П'ять причин для перевиборів в Ужгородському окрузі №9. Погляд аналітика

У меня на это пять причин: Первая причина – это ты, А вторая – все твои мечты, Третья – это все твои слова, Я им не поверил едва, Четвёртая причина – это ложь, Кто прав, кто виноват – не разберешь, А пятая причина – это боль... И.Николаев.

П'ять причин для перевиборів в Ужгородському окрузі №9. Погляд  аналітика

Попри уявлення багатьох людей, місцеві вибори на Закарпатті все ще не завершилися. Адже досі немає офіційних результатів. Те, що з'явилося в деяких суботніх газетах 6 листопада, – це попередні цифри, більшість яких ще не освячено відповідними постановами виборчих комісій. Тривають оскарження попередніх результатів. Найбільш резонансне з них пов'язано з іменем кандидата в депутати облради по округу №9 (частина лівобережного Ужгорода) Олександра Солонтая.

Цього тижня О.Солонтай поінформував журналістів, що 7 листопада відбулося засідання обласної територіально-виборчої комісії (ОВК), на якому заслухано і частково задоволено його скаргу з приводу ходу проведення виборів до обласної ради і встановлення їхніх результатів по округу №9. При цьому кандидат наголосив на п'ять юридичних моментів, якими він обґрунтовував свою скаргу.
По-перше, упродовж усього минулого тижня він вимагав від міської  територіально-виборчої комісії (МВК) перерахувати бюлетені. Вона ж кілька разів переносила розгляд його вимоги, а потім прийняла остаточне рішення за хвилину до закінчення строків оскарження (у п'ятницю, о 23.59) – відмовити.

По-друге, у п'ятницю МВК мала офіційно підбити підсумки виборів в Ужгороді депутатів обласної ради, прийняти з цього питання відповідну постанову, але так і не зробила цього.

По-третє, є певні розбіжності у протоколах з мокрими печатками, які на руках у кандидата (ці протоколи надані спостерігачами від різних партій), і цифрами, яких дотримувалась сама МВК. Це і стало підставою для вимоги перерахувати голоси.

По-четверте, МВК не надала вчасно до ОВК своїх офіційних протоколів. У п'ятницю робилася спроба кудись вивезти їх у фургоні, але потім їх було повернуто до приміщення МВК, але в іншу кімнату, ніж та, де вони зберігалися раніше. 

По-п'яте, перед виборами 31 жовтня кандидат О.Машкаринець зняла свою кандидатуру, у бюлетенях мав бути проставлений штамп "вибув", але на жодній з двадцяти дільниць цього не було зроблено, в результаті віртуальний кандидат набрав 357 голосів, що спотворило картину в цілому. Згідно з вимогами закону, відсутність у такому випадку штампа "вибув" є підставою визнання усіх бюлетенів недійсними.

Усе це і давало підстави ОВК зробити висновок, що вибори по округу №9 не відбулися. Власне, ОВК просто констатувала той факт, що МВК не встановила у належний час результатів, не передала вчасно свої протоколи, тому говорити, що вибори відбулися, неможливо.

Таке рішення задовольнило О.Солонтая, хоч воно і ґрунтується на формально-процедурних моментах, а не на тому, на чому він найбільше акцентує – на масовому підкупі виборців на користь кандидатів від "Єдиного центру". Непокоїть його і те, що згідно з оголошеними результатами (попередніми, неофіційними) на його окрузі аж близько 3500 виборців (22% усіх, хто прийшов на дільниці) проголосувало проти всіх. Це просто фантастичний  показник, зазвичай він становить усього кілька відсотків, максимум десять. Пояснити це можна двома причинами: або ж при підрахунку у пачку "проти всіх" покладено і бюлетені, подані за конкретних кандидатів, або ж ужгородці масово висловили недовіру запропонованим кандидатам. 

Перше, що зробив О.Солонтай, відчувши, що результати виборів фальсифікуються, це провів консультації з місцевими лідерами всіх партій, які його підтримували – "Батьківщини", "Громадянської позиції", Молодіжної, УДАР, Руху, УНП. Завдяки ним він отримав протоколи, їхні представники записали свої окремі думки у рішеннях дільничних комісій. Партійці завірили, що підтримуватимуть кандидата і у подальшій боротьбі. Сам він позапартійний, був висунутий від "Батьківщини".

О.Солонтай заявив, що має задокументовані факти підкупу виборців у будинках на вул. Заньковецької, 2, 4, 6, вул. Джамбула, 4/22, що біля дитячого садочка, на вул. В.Бєлінського підкуп здійснювався прямо у день виборів з білих "Жигулів", що йому відомі деякі особи, які цим займалися. Ці факти він кілька разів повідомляв МВК на її вимогу. Кандидат має цілий ряд заяв від своїх виборців про спроби і факти підкупу. Для його здійснення було організовано цілу злочинну мережу (тисячники, сотники, десятники), розбудовано піраміду. Правоохоронні органи, переконаний кандидат, повинні допитати рядових учасників піраміди і вийти на її організаторів.
А гроші на підкуп, каже О.Солонтай, були свого часу викрадені з обласного і місцевих бюджетів. Як це робиться, він свого часу розказав у книжці "50 способів обдурити громаду", де всі способи проілюстровано конкретними прикладами з нещодавньої історії Закарпаття.

О.Солонтай мав, за його словами, "дві серії дебатів"  (у приватному порядку) з М.Каламуняк, яку оголошено переможницею. Головна її теза: вона нікого не купляла. Так, не вона, а для неї, стверджує О.Солонтай.  Наразі  опоненти О.Солонтая намагаються оскаржити рішення ОВК у суді. Зробити це складно, оскільки МВК таки не підбила вчасно підсумків виборів мажоритарників по округах 7, 8, 9, а також по виборах в облраду за партійними списками. З боку МВК було ще й таке порушення, що вранці у п'ятницю, 5 листопада, вона перервала своє, за законом, безперервне засідання і пішла на відкриття першої сесії новообраної міськради, причому після того ряд членів комісії вже не повернулися на її засідання. Тільки ввечері частина комісії відновила свою роботу, але секретар комісії покинув зал засідання і разом з двома помічниками пішов пакувати бюлетені. Окрім трьох округів, в Ужгороді такими ж проблемними (з точки зору дотримання процедури) виглядає також ще один округ у Хустському районі, а також всі три  округи Ужгородського району.
Свій намір боротися до кінця О.Солонтай аргументує тим, що упродовж жовтня він зі своєю командою обійшов кожний двір, кожний будинок на своєму окрузі, а це третина Ужгорода. Жодного іншого кандидата вони там ніколи не бачили. О.Солонтай розказував виборцям, хто він, звідки, яку має програму, інформував, де він живе, роздав візитівки зі своїм мобільником. Він був депутатом міськради 2002–2006 рр. і депутатом облради 2006–2010 рр., причому одним з найбільш активних. Це і дозволило йому вийти у лідери виборчих перегонів. Навіть за підрахунками МВК, він вийшов на друге місце, його розрив з М.Каламуняк 79 голосів, але належних доказів правильності таких підрахунків комісія так і не надала.

Подальший хід подій О.Солонтай прогнозує таким чином. На черговому засіданні ОВК прийме рішення про повторні вибори у тих округах, де вони визнані такими, що не відбулися. Таких в області може бути цілий ряд – і по виборах до рад різних рівнів, і по виборах окремих голів територі¬альних громад. Цілком можливо, що ЦВК визначить день повторних виборів єдиним для всієї України, оскільки подібні ексцеси є в багатьох областях. На наступні вибори О.Солонтай теж висуватиметься, він прийме будь-який результат, у тому числі і свою можливу поразку, але тільки в тому випадку, якщо вибори пройдуть справді чесно і прозоро. 

Сергій Федака
 

11 листопада 2010р.

Теги: політика, вибори, Солонтай


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи