Чому ректор і Вчена рада УжНУ впали на коліна перед Табачником?

Схоже на те, що «оптимізація» освіти в Україні закриттям лишень сільських шкіл не обмежиться – ліквідація загрожує і вишам. У числі перших, кого мають намір «оптимізувати», може стати й Ужгородський національний університет.

Чому ректор і Вчена рада УжНУ впали на коліна перед Табачником?
У всякому разі це випливає із "Звернення Вченої ради ДВНЗ УжНУ" на адресу міністра освіти України Д.Табачника, зміст якого керівництво УжНУ передало у ЗМІ.
 
"Шановний Дмитре Володимировичу! Від імені колективу ДВНЗ "Ужгородський національний університет" Вчена рада виражає шанобливе ставлення до політики Міністерства у напрямі реформування вищої школи. Нами сприймаються і під­тримуються Ваші особисті кроки щодо перешкоджання в освітньому середовищі проявів ксенофобії, національної і мовної ворожнечі. У полікультурному і багатонаціональному Закарпатті атмосфера толерантності сприймається як одна з основних суспільних цінностей.
 
Однак колектив Ужгородського національного університету, котрий включає понад 90% на­уково-педагогічних праців­ників і понад 80% студент­ського контингенту в регі­оні, серйозно занепоко­єний поширенням інформації щодо можливих варіантів реорганізації вищої освіти в регіоні, наслідком якої може бути "злиття" ("об'­єднання") двох (чи кількох) вузів, що призведе до фактичної ліквідації УжНУ як юридичної особи. Внаслідок такого варіанта реорганізації університет втратить статус національного, здобутий наполегливою працею кількох поколінь науковців і педагогів.{...}.
 
У такій ситуації вважаємо:
 
1) Реорганізація вищої освіти в області може бути здійснена шляхом приєднання до Ужгородського національного університету інших вузів з організаційною перебудовою лише тих підрозділів УжНУ, які забезпечують підготовку фахівців із споріднених напрямів і спеціальностей. При цьому, на думку Вченої ради, повинні бути збережені повноваження статутних органів Ужгородського національного університету (ректора, Вченої ради) і, безумовно, забезпечені трудові та соціальні права праців­ників, яких торкнеться реорганізація в окремих підрозділах.
2) Результатом реорганізації вищої школи може бути створення нового укрупненого вищого навчального закладу за межами організаційної структури УжНУ на основі злиття усіх інших вишів нашої області.
 
Функціонування двох великих вищих навчальних закладів для Закарпаття, як засвідчує досвід інших регіонів, є доцільним з огляду як на ринок освітніх послуг, так і на ринок праці.
 
Виражаючи повагу до повноважень центрального органу виконавчої влади у сфері вищої освіти, вважаємо, що в демократичній державі недопустима ситуація, коли реорганізація використовується як підстава для довільних, закритих від громадськості організаційних кроків та можливостей масових порушень трудового законодавства.
 
Звернення обговорено і прийнято одноголосно на засіданні Вченої ради ДВНЗ "Ужгородський національний університет" 24 березня 2011 року, протокол №3.
Го­лова Вченої ради проф. М.
М.Вегеш
Секретар Вченої ради Т.
К.Буйницька"
 
 
Сам факт появи цього звернення і бажання університетських чиновників відстояти свій вуз є зрозумілим. Тим паче, що мова йде про його можливе об'єднання з відчутно слабшим та менш "розкрученим" ще одним ужгородським вишем заради "об'єднаного" ректорства у ньому Ващука. За такої ситуації у цій боротьбі громад­ськість Закарпаття буде явно на боці УжНУ, адже впродовж останніх 65 літ вуз справді є одним з тих небагатьох закладів краю, які стали його візитівкою і гордістю, який не лише дав путівку у життя, але й мав благотворний вплив на формування доль десятків тисяч його працівників та випускників.
 
Чи й справді ре­організація закарпатських вузів ліквідує УжНУ, і чи поділяє обласна влада стурбова­ність громадськості краю цим фак­том? За коментарем з цього приводу "ФЕСТ" звернувся до заступника голови Закарпатської ОДА з гуманітарних питань Івана КАЧУРА: "Питання реорганізації закарпатських вузів коментувати наразі завчасно. Опубліковане в ЗМІ відкрите звернення Вченої ради УжНУ до міністра освіти і науки, молоді та спорту України Дмитра Табачника базується лише на чутках, а не на реальних фактах. Відзначу, що питання об'єднання вузів чи приєднання одного навчального закладу до іншого неможливе без внесення змін на законодавчому рівні. Наразі жодних поправок до закону про освіту внесено не було", – за­певнив Іван Качур.
 
Із сказаного випливає, що наразі жодних офіційних рішень про реор­гані­зацію УжНУ немає, і приводу для занепокоєння громадськості ніби й не існує. Однак не меншу стурбованість у того ж таки загалу викликає сам тон звернення, яке сповнене вірнопідданства, самоприниження та бажання Вченої ради на чолі з ректором М.Вегешом, об­ло­би­зати керівний перст Д. Табачника. На кого і на що розрахований цей лепіт: "Нами сприймаються і підтримуються Ваші особисті кроки щодо перешкоджання в освітньому середовищі проявів ксенофобії, національної і мовної ворожнечі"? Про яку, власне, пане Вегеш, ксенофобію йдеться і де саме в освітньому середовищі України ви її розгледіли?
 
Очевидним є факт, який випли­ває з тексту звернення, що нестримне бажання потрафити Д.Табачнику продиктоване не стільки непохитним бажанням уберегти для майбутнього саму альма-матер від зазіхань чужаків, скільки інстинктом самозбереження на пригрітих місцях: "на думку Вченої ради, повинні бути збережені повноваження статутних органів Ужгородського національного університету (ректора, Вченої ради) і, безумовно, забезпечені трудові та соціальні права працівників, яких торкнеться реорганізація в окремих підрозділах".Ось заради чого город городиться! Але, ша­новні університетські вчені мужі, будьте послідовними до кінця. Якщо вами "атмосфера толерантності сприймається як одна з основних суспільних цінностей", то вам теж слід бути толерантними і не спричиняти резонансне суспільне протистояння лише заради збереження повноважень нинішнього ректора та Вченої ради. Чи не краще буде, коли спритний Ващук таки ді­б'ється свого, піти до нього на поклон з особистими зверненнями, у яких ви засвідчите своє "шанобливе ставлення до політики нового ректора у напрямі реформування університету"? А що, досвід чолобитних є, уміння "виражати повагу" теж. Самоповаги і власної гід­ності, правда, дещо бракує, але ці якості нині не в ціні.
 
Наразі ж найвлучніше на заяву Вченої ради УжНУ відгукнувся доктор фізико-математичних наук Юрій Ажнюк: "Невже Ваші професорські звання не підказують Вам, що це дрібне підлабузництво, яке не допоможе Вам здобути ласку Табачника, але дуже сильно похитне Ваш авторитет серед студентів і колег? Невже Ви справді думаєте, що цей пасаж на самому початку допоможе Вашим, нехай навіть корпоративним, цілям?"
 
Краще не скажеш.
 
Василь Ільницький
31 березня 2011р.

Теги: УжНУ, Вегеш, Табачник

Коментарі

студент 2013-01-10 / 18:20:23
ПОТРІБНО єдине ,гарно від античності до сучасності,заставляти.організовувати .першокурсників сидіти за КНИГАМИ ПЛЮС КМПЮТЕРИ,АЛЕ ПОТРІБНО ПРАЦЮВАТИ. У80-х ми учились у пальтах, але ГОРДО ВЧИЛИСЬ.ЩО ЗА СТОГНАЦІЯ !!! БАЗА Є І ЇЇ ТРЕБА ЗБЕРЕГТИ .ВИКЛАДАЧІ .ОРГАНІЗОВУЙТЕ ,СТУДЕНТІВ!!!

ЗАкарпатець 2011-08-20 / 12:53:00
Бачу колектив Ужну готові душі продати Дияволу( чи пак Балозі) лиш би залишитися в своїх теплих конурах, проблеми покращення освіти у рамках укрупнення ВНЗ їм до дупи, краще штампувати неучів, та брати взятки

п.Тарас 2011-05-01 / 22:48:00
Як на мене, всі вузи Закарпаття слід закрити як такі що не відповідають нинішньому рівню щодо надання вищої освіти. Найбільше це стосується УжНУ, який студенти поміж себе саркастично називають ужгородським національним училищем. Досить їсти державні кошти і продукувати неуків!!! І так випускники УжНУ закінчивши його шукають себе у продавцях, менеджерах і т.п. І причиною не тільки безробіття, а й переважна
нульовість знань і навиків останніх.

Доцент 2011-03-31 / 21:55:00
Качур так ся в тому розуміє, як баран у біблії. Хуже інше, в області не має губернатора, звідси й всі проблеми і це тільки початок. Бідний Президент!

СС 2011-03-31 / 18:14:00
Я ЗА УжНУ без всіляких там ЗакДУ, МПУ, МГГУ і т.д.

п. Тамара 2011-03-31 / 18:03:00
Прошу простить за неточность:публикация Ященко была за 30 марта 2010 года. Советую Вам ее прочитать.

п.Тамара 2011-03-31 / 17:17:00
к Худану. Если вы не читали открытое письмо г. Квита,то прочитайте хотя бы УНИАН за 31 марта 2011года, где говорится, чт о Квит единственный! из всех ректоров украинских вузов открыто высказался против назначения Табачника министром образования и науки.

2011-03-31 / 15:00:00
Вегеш слабак - був і залишився - але це не означає що це він говорить за ввесь ВУЗ

Ліверпуль 2011-03-31 / 14:58:00
Це стара розїджена тема, немає потреби навіть це обговоювати чи щось коментувати, а писака з Фесту не далеко забрів - максимум Якісь лопухи з області - вирішить все Ципльонок Табака а не якийсь обласний його партчлен

Горянка 2011-03-31 / 14:57:00
ВЕРХ МАРАЗМУ
" Вчена рада виражає шанобливе ставлення до політики Міністерства у напрямі реформування вищої школи.
Однак колектив Ужгородського національного університет......"
Товаришу парторг-наші селяни підтримують ідею створення колгоспу, але тільки не в нашому селі.
І яка ж та рада вчена. Хіба якщо ставить себе поряд з доцентом Януковичем, професором Чечетовим, ректором Ківаловим. Власне, поставила себе в один ряд іще перед виборами, коли писала всякі маразматичні листи з дефірамбами.

Ївсяк 2011-03-31 / 14:54:00
Чогось ми бачимо лишень два імена, певно це Вегеш і підписався лишень з своєю секретаркою,

Худан 2011-03-31 / 14:50:00
А Сергій Миронович живе з гордо піднятою головою в дупі Табачника! обидва варті лизати дупи і більше нічого.
Де був ваш С.М коли мітингували студенти, та там де й Вегеш, а де були студери Закду теж в дупі, мітингували Ужнівці і представники всяких філіалів, закдівці ж такі студенти, як Янукович професор - їм не дано знати що таке бути студентом

п.Тамара 2011-03-31 / 14:31:00
Два ректора, два закарпатца: М.Вегеш и С..М.Квит, а какая пропасть лежит между ними! Первый упал на на колени,а Сергей Миронович живет с гордо поднятой головой.


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи