Всеукраїнська нарада філологів у Ялті

Хто хоч раз побував на Закарпатті, чи має щастя жити у цьому благословенному Богом краї, здається, не здивується нічому, чим багата Україна. Та це тільки на перший погляд, бо ж українська земля багата не тільки природними ресурсами, чудовими краєвидами, цілющими джерелами, сприятливим кліматом, але й талановитими педагогами, що постійно вдосконалюють навчальний процес, ще й щедро діляться своєю інтелектуальною працею, презентують професійний майстер-клас.

Всеукраїнська нарада філологів у Ялті

Саме таку цікаву, пізнавальну зустріч викладачів філологічних дисциплін – голів обласних та міських методичних об'єднань ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації – подарувала Кримщина, що наче акумулювала тепло і єдність вчительських душ, підтвердила істину, згідно якої викладачі-філологи засобами слова вміють позитивно настроювати не тільки розум студентської молоді, але й душу.

 

Днями учасників Всеукраїнської наради тепло й привітно зустріли голова Ради директорів АР Крим А.І. Захарцев, ­директор Ялтинського медичного коледжу Л.С. Мамикіна та голова Всеукраїнської спілки голів методоб'єднань Т.М. Антонюк. Усіх гостей віршами і піснями вітали студенти коледжу у національних костюмах, з короваєм на вишитому рушнику. Нарада пройшла, як мовиться, на одному диханні, хоча питання, що розглядалися - дуже серйозні і стосувалися використання інтерактивних форм і методів навчання у процесі викладання філологічних дисциплін. Голови обласних методичних об'єднань звітували про роботу провідних фахівців галузі, демонстрували роботу викладачів української мови професійного спрямування: відеоматеріали уроків, презентації-візуалізації, що супроводжують лекції, практичні заняття, студентські досягнення у конкурсах, дослідницькій роботі.

У своєму звіті я поділилась думками, які проблеми турбують філологів ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації Закарпаття, на прикладах продемонструвала новітні форми і методи роботи, що застосовуються нашими викладачами під час проведення занать гуманітарного циклу.

Оперуючи мовними багатствами, викладачі створювали образні паралелі, одна з яких передає справжню співпрацю викладача і студента, бо є таки народною мудрістю: не достатньо привести коня до водопою, треба, щоб він захотів ту воду пити. Ця образна сентенція ще раз підтверджує, що саме активні методи навчання, інтерактивні форми проведення занять сприяють кращому засвоєнню навчального матеріалу, мобілізують студентів черпати потрібну інформацію як із традиційних, так і з електронних джерел.

Головою журі – доктором наук, доцентом кафедри Миколаївського національного університету ім. В. Сухомлинського Л.І. Фалько було підведено підсумки І Всеукраїнської студентської олімпіади з української мови, що фінішувала минулого місяця у Миколаєві, та відзначено високий рівень грамотності учасників. Це справді дуже похвально, адже метою конкурсу є пошук обдарованої студентської молоді та підготовка висококваліфікованих фахівців економічних, технічних, аграрних, мистецьких спеціальностей.

Визначено і переможців конкурсу "Кращий викладач української мови у ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації", нагородження яких традиційно відбудеться за безпосередньої участі міністра освіти і науки України у День української писемності.

Тож резюме наради однозначне: зібралися разом – початок, триматися разом – прогрес, працювати разом – успіх. На такій оптимістичній ноті завершилося триденне філологічне засідання у сонячній Ялті, що, очевидно, стало хлібом душі кожного присутнього на Всеукраїнської нараді і буде новим засівом на благодатній педагогічній ниві різнопрофільних коледжів держави.

08 липня 2011р.

Теги:


Панорама
Публікації:
Слово про капітана добротворців
Береги Тиси прибирали інваліди на катамаранах
Дядькова наука
У Чинадієві святкували День селища
Будинок культури важливіший за аеропорт
Відпочинок у таборі "Толерантність і лідерство"
Без праці голуба нива теж не родить
Завершення земельної реформи: відповіді на основні запитання
/ 1Безпека праці – конституційна вимога і важлива запорука піклування про людину трудівника
Ювілейна зустріч у Києві
Дітям затишно й комфортно
Ціна літньої казки
На Мукачівщині українські філологи Закарпаття обмінялись досвідом
Багато друзів у панорамівців
Святкують водогосподарники
Іван і Майкл
Тепер оголошення в газету "Панорама" можна відправляти за допомогою смс-повідомлення
Зустріч однокласників
Життєва зірка Віктора Петаха
Йдемо до Благовіщення
/ 11Отець Іван: «Зцілюю молитвами душу і тіло»
/ 1У Мукачеві до Міжнародного жіночого дня пройде флешмоб
Леся Українка в моєму житті
«Метаморфози почуттів» Василя Білича
» Всі записи