Закарпатці представляли Україну в міжнародному фольклорному фесті в США (ФОТО)

Тут гучно лунали мелодії інструментів, чувся дзвінкий спів, були запальні ритми танців. Крім творчості, учасники демонстрували й кулінарні таланти – готували страви, якими гордяться на їх батьківщині. Так у Вашингтоні нещодавно прогудів щорічний Смітсонівський фестиваль культури народів світу. Україну на ньому представили закарпатці.

Закарпатці представляли Україну в міжнародному фольклорному фесті в США (ФОТО)
Смітсонівський фест починає свою історію із 1967 року, коли у США прокотилася хвиля популярності етнографічних досліджень культур народів цієї країни. Відтак американці зацікавилися й культурами інших народів. Показати їх загалу власне і є покликанням Смітсонівського фестивалю. За останнє десятиліття тут висвітлювалися народні традиції Румунії, країн Південної Африки, Шотландії, Ірландії. Цього року особливості своєї культури у Вашингтоні всім любителям фольку показувала Колумбія. Саме ця південноамериканська країна й стала головною господинею свята. Та були ще й гості. Вони також представляли свою національну творчість. Цього року із України організатори запросили до себе перечинський ансамбль "Сюрприз", котрий складається із випускників тутешньої школи-інтернату та Перечинської гімназії.
 
"Загалом, програма фестивалю була насиченою, – ділиться враженнями один з учасників ансамблю Рудольф Дзуринець. – Кожного дня учасники давали по 2 концерти: вранці та ввечері. Загалом, дійство відбувалося у 4 великих наметах, в яких розташовувалися сцена та глядацькі зали. Інколи працювати було досить важко через спеку. Вентилятори допомагали слабо. Так, через занадто високу температуру одного разу навіть відмінили концерт. Але загальне враження від фестивалю у нас однаково дуже хороше".
 
Як розповідає Рудольф, дійство у Вашингтоні тривало протягом двох тижнів: кінець червня – початок липня. Один намет був повністю у розпорядженні Колумбії, де вона представляла свій фольк. Другим був намет джазу. Ну, а у двох інших – решта запрошених країн. Саме серед цих гуртів і були учасники перечинського "Сюрпризу". Вони показали всім любителям фольку українські народні пісні й танці, гру на інструментах та національне вбрання. А ще "підсадили" колег з інших гуртів на український борщ. Та ті, виявилося, захотіли навчитися від наших ще й танцювати та співати.
 
"Ми познайомилися із учасниками гуртів із Філіппін, Бразилії, Кенії, – розповідає учасниця ансамблю "Сюрприз" Анжела Варцаба. – З останньої країни, до речі, приїхав актор, що грав у фільмі "Мабуть, боги з'їхали з глузду". Кінчилося все тим, що ми вчили нових друзів українському гопаку, а нашому баяністу в ритм підігрували їхні скрипалі. Усі учасники жили в одному готелі, тож кожного вечора вони просили нас щось заспівати". "А ще нам бразильці сказали, – додає Рудольф, – що українці, на відміну від японців, китайців і самих бразильців, зовсім не однакові на обличчя. І це, на їхню думку, дуже добре".
 
Приємно було нашим землякам і від того, що їх виступи прийшли підтримати представники Посольства України у США, а також численні українці із діаспори. Загалом, перечинський гурт під час своїх виступів збирав аншлаги, їхні концерти підтримувала чимала публіка.
 
Після закінчення фестивалю учасники "Сюрпризу" встигли ще й кілька днів відпочити у Нью-Йорку. Там, до речі, вони також зустрічалися з представниками української дипломатії.
 
Тепер у найближчих планах колективу – представити Перечин в одному з його угорських міст-побратимів.
 
А виник ансамбль "Сюрприз" з ініціативи Ірини Судакової, котра нині є директором громадської організації "Благодійний фонд "Опіка". Мета організації – допомогти випускникам Перечинської школи-інтернату для дітей, позбавлених батьківського піклування, після закінчення адаптуватися до нових життєвих умов. Зокрема, здобути освіту і знайти роботу. Наразі серед завдань організації – відкриття у Перечині соціального гуртожитку для одиноких матерів із немовлятами. Нині для цього вже є приміщення, зараз у ньому триває ремонт. Облаштовують будівлю завдяки фінансовій допомозі нідерландського Благодійного фонду "Християнська допомога Східній Європі", а також Мережі нідерландських благодійних фондів.
 
А оскільки сама директор "Опіки" за фахом музикант, то й вирішила, що учні мають займатися творчістю. "Ще коли нинішні учасники ансамблю були школярами, ми створили "Сюрприз", – розповідає Ірина Судакова. – Ідея зародження гурту полягала і в тому, аби діти з інтернату могли більше спілкуватися з учнями звичайної школи. Це допомагає у майбутньому адаптуватися у суспільстві". Нині у "Сюрпризі" 8 учасників. Одні паралельно з творчою діяльністю ще вчаться, а інші вже працюють. До слова, члени гурту беруть участь ще в одній антиснідівській програмі, у рамках якої кілька років тому вони у столиці України виступили перед тодішнім президентом США Джорджем Бушем.
 
А 2014-ий організатори Смітсонівського фестивалю вирішили оголосити роком України – на честь 200-ліття з дня народження Тараса Шевченка. Відтак через 3 роки саме наша країна матиме свій намет, де українські колективи показуватимуть усі надбання рідної культури. Серед учасників організатори фольклорного фестивалю чекатимуть і перечинський "Сюрприз".

Ярослав Гулан, фото з архіву учасників ансамблю "Сюрприз"

15 серпня 2011р.

Теги: фольклор, фестиваль, Сюрприз

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи