Революція відміняється!

Усе, що купували без рецептів, так купуватимемо й надалі

Революція відміняється!

Після 1 грудня радикальних змін щодо списку рецептурних ліків не відбудеться. Заходи, які ініціювало МОЗ України, скоріше можна назвати "Впорядкуванням дій лікарів, пацієнтів та фармацевтичних працівників", роз’яснює заступник начальника відділу охорони здоров’я облдержадміністрації Володимир Брич.

"Ніякої революції з 1 грудня 2010 року на території України в плані відпускання лікарських засобів не відбудеться. Для наших пацієнтів практично нічого не змінюється. МОЗ не збільшувало частку рецептурних лікарських засобів серед тих, що відпускаються через аптеки, і не зменшувало частку безрецептурних. Перелік ліків, що регламентовані до відпускання без рецептів, затверджено наказом МОЗ України від 02.09.05 № 441 "Про затвердження переліку лікарських засобів, дозволених до застосування в Україні, які відпускаються без рецептів з аптек та їх структурних підрозділів" Тобто все, що купувалося без рецепта в аптеках на сьогодні, вчора і після 1 грудня, так і буде купуватися", – заявив Володимир Брич. А це практично 30 % медикаментів, які зареєстровані в Україні.

Ажіотаж і певне пожвавлення при обговоренні викликав проект наказу "Про внесення змін до наказу МОЗ України від 19.07.2005 № 360", який оприлюднено на офіційному сайті МОЗ України та після реєстрації в Мін’юсті планувалося ввести в дію з 1 грудня поточного року.
Зміни, які пропонує Міністерство охорони здоров’я України, стосуються, в першу чергу, гранично допустимих для відпускання кількостей деяких лікарських засобів – метадону (рідкі форми) та бупренорфіну (таблетки по 0,2 мг, 0,4 мг, 2 мг, 4 мг і 8 мг) , а також посилення контрою за виписуванням рецептів і відпусканням рецептурних лікарських засобів із аптек та їх структурних підрозділів.

Усі інші "нововведення", які жваво обговорюються сьогодні, прописані в нині діючому наказі МОЗ України від 19.07.2005 № 360. Це —
і виписування рецепта латинською мовою, і заборона нанесення на рецептурний бланк будь-якої сторонньої інформації (в тому числі рекламної), за винятком відомостей страхового поліса (при наявності), обов’язковий підпис та особиста печатка лікаря, запис про призначення лікарського засобу чи виробу медичного призначення в медичній документації (медичній карті амбулаторного чи стаціонарного хворого). Нічого нового в цій частині немає. Шкода, що більшість громадян не поінформовані про зміст наказу, за яким галузь працює вже п’ять років.

— На мою думку, — каже В.Брич, — це в основному пов’язане з тим, що згідно з нині діючим наказом фармацевтичний працівник, відпускаючи лікарський засіб, ставить на рецепті штамп "Відпущено" і повертає рецепт пацієнтові. І відслідкувати, чи ці ліки видано за рецептом лікаря, чи без рецепта, майже неможливо.

Саме з огляду на це і треба врегулювати прозорі правила стосунків
"лікар – пацієнт – фармацевтичний працівник". Бо саме лікар призначає ліки, а фармацевтичний працівник їх відпускає з аптечного закладу. І якщо це буде врегульовано законодавчо, зникне існуючий хаос і процес набуде конструктивного характеру.

Щодо виписування рецептів на рецептурних бланках у двох примірниках, то поки що це стосується ліків, які підлягають предметно-кількісному обліку або виписуються пацієнту на пільговій основі. І це теж прописано у нині діючому наказі МОЗ України № 360. Можливо, якісь поправки будуть внесені у правила виписування ліків пацієнтам, що мають страхові поліси, але поки що у проекті наказу цього немає.

За словами Володимира Брича, зміни до наказу МОЗ України № 360 перш за все змусять пацієнтів звертатися за медичною допомогою до лікаря в лікувально-профілактичний заклад, а не "лікуватися" в аптеках. Окрім того, вони попередять призначення надмірної кількості медикаментів, які не завжди необхідні для лікування того чи іншого захворювання, а це в свою чергу зменшить кількість випадків медикаментозної алергії, поліпрагмазії та інших небажаних наслідків.

Дії, які пропонує міністерство щодо внесення змін до існуючого наказу № 360, дають змогу управлінням (відділам) охорони здоров'я контролювати правила виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення, порядок зберігання та облік рецептурних бланків. Що ж до контролю за порядком відпускання лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, то це буде здійснювати в межах повноважень Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів МОЗ України та її територіальні структури. Якщо ж аптеки та медичні заклади не виконуватимуть вимоги наказу, то можуть втратити ліцензію.

"Це все робиться не для того, аби закривати аптеки та лікарняні заклади, а для того, щоб навести порядок і, в першу чергу, захистити пацієнта", – додав Володимир Брич.

За словами заступника начальника обласного управління охорони здоров’я, вже підписано спільний з Держінспекцією наказ, який регламентує вдосконалення порядку виписування рецептів, посилення контролю за обігом лікарських засобів і виробів медичного призначення в лікувальних закладах області, в тому числі й аптеках.

Олена Уманців
 

06 грудня 2010р.

Теги: ліки, рецепт, аптека

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи