Сучасний закарпатський Робінзон уже 10 років мешкає просто посеред лісу

Мати свій курінь посеред лісу мріє, певно, кожен школяр. Адже це — наче кадр із пригодницького фільму, як уривок роману. Втім, коли цей же хлопець підростає, то усвідомлює – реальним це може бути хіба що в книжках чи кіно. В житті ж усе набагато прозаїчніше. Та не для всіх. До прикладу, порушити усталений спосіб життя свого часу наважився Олег Мельниченко, який уже 10 років живе відлюдником неподалік колишньої університетської бази відпочинку «Скалка», що за Ужгородом.

Сучасний закарпатський Робінзон уже 10 років мешкає просто посеред лісу

Олег, біолог за освітою, до подібного способу життя прийшов радше від безвиході. Класична історія – молодий спеціаліст разом із дружиною по закінченні університету опиняється без житла. На власну квартиру грошей бракує, тому доводиться її орендувати, а згодом – перебиратися до гуртожитку. "Спальня і кухня – в одній кімнаті, — пригадує сучасний Робінзон колишнє помешкання. – Вбиральня з ванною – взагалі спільні для 30 кімнат. А тут ще й син народився.

Грошей вистачало заледве на оплату комунальних послуг та їжу. Словом, коли Марку виповнилося 4 роки, мені цей мурашник набрид остаточно. Тож я зібрав речі і перебрався в гори".

Як на подібне рішення відреагувала родина – уявити собі важко. Олег каже – сприйняли нормально і зараз, хоч і не живуть разом із ним, все ж навідуються в гості. Й особливо часто влітку, на канікули.

За ті 10 років, що Олег Мельниченко провів у лісі, він змінив близько чотирьох помешкань. Тут він собі хазяїн, тож будує за власним смаком і потребами. Спершу звів хату з колод. Але вона виявилася надто великою – опалювати взимку було важко. Тому взявся за інший варіант дому. Втім, і тут відлюдник не вгадав із масштабами. Цього разу простору виявилося замало. Відтак згодом виліпив із глини подобу башти. Ця триповерхова конструкція (з кімнатою, горищем та оглядовим майданчиком) виявилася досить нестійкою – майже одразу вона перехилилася на один бік. Через що, власне, й отримала від свого творця престижну назву – Пізанська.

Нині ж Олег знову святкує новосілля. Цього разу – в будиночку з глини та соломи. На першому поверсі тут можна погрітися біля багаття, на другому – відпочити в кімнаті.

Що ж до побуту, який влаштував собі відлюдник, то він дуже простий. Тарілка, миска, кружка – ось майже весь перелік кухонних приладь. Харчується Робінзон переважно городиною, вирощеною власноруч – картоплею, квасолею, капустою. Є в нього на присадибній ділянці і фруктові дерева – яблуні, персики, сливи. В лісі ж він збирає гриби та ягоди. Хліб і м'ясо їсть зрідка. Раніше, каже, мав на господарстві деяку худобу, але згодом усю розпродав. Догляд за тваринами надто обтяжував відлюдника.

Взимку продукти Робінзон тримає у спеціальних ямах поблизу домівки, воду бере з 6-метрової криниці, викопані власноруч.

Найпродуктивніший період для Олега – літо. Тоді він чимало працює – копає город, запасається дровами. Взимку ж переважно читає біля багаття і палить — цигарку за цигаркою. Подібними речами його запасає або дружина, або численні туристи, які полюбляють навідуватися в його екзотичну домівку.

Незважаючи на досить дивний, з боку сучасної людини, спосіб життя, Робінзон таким станом речей, складається враження, задоволений. Адже події у світі його мало обходять, політикою не цікавиться, достатню дозу спілкування з людьми і так отримує. Каже, що з часом збирається збудувати повноцінний саманний дім, аби перевезти в нього родину. Та наразі йому, здається, й так добре. Адже у курені посеред лісу завжди є можливість залишатися хлопчаком, який пригодницький роман втілив у реальність.

Людмила ОЛІЙНИК

13 грудня 2010р.

Теги: Робінзон, відлюдник, Ужгород, Скалка

Коментарі

ІЯ 2010-12-13 / 15:42:00
Я б теж залюбки приєдналась до робінзона, бо це життя уже достало, постійна суєта,заробляння грошей, а толку в нашій країні "ноль"...

Кнут 2010-12-13 / 15:28:00
Гарний сюжет. В минулому році кореспондент "Нового каналу" також зробив цікавий репортаж про це. Але тоді Робінзон жив ще в "Пизанській башні". Зараз в Гуглі я знайшов той телерепортаж та порівняв будівлі. Треба сказати, що архітектурні запити "Робінзона" з того часу значно виросли.

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи