ПАТЕНТ НА ЗНУЩАННЯ

Через бездушність і користь чиновників мешканці гуртожитку «Патенту» впродовж багатьох років залишаються наодинці зі своїми проблемами

ПАТЕНТ НА ЗНУЩАННЯ

45 мешканців багатоповерхівки на вул. Джамбула, 50 зібралися у середу під стінами облдержадміністрації, щоб висловити свій протест. У них уже не залишилося сил жити без світла, тепла і порядку. Їх є набагато більше, просто  не змогли відпроситися з роботи.

Як розповіла "ФЕСТу" одна з мешканок будинку, 17 жовтня тут сталася пожежа. Горіли електрощитові на 4 поверсі. В результаті все праве крило будівлі, а це 63 квартири, залишилося без електропостачання. Зверталися до можновладців в особі першого заступника міського голови пана АДАМОВСЬКОГО, які категорично відмовляються в чомусь сприяти мешканцям. Кажуть: це великі кошти, а будинок знаходиться на балансі УВВК "Патент", тож їм і вирішувати: ремонтувати електропроводку в будинку чи ні. Більш ніж дивує позиція ужгородської влади: то доля ужгородців їм, виявляється, абсолютно байдужа? А як щодо популярного в останні тижні: "для вас, ужгородці"?

Що вже говорити про громадянську позицію "багатообіцяючого" кандидата в депутати Івана КЛЮЧЕВСЬКОГО, юридичного власника будинку, який обіцяв, що за 4–5 днів роботи по відновленню освітлення в будинку будуть зроблені. Пройшло вже 11 днів...
 
Люди залишаються без елементарних умов проживання – води, електроенергії, тепла. Вимушені ночувати де доведеться. А для ремонту електропроводки на 9 поверхах крила будинку з’явилось всього 2 електрики, які працюють по кілька годин на день.

27 жовтня з доведеними до відчаю протестуючими ужгородцями зустрівся начальник управління ЖКГ ОДА Василь РОМАНЕЦЬ. Останній запевняє, що вже закуплено кабелі, монтуються нові щитові, обіцяють, що в п’ятницю, крайній термін – суботу, в будинку буде відновлено електропостачання. Мешканці будинку обіцянкам вірити не поспішають. Про те, що в середу привезли кабелі – чули. Однак вони розраховані на 7,5 кВт, коли, як стверджують спеціалісти,  для будинку з таким навантаженням потрібен кабель, розрахований на 15 кВт.
 
Боротьба за гідні умови проживання та власне житло для мешканців гуртожитку вже триває роками. Найбільша проблема полягає в тім, що у часи "прихватизації" будівля разом із мешканцями була введена в Статутний фонд "Патенту". І хоча згодом держава офіційно визнала незаконним введення жит¬лових будин¬ків у Статутні фонди підприємств,   власники, серед яких і нинішній депутат облради та кандидат у депутати Володимир ГІ¬СЕМ, не мають ані найменшого бажання від¬давати людям їхні ж помешкання, у яких ті проживають понад два десятки років.
 
Тому мешканці будинку судяться, аби будинок ві¬дійшов від "Патенту" у їхню влас¬ність. Нині жителі гуртожитку нібито мають привід святкувати перемогу, бо 13 жовтня 2010 року Закарпатський адміністративний окружний суд виніс рішення на їхню користь. Та чи не буде висунуто апеляцію – ніхто не знає.

До речі, усі ремонтні роботи в гуртожитку ведуться за  рахунок меш¬¬канців. Та й місто, нібито, готове взяти будинок на комунальне утримання. А поки що виходить замкнуте коло – посадовці від мешканців будинку відкараскуються, мовляв, будинок на балансі "Патенту". Коли ж ідеться про обов’язки вищезгаданого підприємства як власника – мешканцям доводиться вислуховувати закиди про те, що якщо вони судяться, то нехай самі собі все і ремонтують.
 
 "Важко в місті знайти будинок, де мешканці хотіли б піти на обслуговування ЖРЕРу, але в цьому будинку навіть рівень елементарних послуг людям видається недосяжним", – коментує ситуацію присутній на мітингу депутат Закарпатської обласної ради Олександр СОЛОНТАЙ. 

"Якщо вони так тримаються за цей будинок, значить, їм це вигідно. Можливо, під його утримання відбувається колосальне списання коштів, а можливо, вони розраховують на прибуток, якщо нас вдасться виселити", – можуть тільки припускати мітингуючі мешканці.
 
Тим часом життя у будинку, як на пороховій бочці – влітку одну з мешканок двічі вдарило струмом 220 В від щитка. Дякує Богу, що це сталося не з її дитиною. Якщо б випадок з останньою пожежею стався глибокої ночі, ужгородці з 63 квартир могли б заснути навіки. Дим піднявся навіть на 7 поверх.
 
Електрощити лівого крила вже також горіли. Тоді пожежу пощастило загасити, не викликаючи пожежників. Але йде зима. Будинок не газифіковано, централізованого опалення тут немає роками. Зрозуміло, що споживання електроенергії зросте. Де гарантія, що вдасться уникнути непоправного лиха?!

Нинішня влада любить повторювати, що за попередньої влади у країні не було порядку, бо найвищі владні посадовці чварилися між собою. Це правда. Нині  ж у країні сформувалася єдина владна вертикаль, а нинішній Гарант, як відомо, обіцяв "почути кожного". Ну і яка від цього користь простим громадянам? Конкретно жителі "патентівського" гуртожитку (як і сотень по¬дібних в Україні) і досі продовжують шукати правди, а впливові дядьки точно так продовжують знущатися над ними.

Аліса Квич

P.S. Як стало відомо, у середу о 14.00 повинні були відбутися збори акціонерів УВВП "Патент", де, очевидно, стоятиме питання, чи подавати  апеляцію на рішення суду...

28 жовтня 2010р.

Теги: гуртожиток, Патент

Коментарі

2010-11-07 / 15:38:00
И при всём этом, довольно большая часть населения - негативно отзывается о... СССР! Да тогда, такого бардака бы не было!


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи