Вікторія Лисюк: "Якщо я не можу підійти, то це не значить, що я не можу бути поруч"

Вікторія Лисюк — перша в історії Ужгородського національного університету студентка на візку, яка вчиться стаціонарно. Для неї не існує слів “не можу”, “не хочу”, її головні слова — “можу”, “знаю”. Віка захотіла вступити у нове, велике життя — стати студенткою. І нею стала. Вона захотіла реалізувати свою мрію. І цей їй вдалося!

Вікторія Лисюк: "Якщо я не можу підійти, то це не значить, що я не можу бути поруч"

"У дитинстві була як усі, — розповідає Вікторія Лисюк, бо, можливо, не до кінця усвідомлювала, якою проблемою є мій стан здоров'я. Мене виховували так, що я повноцінна і нічим не відрізняюсь від інших. Рідні розповідали, що зараз не можу пересуватись самостійно, але це, мовляв, тимчасово". Батько Віки помер, тому її вихованням займалися мама Світлана, дідусь, бабуся та інші рідні. Усе своє дитинство вона була оповита любов'ю близьких їй людей, які підтримували у важкі хвилини життя, й раділи, коли траплялися спалахи щастя.

А ще з чотирьох років Вікторія має найкращу подругу, якій може розповісти все на світі: свої переживання, невдачі, поділитись досягненнями й успіхами. Іветта для Віки була втіхою та ковтком свіжого повітря, коли здавалось, що життя зійшло з рейок.

"Ми познайомились в одному із фіздиспансерів, — каже, — сиділи у черзі на ЛФК. Я мимоволі звернула увагу на те, як вона емоційно виховувала свою ляльку. Дуже захотіла заговорити. Довго не наважувалася, бо не знала, як дівчинка зреагує. Проте знайомство все-таки відбулося, і відтоді почалася велика та палка дружба між дівчатами. "Іветта є для мене дуже важливою, — щиро розповідає Вікторія, — вона робить вагомий внесок у те, щоб я почувала себе повноцінною. Навіть коли хтось мене ображав, вона завжди ставала на захист. Я кажу їй велике спасибі за те знайомство, за те, що вона мене завжди підтримувала і підтримує".

...Вікторія була напрочуд розвиненою дитиною. Свої ігри вона завжди будувала за сценарієм якогось серіалу. "Якщо у мене була улюблена героїня, то я знала напам'ять кожен її рух, кожне слово і кожен кадр. Ці знання втілювала у гру з ляльками". У малої Вікторії була мрія стати лікарем. "Для мене лікар — це людина, яка рятує людське життя. Навіть якщо виписати просто таблетки — це вже чиєсь врятоване життя. Я була впевнена, що буду продовжувати вік людям, а вони, у свою чергу, дякуватимуть".

Проте до таких світлих та безтурботних думок підкрадались і питання, відповіді на яких годі було шукати. Дівчина, зокрема, ніколи не могла зрозуміти, чому люди задивляються на неї, чому маленькі діти тицяють пальцем. Але мама завжди відрубувала: "Ти не смій про це думати!". Матуся була і залишається своєрідним оберегом для Віки, вона відгороджувала свою дитину від негативу. "Звичайно, є різні люди, — каже Вікторія, — які можуть щось погане сказати, проте думки, що починаються зі слова "чому", зникають досить швидко, бо у моєму житті існують захоплення, які просто не залишають місця для непотрібних образ та зайвих запитань".

Дівчина вчилась за шкільною програмою із великим задоволенням. "У перший клас я пішла на рік пізніше, оскільки рідні вважали, що неготова до такого важливого кроку, до навантажень, ні морально ні фізично". Спочатку, згадує, важко було призвичаїтись до уроків. У шість років Вікторія вже добре читала, а от із письмом виникали певні труднощі: "Писати мені було дуже складно, але бажання перемогло...". Школярі та вчителі завжди були позитивно налаштовані до неї, ніколи, каже, не виникало проблем зі спілкуванням.

"Зате я дуже боюсь лікарів, — каже Вікторія, яка пережила кілька операцій і важкий період реабілітації після них, — часто було боляче й страшно, тому в мене неприємні асоціації з людьми у білих халатах". У Віки навіть був період, коли їй просто не хотілось жити, не було сил терпіти біль, було бажання просто зникнути, щоб більше нікого не бачити і нічого не відчувати. Все, чим жила, стало непотрібним, порожнім. Це був дуже важкий піврічний період. Але навіть у темний куток колись потрапляє промінчик світла. Таким для неї стала програма "Шанс", яка на той час була шалено популярною. Восьмикласниця Віка із захопленням "прилипала" до телеекрана й пристрасно вболівала за улюбленого співака — Віталія Козловського. "У вечір його перемоги я виклала свої думки з цього приводу на папері, — ділиться спогадами Вікторія, — і назвала цю свою розповідь "Віталій Козловський — мій улюблений співак". Цей дебютний творчий доробок був щедрим на епітети, які свідчили про мою прихильність до співака. Саме у Віталику я бачила те, до чого треба прагнути". Так Віка почала свій шлях до професії журналіста. Чим більше вона писала, тим більше розуміла, що виходить досить непогано. "Якщо я ще вчора гралася з ляльками, то наступного ранку зрозуміла, що хочу писати ще і ще, — каже Віка. — Я повідомила всім: вчителям, рідним, друзям, що буду журналістом. Пройшло два роки, закінчила школу, а бажання не змінились. Я не мала запасних варіантів, а твердо хотіла вчитись тільки на омріяному факультеті".
Як не банально ця фраза звучить, але мрії дійсно збуваються. Віка стала студенткою.

Перша пара стала для дівчини суцільним жахом. Навчальні аудиторії Вікторія бачила лише у фільмах, а тут вона сама ніби стала героїнею серіалу. Спочатку сиділа затиснена у своїх страхах, проте розслабитись допомогли однокурсники, які підходили знайомитись, зав'язували розмову. "Коли Юрій Бідзіля, декан факультету, дав завдання представити себе через щось, я розгубилась. Чесно кажучи, навіть не уявляла, що казати. Та коли дійшла до мене черга, діватись було нікуди — я просто розповіла про свої почуття, звертаючись до студентів, і сказала: "Якщо я не можу до вас підійти, то це не означає, що не можу бути з вами". Перший курс для Вікторії став важким стартом. Бо боялася власними руками зруйнувати собі мрію, тобто недовчитись, "недотягнути", незуміти. Це підганяло... За останні три роки Вікторія зрозуміла, що вчитись вона може, що журналістика — це її призначення, що однокурсники — це велика дружна сім'я, а вона — невід'ємна часточка родини.
Вікторія за своє життя зустрічалась уже з багатьма зірками шоубізнесу: Іриною Білик, Віктром Павликом, Христиною Орбакайте, Філіпом Кіркоровим, з гуртом "Іграшки", але найяскравішою зіркою у цьому списку для Віки став той самий Віталій Козловський... Він вітає дівчину з днем народження по телефону, а коли приїжджає на гастролі в Ужгород, то обов'язково за кулісами зустрічається з Вікторією.

Ця мужня дівчина добре знає, що силою волі, силою віри можна досягти навіть найвищої вершини своїх бажань.

Яна КОЗАК

06 грудня 2010р.

Теги: студентка, УжНУ, візок, навчання, інвалід

Коментарі

женька 2012-01-28 / 18:45:30
і правда вона чудова молодець

Ужгород 2010-12-06 / 14:46:00
чудова вона! молодець

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи