Зона вільного грабунку

Сумне враження справляє інтенсивна забудова вічно переляканого Ужгорода. Вона, вочевидь, має піратський характер із боку міських «верхів». Це видно, скажімо, на прикладі побудови нового, так званого елітного, житла. Тут інвестори найперше думають про повернення вкладених коштів і прибуток після продажу квартир. Хоча якщо ціни на первинному і вторинному ринках будуть дуже різнитися — про дивіденди годі й мріяти. Адже житель гуртожитку, який наскладав у торбину достатньо грошей, ліпше купить «хрущовку», ніж «нове елітне житло».

Зона вільного грабунку

Але будови вряди-годи з'являються при тому, що владі та депутатському корпусу не вдається реалізовувати передвиборні популістські обіцянки чи хоча б дотримуватися букви закону та державних будівельних норм. Тому ми і є свідками численних мікрорайонних революцій, викликаних ущільненням житлової території.

Якщо раніше захоплення території школи чи громадського закладу під автостоянку, для великого торгового комплексу сприймалося громадянами байдуже — то нині є певна активізація. Ще б пак! Інвестор у нас національний, тобто нахабний, він без докорів совісті залізає не тільки на дитячий майданчик, але й безпосередньо під вікна обивателів. Тому останні  активізувалися, відстоюючи свої права.

Чому за Боздоським мостом, де раніше планувалась обласна лікарня, території роздані під індивідуальну забудову? На вулиці Венеліна-Гуци ("Шахта") чомусь надали місцину під споруду для підземних гаражів. Жителі довго вимучували себе протестами, чогось трохи добились, але фундамент  так і стоїть дотепер. Досі не зняте питання навпроти готелю "Закарпаття", де до "хрущовки" ззаду хочуть "приліпити" торговельний комплекс. Або ж чого варта горезвісна боротьба за площу Богдана Хмельницького, де то саджають сакури, то ламають їх?

Має населення певні перемоги. Відстояли, скажімо, від окупанта-забудовника своє прибудинкове довкілля мешканці будови гуртожиткового типу на розі вулиць Джамбула і Минайської. Вони дружно виходили на протестні акції і ноги об себе витерти не дали. Не дозволили будуватися на дитячому майданчику і жителі будинку на вулиці Минайській, 27.

Але зовсім не так сталося із забудовою 20-квартирного житлового будинку з індивідуальним опаленням і ліфтом за адресою — вулиця 8 Березня, 30а. Він утиснутий між угорськомовною гімназією ім.Другетів, що на вул.Грушевського, 39 "А", і тридцятим будинком вул. 8 Березня. Вже вивішені номери телефонів, за якими в третьому кварталі цього року (час здачі в експлуатацію) можна придбати або двокімнатну площею 67,27 кв. м, або однокімнатну (42,39 кв.м) квартири. Забудовником є ТОВ "Будкеш", технічний нагляд здій¬снює С.Петровцій, авторський — Т.Паш.

Тепер в питанні "посадки" цього дому нова влада киває на стару, а проблема лишається відкритою. Саме і біля цієї сумнівної новобудови кандидат у мери Віктор Погорєлов говорив про справедливість і щасливе майбутнє для всіх ужгородців, якщо він прийде до влади.  Зараз же протести жителів заблукали в лабіринтах наших правоохоронних джунглів — судах і прокуратурах. Утім, наші аборигени на позитивне рішення не сподіваються, імена свої називати остерігаються, бо, мовляв, до нової споруди що¬дня під'їжджають чолов'яги на джипах і "крутих" іномарках, нахабно говорять невдоволеним, що про прибудинкові території їм нічого й згадувати, їх місце — на... асфальтовій смужці під стіною будинку. Звичайно, годі буде й сподіватися, що залишиться в недалекому май¬бутньому цілим футбольний майданчик, до якого щі¬льно примикає новобудова (жителі її навряд чи вдовольняться одним метром під сво¬їм будинком, щоб ходити до входу, прилипнувши до сті¬ни.  Вже відрі¬зана частина території угор¬ської гім¬назії, понівечені тополі.

Все було спочатку, як завжди в Ужгороді — лагідно й підло. Землю брали немовби в оренду для зведення такого собі невеличкого одноповерхового приміщення. Під шумок щезла  металева будка для проведення дозвілля "Малятко", де юнь грала в шахи й теніс. Замість неї, згідно з рясними обіцянками мінливих представників забудовника, мав постати перед зіницями вражених мешканців новий дитячий майданчик. Але потім усі, хто повірив у небилиці, схаменулися — його ж будувати фактично немає де. Та поверхова будів¬ля вже ставилася "на всіх парах". І нині  представники будівельного пролетаріату працюють удень і вночі. Прямо з вікон викидають будівельне сміття, не думаючи про здоров'я жителів п'ятиповерхівки на вулиці 8 Березня, 30. Хоч останній будинок і так не мав нормальної каналізації, та з нової споруди підвели і свою систему сюди. У майбутньому, вже недалекому, і тим, і "пришельцям" доведеться тонути у фекаліях. Уже є проблема з паркуванням автотранспорту в дворі. Нема де пройти. Захочуть десь ставити своїх "сталевих коней" і нові жителі. Які вже після цього дитячі майданчики, які зони прибудинкового відпочинку? Правда, за ці "незручності" ужгородцям із тридцятого дому обіцяють десь, ще невідомо де,  "поставити плитку перед будинком".

Де ж поділися депутати від тих округів, де чиняться містобудівельні неподобства, де наша "завзята" громадськість, голови і члени постійних комісій виконкому? Пригадайте, будь ласка, за кого ви голосували, спитайте: "Чому не захищаєте нас?"

Наразі постійно зменшується територія озеленення. Скажімо, яма під парк Слави за спорткомплексом "Юність" вже дана частково під греко-католицький собор і молитовню євангельських християн-баптистів. Ми ще не знаємо, що в цій ямі роздано під забудову — "громадські" обговорення цих питань мають виключно кулуарний характер. Тому чи не буде раціонального зерна в тому, щоб назвати місто на порозі в Європу "зоною вільного грабунку"? Адже кожна з "найбільш справедливих влад" поки що діє за принципом: "Опіс¬ля нас — хоч потоп!" Недарма ж, скажемо ще на підтвердження цього, "козирні" ділянки на Слов'янській набережній, де наприкінці радянської доби були намічені за індивідуальними проектами три п'ятиповерхових житлових будинки з гаражами, частково роздані під індивідуальне житло. Якщо почати з початку незалежності, то прикладів таких знайдеться значно більше.                                                                                                                         

 Василь ЗУБАЧ Ужгород

 

23 червня 2011р.

Теги: будівництво, житло, інвестор

Коментарі

п. Тамара 2011-06-30 / 21:47:00
Радует. что в последнии дни поднимают подобные темы и затрагивают отношение депутатов к происходящим безобразиям. Надо бы еще наведываться к ним в дни приема, что бы жизнь медом не казалась.

читач 2011-06-24 / 10:32:00
автору - респект!


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи