Андрій Чабан: «Для початку ми хочемо повернути до нас тих, які зібралися народжувати в Угорщині, Чехії чи Словаччині…»

Наприкінці листопада цього року міський перинатальний центр в Ужгороді отримав нового головного лікаря. Молодий, але досвідчений і професійний лікар-гінеколог Андрій Чабан усе своє життя присвятив цій професії.

Андрій Чабан: «Для початку ми хочемо повернути до нас тих, які зібралися народжувати в Угорщині, Чехії чи Словаччині…»

 Нині до уваги читачів  його перше ексклюзивне інтерв'ю у новій іпостасі...

– Андрію Тарасовичу, чи було це призначення для вас несподіванкою?

– Чесно кажучи – так, хоча я до нього був готовий. Особливої радості воно у мене не викликало, бо я добре усвідомлюю, яка відповідальність як перед ужгородцями загалом, так і перед нашим колективом зокрема, лягає на мене, та з яким обсягом роботи доведеться стикнутися. І все це на фоні того негативного іміджу, який склався у нашого закладу впродовж останніх років. До речі, при моєму призначенні влада, чи не вперше, спочатку поцікавилася думкою колективу, а вже потім приймала рішення.

– Чи були  поставлені вам конкретні завдання?

– Позиція міської влади мене приємно здивувала. Рішення було зважене і толерантне. Новому керівникові виставлялася лише одна умова – робити якісні зміни в закладі, спрямовані на створення європейської клініки. Водночас нам обіцяли всебічне посильне сприяння. Тому під цей проект і прийшла нова команда, на вершині якої професор Іван Іванович Хаща і лікар Андрій Тарасович Чабан, які своєю роботою і до цього намагалися щось довести у нашому закладі.

– Як водиться, кожен новий начальник розставляє на керівні посади своїх людей...

– Жодних кадрових змін у перинатальному центрі я ще не зробив. Усі заступники, усі посадові особи залишилися на своїх місцях. Я вважаю, що слід пропрацювати разом з людьми кілька місяців, і тільки тоді можна робити якісь висновки. Окрім того, я не робив жодних кадрових перетасовок ще й через те, аби не постраждала робота в клініці. Я переговорив з усіма членами колективу, і ми спільно виробили основні принципи нашої майбутньої роботи,  основою яких є професіоналізм та чесність у стосунках з пацієнтами та колегами. Хто до них приєднається, буде працювати довго й щасливо.
 
– Яка ситуація нині в перинатальному центрі?

– Зміни в сторону європейського рівня почалися тут ще в 2007 році з ініціативи  Міністерства охорони здоров'я України і проходили при всіх попередніх головних лікарях. Починалося все з проекту "Здоров'я матері та дитини" за фінансування USAID. У липні 2007 року відбувся перший тренінг. І саме відтоді ми почали створювати нашим пацієнткам нові умови пологів – це індивідуальні пологові зали, партнерські пологи у вільних позиціях за бажанням жінки і багато інших новаторських прийомів.

Хочу зазначити, що не всі члени колективу відразу й однозначно сприйняли нововведення, як це часто буває в житті. Але всі отримали нову інформацію, переосмислили її, і більшість із них почали змінювати усталені в нашій країні погляди на акушерство. В подальшому робота продовжувалася в напрямку удосконалення діагностики системи "мати–плацента–плід", що має визначне значення для вироблення правильного підходу до ведення вагітності і пологів. Оскільки в умовах державної медицини існувала тендерна система, що передбачала закупівлю найдешевшої медичної апаратури (переважно корейського або китайського виробництва), ми не мали змоги отримати об'єктивну інформацію про стан дитини. Пошук можливостей для вирішення даної проблеми привів до придбання високоточної апаратури приватним шляхом. Було впроваджено експертну діагностику внутрішньоутробного стану дитини на рівні світових стандартів,  завдяки чому вдалося значно зменшити кількість діагнозу "дистреc плода". Також почали запроваджувати програму "вагінальні пологи після кесарського розтину", яка нині у всьому світі набуває все більшої актуальності, є складною і не кожен лікар береться за неї. Це все дозволило знизити частоту розродження шляхом кесарського розтину до 17%, що відповідає європейським показникам. У цьому заслуга всього нашого колективу. Робота над втіленням нових методик діагностики, лікування та розродження продовжується.

– Для створення клініки європейського рівня необхідні кошти.
 
– Зрозуміло, що тут потрібні немалі гроші, і державного фінансування недостатньо. Проте декілька кроків на цьому шляху вже зроблено. Це і "Колиски надії", і експертна діагностика, і впровадження програми "Здоров'я матері та дитини". Втілювати у життя амбітні програми допомагають спонсори.
 
Дуже сподіваємося на підтримку міської влади. Нині ми тісно співпрацюємо з міським головою В. Погорєловим.

Також розраховуємо на приватні структури, які можуть допомогти на місцевому рівні. Ми використовуємо всі можливості для залучення коштів на реалізацію сучасних програм у перинатальному центрі. Це робить увесь колектив, бо одній людині не під силу змінити всю систему. Проблеми нашого закладу – це спільні проблеми, які можна вирішити завдяки підтримці всієї громади міста.

Я переконаний: якщо те, що ми робимо, побачать і почують ужгородці, вони також не залишаться осторонь. І їхня допомога не буде зайвою. Тільки спільними зусиллями ми зможемо створити справді європейську клініку.

– Попри всі нововведення, нині чимало мешканок Ужгорода і краю їде народжувати за кордон.

– Так, і це не секрет. Щорічно декілька сотень наших жінок народжують за межами УМПЦ, частина за кордоном, інші – в пологових стаціонарах області та за її межами. Очевидно, що це зумовлено, насамперед, недостатньою довірою вагітних та їх родин до нашого закладу через той шлейф негативу, який вже роками тягнеться за перинатальним центром. 

Тому хочу скористатися можливістю звернутися до майбутніх мам: залишайтеся народжувати в Ужгороді. Ми маємо повне забезпечення усього лікувального процесу: від апаратури до висококваліфікованого персоналу, а з 2011 року в пологовий заклад не потрібно буде нести медикаменти для фізіологічних родів. Існує також благодійний фонд, завдяки якому покривається нестача державного фінансування на медикаменти. Це стосується також дорогих препаратів, які використовуються для недоношених дітей, як, приміром, куросурф.  Нині ми маємо запаси обласного бюджету, чотири дози передав "Фонд В.Пінчука" та власний резерв, створений із благодійних внесків, завдяки чому відреагуємо у випадку нагальної потреби.

– Які зміни ще грядуть у лікарні?

– Окрім окремих палат, де жінка народжувала, перебувала 2 години і її переводили в іншу палату, створюватимемо ще й сімейні пологові зали, куди жінка може поступити, народити, перебувати і виписатися з однієї і тієї ж палати, що дозволить мінімізувати можливість інфекційних післяродових ускладнень, у тому числі і зловісного "стафілокока". Один такий пологовий зал почне працювати найближчим часом.

– Це нововведення буде платним?

– В існуючих умовах ми змушені продовжувати пошук різних варіантів фінансування, однак хочу запевнити, що вони будуть врегульовані в межах чинного законодавства.  

– Чим найперше переймаєтесь?

– Перш за все переформатуванням свідомості колективу під нові завдання, які ставляться на шляху створення європейської клініки. Це стосується таких європейських стандартів, як доброзичливе ставлення до наших пацієнтів, повага до їхніх прав, висока якість та доступність медичної допомоги. Це є найважливіша задача. А ще ряд проблем суто медичного характеру. Зокрема, введення внутрішніх стандартних протоколів роботи, якими будемо регулювати медичну частину нашої професійної діяльності. Є низка проблем, що стосуються лабораторії, стерилізації, інших підрозділів, які потребують якісних змін. Є також нагальна потреба у резервному, більш потужному генераторі, аби наша апаратура ні на секунду не від¬ключалася. Чимало проблем треба вирішувати у робочому порядку. Затримка тільки за фінансами. У тому числі суттєвим є питання низької заробітної плати. Ми з юристами спробуємо знайти вихід, аби офіційно вводити певні надбавки до зарплатні. Погодьтесь, трохи більше тисячі гривень за роботу лікаря, у руках якого життя людини, – небагато. Як бачите, проблем вистачає.

– Чи настане час, коли народжувати до нас приїжджатимуть із-за кордону?

– Скажу чесно, ми не ставимо перед собою таке завдання – нам цілком вистачає і своїх пацієнток. Клініка й без того завантажена. Бо міський пологовий будинок працює і в якості обласного – до нас привозять "патологію" з усієї області. А це складає близько 30% жінок. Тому для початку ми хочемо повернути до нас тих людей, які зібралися їхати в Угорщину, Чехію чи Словаччину. Нині вони вже можуть усе отримати тут. Це і є наше завдання номер один. А потім уже стоятиме питання, чи зможемо ми створити таку систему, коли, за оплату, звичайно, до нас приїжджатимуть народжувати словаки чи угорці.

До речі, наша діагностика внутрішньоутробного плода є не гіршою, аніж у сусідів, а програма вагінального народження після кесарського розтину розвивається потужніше, аніж у них. 

– Як думаєте перебороти у свідомості ужгородців негативне ставлення до пологового будинку?

– На сьогодні ми забезпечуємо для наших пацієнтів право вибору лікаря та інших можливостей. Це положення закріплено законодавчо. Для контролю за якістю акушерсько-гінекологічної допомоги створена медична рада з провідних фахівців закладу. Контроль за можливими зловживаннями з боку працівників центру залишаю за собою, тому при порушеннях правил етики, деонтології та інших проблемах прошу звертатися до мене особисто.

А змінити негативне ставлення до клініки, на мою думку, можна, тільки поламавши систему, яка роками складалася.

Основне завдання – створити такі умови, щоб результатами нашої роботи були задоволені всі учасники процесу пологів, а насамперед наші мами, діти та їхні родини. І в цьому ми відчуваємо безумовну підтримку міської влади.

– Щиро бажаємо успіхів вашому колективу у реалізації цих благородних задумів.

Розмовляла Оксана Дудаш

ДОВІДКА

Андрій Тарасович  ЧАБАН народився 3 липня 1968 року у м.
Стрий Львівської області. Там закінчив середню школу. У 1986 році вступив до УжДУ, після першого курсу служив 2 роки в армії.

Після закінчення інтернатури 16 років працює в Ужгородському міському перинатальному центрі. Лікар вищої категорії.
 
Одружений. Дружина Седа працює лікарем-пульмонологом в Ужгородській ЦМКЛ. Доньки – Марія і Юлія – школярки.

09 грудня 2010р.

Теги: Чабан, перинатальний, пологовий, гінеколог

Коментарі

Ну, що 2010-12-13 / 16:20:00
2 ІЯ, 13.12.2010 16:06
- нажаль, цим все не вичерпується, а спостерігаються такі тенденції, що скоро і за "все забашляне і перебашляне" не отримаєте реальної, своєчаснї та фахової медичної допомоги

ІЯ 2010-12-13 / 16:06:00
Скільки можна писати про лікарів і так понятно , що у нас в Ужгороді треба "башляти всюди і за все"...

Оля 2010-12-11 / 12:57:00
Один із згаданих тут проффесорів чотири роки тому на своїй супер-пупер сучасній апаратурі "замітив", що у мене двійня аж на 28(!) тижні....до того "бачив" обдин плод......що тут скажешь....

Ну, що 2010-12-11 / 01:06:00
2Rusyn V, 11.12.2010 00:30

"Які звикли на хабарно-безплатну медицину за останні 20 років" -
єдине зауваження, сам процес "звикання" і його корні на Подкарпатті сягають глибини совковського часу, коли стару дорадянську культуру всіляко руйнували, а зокрема у медицині і зруйнували, як ворожу, а з прогресуванням загнивання власної соціалістичної системи, передусім через пухлину корупції у зажравшихся верхах,
потихі підсадили народ (лікарів і паціентів) на візантійський стереотип поведінки: очікування, а згодом і вимаганя "подячного набору" за послуги. Таким чином, на наш час майже остаточно спаскудивши та спотворивши благороднй процес надання медичної допомоги нудженним.

Ну,що 2010-12-11 / 00:50:00

2 Злий батько, 11.12.2010 00:05

так з пляшки шампанського (і це у лікарні !!!), цукерок та квітів все і починається/-лось вже тоді, привчали і врешті привчили до цієї "етики". На справді на словах пропагували комунізм, соціальну справедливість рівність і т.п., а на ділі - "подячий набір".
Тебе вже від самого цього не нудить ?!

" А щодо "подихай", то ця практика запозичена з тих країн, де є платна медицина. А ну спробуй при біді за кордоном звернутися до клініки, якщо ти не застрахований."

- у нас у совковський час страхової медицини і навіть натяку на неї ніколи не було ж, тому і твердження це абсолютно не логічне та безпідставне, а скоріше є залишком стереотипного мислення, сформованого тим же совковським наслєдієм, коли нам розповідали, що імперіалістичний Захід, а передусім паскудна Америка, гниє і ніяк не догниє, на ділі руйнували суспільну мораль системою "подячних наборів". Сформували стереотипно-шаблонне мислення на не одне покоління вперед, вот і маємо результат.

Зрозумійте мене правильно, на мою думку, навіть класичний ліберальний Захід не є повноцінним прикладом для наслідування. Хоча, там хто дійсно хоче, той заробить собі на медичну страховку, а люмпен він всюди люмпен, ним слід окремо займатись, звісно при бажанні.
Кращий еталон - може країни Скандинавії.
Навіть Лівія на чолі із Каддафі, якого на Заході шельмують диктатором, спромігся створити для власного народу передову повноцінну безкоштовну соціально-захищену медицину і без всякої системи страхувань, накшалт моделі Західного лібералізму.
Адже, якщо припустимо, що якийсь недоумкуватий лівійський чиновник і полакомиться на маніпулювання мат. ресурсами соціально-медичної сфери, то незносити йому своєї окоянної голови !
Це підтверджує, що при бажанні навіть у кочівники пісках Сахари можуть про себе належним чином подбати.
А яких власне імпортних хворих маєте на увазі, я не зрозумів. Якщо нелегалів, так їх хтось пустив же у країну на східному кордоні і на отримані за це кошти, почав розбудовувати не медичну сферу України, повірте.

2 Rusyn V, 11.12.2010 00:30
Поділяю викладене

Rusyn V 2010-12-11 / 00:30:00
2Злий батько
я би з вами погодився але не зі всім.У нас,в даний час, ні своїх ні імпортних хворих за державні кошти не лікуют.Лікують за гроші хворого.
Відносно страховки - ніхто за кордоном без страховки не висуне носа зі своєї держави.На відміну від наших громадян.Які звикли на хабарно-безплатну медицину за останні 20 років.А там це не проходить.

Злий батько 2010-12-11 / 00:05:00
Для "Ну що". Не жив за чехів-мадярів, але совдепію пам ятаю. Не овний набір було таких поборів. Пляшка шампанського, цукерки, квіти - от і повний "подячний" набір. А щодо "подихай", то ця практика запозичена з тих країн, де є платна медицина. А ну спробуй при біді за кордоном звернутися до клініки, якщо ти не застрахований. Відправлять даааааааааалеко... Це в нас імпортних хворих лікують за державні кошти.

Ну, що 2010-12-10 / 23:31:00
2 местный, 09.12.2010 20:44
а моя за баблосы рожала нормально, зачод. прибегали по малейшему всхлипу...

Ну що, москалику, спочатку «визволили» нас та «возз’єднали», ко-комунізмом кормили «до сита», а тепер повчаєте, як за «баблосы» народжувати ? Так тож переважно ваше «дорогое наследие», що лікарська етика та взагалі медицина (і не тільки) у Пудкарпатті стала такою деградованою. Система-то ваша: люмпен-пролетаріату при владі, по суті все ще діє і гниє з голови.
Спробуй дай хабара по справжньому переконаному віруючому, або ж інтелігенту-лікарю!
Не маєш грошей, то що – подихай ?!
За мадяр та чехів такого не було і в помині. Будувались лікарні, освоювались сучасні для того часу мед послуги. В обласній лікарні діяла капличка, за хворими доглядали сестрички і монашки, вони робили свою справу за покликанням, а не чекали по 80 гривень за укол та за добовий догляд за хворим.
Все це за 60 років треба було понищити, культуру погубити, а тепер великими дєловими бізнесменами поставали. Баблосом ворочаєте ?!


2 Тетяна, 10.12.2010 09:12

, які панове?! Смерди, і живемо на кучі л - на .

2 Лель, 09.12.2010 21:59
, а ти сама над власною дитиною експериментуй ! а що піну роздувати вмієш, то ми бачимо з одного твого речення.

Ну а загалом, добрим людям - удачі.

Добрий батя 2010-12-10 / 23:03:00
Толковий доктор.Удачi.

Злой отец 2010-12-10 / 22:39:00
Про нового доктора ничего не могу сказать. плохого о нем не слышал. Хочется верить, что он то приятное исключение из правил.

злой отец 2010-12-10 / 22:38:00
И таких примеров можно привести бесконечно много. Никакая страховая реформа не сможет искоренить это алчное белохалатное братство. Согласен, исключения из правил бывают. Но... очень редко. Единицы порядочных медиков, встречаются все реже и реже. И как правило, это люди старой школы. А в этом роддоме ох еще как надо метлой всякую шваль почистить. А то понабирали в детскую реанимацию за взятки бестолковых мажоров и удивляются почему такая смертность высокая...

пример из жизни 2010-12-10 / 21:47:00
Пример из жизни. Этак 5-7 летней давности.
Село ужгородского района. Молодая роженица. Начался процесс родов. Она просит соседа, который с машиной, отвезти её в варош в роддом.
Приезжают на БАМ к этому заведению.
Мужик сам - человек семейный, за 50лет, дальнобойщик, весь континент объездил, видал многое и быдла разного. Он «весь в мыле», - у роженицы уже и воды-то отошли, - у входа видит двух сестриц-сотрудниц в белых халатах, беззаботно болтающих друг с другом, и спрашивает, мол, что делать, а то сейчас прямо в машине и родит?
Ответ : «Свяжи ей ноги».

Може "для початку" стафілокок подолаєте ? 2010-12-10 / 21:23:00
Може "для початку" стафілокок подолаєте ?
Для початку.

Rusyn V 2010-12-10 / 13:52:00
Мдаа... Нет доверия к украинскому, "взяточно-бесплатному" здравоохранению.

Місцевий 2010-12-10 / 10:51:00
Андрій Тарасович дійсно прекрасний лікар.
Ми з дружиною планували народжувати в Угорщині. Паралельно спостерігались у А.Т. Так вийшло, що в Угорщину не встигли (передчасні стрімкі роди), тому народжували в Ужгороді. Ні про що не жалкуємо.

Тетяна 2010-12-10 / 09:12:00
Андрій Тарасович прекрасна людина і лікар від Бога!!!! А платити потрібно усім і всюди. Ми живемо в Україні, панове!!!

Ужгородка 2010-12-09 / 22:40:00
Прочитала.Приемно вражена вiд iнтелiгентностi цiеi людини. Невже такi лiкарi ще залишилися?Дай Боже щоб вiн зробив все те що задумав.А Вiктору Трикуру респект!Вмiе пiдбирати людей.Так i далi тримати.

Лель 2010-12-09 / 21:59:00
а сама авторка чого в Угорщині рожала? піну роздувати, це ми вміємо, ги...

местный 2010-12-09 / 20:44:00
а моя за баблосы рожала нормально, зачод. прибегали по малейшему всхлипу...

Ми 2010-12-09 / 19:35:00
Я все равно поеду рожать в Венгрию. Мне хватило одного раза у нас...когда договариваешся заранее, платишь, а к тебе свинское отношение.....
Люди там те же и их не поменять....
Лучше за те же деньги в Венгрии почувствовать себя европейским человеком, когда к тебе относятся с пониманием и уважением, а не посмеиваются, когда у женщины схватки и ей больно...." Что? больно? А т...ся не больно было?" или " А ты как думала...." Или когда рожженица просит сделать ей эпидуральную анестезию, а в ответ" Где ты такого умного начиталась....сама рожай, нет такого".
Или после родов....вообще капец.
Лежат роженицы...хотят покормить детей, кто в первый раз плохо понимает как это, а ей санитарка крикнет" Ха, у тебя грудь маленькая - молока не будет".....мама после этого год ребенка прокормилаи ту санитарку часто встречала....тяжело на нее смотреть ей и вспоминать такие обидные слова........много примеров....много


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи