Реформування медицини:віртуальні прожекти і сумні прогнози

Рівнем медицини в Україні сьогодні не задоволений ніхто, окрім хіба що байдужих до неї здорових громадян. Про неї говорять, пишуть, лають на чім світ стоїть, а вона погіршується з кожним днем. І тому не дивно, що політикам щось треба робити. На крайній випадок робити вигляд якоїсь роботи.

Реформування медицини:віртуальні прожекти і сумні прогнози

Виходячи з цього, абсолютно зрозумілою є поява концепції про реформування системи охорони здоров'я України до 2014 року, основними принципами якої є: структурно-організаційне та фінансово-економічне розмежування первинного та вторинного рівнів надання медичної допомоги шляхом створення центрів первинної медико-санітарної допомоги та госпітальних округів; централізація коштів на надання первинної медико-санітарної допомоги на рівні районних/міських бюджетів, на надання вторинної, третинної та екстреної медичної допомоги – на рівні обласних бюджетів.

Виникає запитання: а де власне  реформа? За яким принципом буде фі¬нан¬суватися система охорони здоров'я і в який спосіб буде відбуватися управління системою – пересічного українця зовсім не цікавить. Хоча з позицій принциповості із зовсім недалекого минулого слід пригадати, що всі політики в своїх передвиборних програмах говорили про децентралізацію як запоруку успіху. А тепер знову мова йде про великих начальників, від яких буде залежати все. У районі – від начальників відділів охорони здоров'я (а насправді від  голів РДА), а надання стаціонарної допомоги по всій області буде фінансуватися з Ужгорода (управління охорони здоров'я ОДА).

Багато сумнівів викликає й те, як за 2 роки на Закарпатті буде реконструйовано (збудовано) 5 госпітальних округів (сучасні многопрофільні лікарні, які будуть надавати стаціонарну допомогу за європейськими стандартами), до яких будь-який житель Закарпаття при потребі буде доставлений за 15–20 хв. Для цього, як мінімум, потрібна програма, яка в десятки разів повинна фінансово перевищувати Євро-12. Але про фінанси ніхто і не заїкається. Навпаки, говорять про великі фінансові проблеми в медицині. Але ми пофантазуємо і припустимо, що реформа пройшла вдало: в районах працюють лікарі  загальної практики сімейної медицини, які надають амбулаторну допомогу, створено станції швидкої допомоги, оснащені не УАЗиками взірця 50-х років минулого століття, а сучасними реанімобілями та всім необхідним для надання невідкладної допомоги, які за 15–20 хв. транспортують пацієнта в госпітальний округ (одну з п'яти многопрофільних лікарень), де пацієнт отримає лікування за європейськими стандартами, створено госпітальні округи. Але залишаються наші дороги, для транспортування якими треба буде декілька годин, а не 15–20 хв., і залишається наш пацієнт в більшості випадків неплато¬спроможний їхати в інший район. А тому, щоб ця схема була ефективною, треба ще побудувати нові дороги і створити нового пацієнта з високими статками, і все це зразу за два роки. Тобто за 2 роки створити нове суспільство.

Тому вся ця реформа виглядає як примара в ліпшому випадку, а реальніше – як великий кошмар, який готують "реформатори" для населення нашого краю. Тому що ніяких сучасних многопрофільних лікарень не буде створено, а знищення сьогод¬нішніх може відбутися. Тому що не бу¬дуть створені сучасні станції швидкої допомоги без фінансування, тому що в районах буде повністю знищена система охорони здоров'я, яка і так в більшості тримається на ентузі¬астах.

Ми пробували з'ясувати з організаторами охорони здоров'я план реформування, але, на наш подив, вони відповідають, що там, наверху, ще до кінця не знають, як то повинно бути! Можете собі уявити ситуацію, коли грандіозний проект вже починають будувати, багато про нього говорять, а надалі виявляється, що архітектор ще до кінця  не знає, як це повинно бути.

Уже перші кроки реформування привели до хаосу. Створення централізованих  бухгалтерій при відділах охорони здоров'я РДА призвело до проблем із фінансуванням закладів охорони здоров'я. Незрозумілою при цьому є ситуація, коли існує рішення президента про скорочення штату державних адміністрацій, а вони розширюються. Це пряма "підстава" президента чиновниками, при цьому фінансування штату адміністрацій вони здійснюють за рахунок місцевих бюджетів. На сьогодні державні службовці займаються фінансово-господарською діяльністю лікарень, роблять записи в трудових книжках, що є грубим порушенням закону про державну службу. Все це вже призвело до хаосу, який може бути початком кінця. Органам КРУ та прокуратури вже треба перевірити початок цих реформ.

За цією реформою справді стоять, можна сказати, людські життя. І реформа повинна піти в першу  чергу на користь простим жителям нашого краю, тому що багаті на Закарпатті вже давно не потребують реформ медицини, а лікуються в Угорщині, Чехії, Німеччині.

До того ж у цій системі охорони здоров'я вже давно некомфортно почуваються самі медики, які сотнями виїжджають із Закарпаття (як і взагалі з  України), і проблема лікарів, особливо на селі, стала вже занадто гострою. При таких підходах скоро вже не буде кому лікувати.

Йосип Когутич

03 березня 2011р.

Теги: медицина, охорона здоров'я, реформа


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи