Тереблянська оздоровниця потребує негайного реанімування

Село Теребля на Тячівщині оспіване у поезіях знаних літераторів-земляків Андрія Патруса-Карпатського, Василя Бухала, Ганни Рак. А найбільше відома оця гірська глибинка підземними сірководневими джерелами, що невпинно хлюпочуть з тамтешніх артерій.

Тереблянська оздоровниця потребує негайного реанімування

 Тому національні  і зарубіжні наукові світила недаремно дійшли одностайного висновку і підтвердили: тереблянська тепла лікувальна живиця є цілющою. Хіба що у передмісті столиці  Туманного Альбіону – Лондона є також аналогічне мінеральне джерело. Але виходить парадокс: уже впродовж останніх 20 років у Тереблянському лікувальному санаторії-профілакторії панує запустіння, мертва тиша.

У бік колись відомої Тереблянської сільської оздоровниці тягнеться вузенька смужечка кілометрового побитого і потрісканого від часу бетонного покриття. На території самого лікувального закладу відчувається пустка, безгосподарність.

– Питаєте, чия вина, що до "ручки" доведено оздоровницю? – констатує невтішну ситуацію колишній голова місцевого радгоспу Василь ЛЕВА. – За нинішній катастрофічний стан несе відповідальність насамперед екс-голова Тячівської РДА Володимир Богачик, котрий у 2000 році продав оздоровницю за безцінь, а точніше, за 150 тис. грн. Це тоді, коли тільки кілометрова під'їзна автодорога вартує щонайменше 50 тис. грн. Загальна  ціна оздоровниці 20 років тому складала щонайменше 10 млн. грн. Дуже дивує, що тодішні державні "прихватизатори" сьогодні почуваються надто привільно. Варто  згадати хоча б такий факт: колишній тереблянський біров Василь Рак забажав під самісінькими стінами оздоровниці облаштувати... власний рибник: самочинно загнав сюди екскаватор, вантажівки, тягачі й активно взявся за втілення своєї "рожевої мрії". Упродовж трьох місяців екскаватор захлинався від надмірного перевантаження, відтак його разом із "черпаком" засмоктала грязева трясовина. Неподалік Ракового рибника невідомі круті вельможі також примудрилися вибудувати для власного задоволення і "зміцнення здоров'я" цегляні сарайчики, в котрих приймають лікувальні сірководневі ванни їхні наближені, сімейна каста.

Справедливі аргументи навів ветеран праці, кавалер державних нагород Іван ЧОПИК: "Тридцять років тому в оздоровниці працювало 250 висококваліфікованих медичних спеціалістів, а в добротно облаштованих палатах щодень зміцнювало здоров'я 850 пацієнтів. Загалом упродовж цілого року оздоровчий курс проходило 18 тисяч чоловік. Коли дивлюся на катастрофічний стан рідного лікувально-оздоровчого закладу, їй-Богу, серце болить від розпуки й обливається кров'ю"!
Невтішні думки давно ятрять душу і тереблянського сільського голови Миколи ЦЬОКИ, котрий твердить: для того, аби "вдихнути свіжий життєдайний струмінь у відновлення діяльності оздоровчого закладу, найперше необхідно провести негайну реприватизацію та притягнути до відповідальності винних у його цілковитому знищенні. Бо за довгі десятиліття санаторій-профілакторій перетворився у суцільну руїну з усіма головними інфраструктурами – автономною трансформаторною під¬станцією, очисними спорудами, а колись високий і міцний фундамент розвалюється.

Тому хитромудро сплетений свого часу богачиківський гордіїв вузол – бути чи не бути Тереблянській всесвітньо відомій оздоровниці необхідно розв'язувати на державному рівні. Це насущне питання тутешня сільська громада адресує, насамперед, першим очільникам Закарпатської обласної влади Олександру Ледиді, Івану Балозі, котрі, якщо вони насправді є порядними газдами, неодмінно повинні допомогти відродити славу колись славетної сільської "Тереблі", а правоохоронці краю, якщо вони справді  відповідають сенсу цього слова, а не лише плекають плечі для погон, притягнути до відповідальності всіх, хто причетний до її знищення. Давно пора знайти розумне застосування тамтешнім геотермальним підземним водам, щедрим соляним пластам та газовому родовищу, яке цілодобово "просто так" палахкотить у гірському урочищі "Коло озер".

Іван КОСТЕВИЧ для "ФЕСТу" із Тереблі, Тячівщина.

 

07 липня 2011р.

Теги: Тереблянська оздоровниця, профілакторій


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи