Першими відчули на собі розпорядження Президента жителі Полтави. Представники Антимонопольного комітету зібрали всіх голів ОСББ і провели з ними роз'яснювальну роботу щодо формування тарифів на обслуговування їхніх будинків. Щоправда, такі питання вправі вирішувати лише самі мешканці на загальних зборах власників квартир – членів ОСББ, а не в ручному режимі з боку кон­тролюючих органів. Натомість нікого не цікавило, що у наданні комунальних послуг і справді не все гаразд – наприклад, водоканал примушує замінювати лічильники на воду, хоча в кожній квартирі такі вже облаштовані. Крім того, навели приклад, коли комунальне підприємство, яке влада "нав'язала" одному з ОСББ для виконання монтажних робіт, виставило рахунок на 430 тисяч гривень, а коли провели незалежну експертизу, то з'ясувалося, що все це обійшлося лише у 120 тисяч гривень. Було порушено кримінальну справу.
 
Міська влада не залишається байдужою
 
Отримати коментарій у Берегівській міській раді також виявилося досить проблематично. Про всі ці перипетії погодилася розповісти лише перший заступник міського голови Ольга Бізіля (хоча і не має безпосереднього відношення до комунальної сфери). Вона також дуже стурбована ситуацією, що склалася.
 
– Я хочу, насамперед, щиро подякувати всім людям, які наважилися на створення ОСББ у такий важкий час і взяли на себе відповідальність за утримання будинків, де мешкають, та й прибудинкової території, – каже Ольга Василівна. – Звичайно, необхідно відслідковувати, щоб усі кошти ОСББ – і зібрані самими мешканцями, і державні – використовувалися чесно, прозоро, за призначенням. Однак варто пам'ятати, що голови ОСББ взяли на себе чималий тягар, і через дрібниці не варто ускладнювати й без того нелегку їхню роботу. Бо дехто вже говорить про те, аби відмовитися від своїх обов'язків. І це в той час, коли Президент України наголошує, що треба остаточно відійти від старої системи та ЖЕКів. Бо вони себе не виправдали. Тож я звертатимусь до представників контролюючих органів, аби вони проводили, насамперед, профілактичні заходи, попереджаючи можливі порушення, а не заважали працювати, не залякували людей...
 
Володимир Федішин тим часом звернувся до районної прокуратури з проханням пояснити правомірність перевірок фінансової діяльності ОСББ з боку міліції. Людина справді дуже розгублена. "Нам коштувало дуже великих зусиль переконати мешканців наших будинків у необхідності створення об'єднання, – каже він. – Довелося взяти на себе функцію голови, вести всю бухгалтерію, виходжувати необхідні документи, причому абсолютно безплатно – так би мовити, на власному ентузіазмі. Окремі мешканці не погоджуються сплачувати затверджені мінімальні тарифи, від деяких навіть чув погрози на свою адресу. Грошей не вистачає на найнеобхідніше. Важко... А тепер ще ці перевірки..."
 
P. S. Під час підготовки матеріалу стало відомо, що у міській раді відбулася зустріч керівництва міліції та міської влади. Нібито розглядалося і питання перевірки ОСББ. Деякі позитивні зрушення все-таки відбуваються. Як повідомив депутат міської ради, а також керівник одного зі зразкових ОСББ у Берегові Валерій Боровський, незабаром у місті буде створено асоціацію організацій співвласників багатоповерхівок, яка діятиме за підтримки мерії. Це питання розглядатимуть на наступній сесії, про що домовлено з міським головою Іштваном Гайдошем. "А отже в нас з'явиться шанс не лише ділитися власним досвідом із новоствореними організаціями, допомагати в оформленні потрібної документації, але й спільно вирішувати будь-які питання правового характеру. Разом легше буде захищатися", – повідомив міський депутат. 
 
Олександр Ворошилов
06 вересня 2011р.

Теги: ОСББ, багатоповерхівки

Коментарі

Марина 2011-09-28 / 11:41:00
Щиро рада за берегівчан, що міськрада підтримує створення ОСББ в місті, в т.ч. надаючи їм фінансову підтримку.
У місті Ужгороді створено 58 обєднань, створено Ужгородський осередок Спілки власників житла України. Запрошую до співпраці та прийняти участь 3.10.11 у Міжнародному семінарі в Ужгороді, великий зал міськради, де можна буде ознайомитися з польським досвідом в управлінні нерухомістю і скорочення енергоспоживання в житловому будинку

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи