«УДАР» У ВАРОШІ

Початок цього тижня ознаменувався у нашому місті приїздом уславленого чемпіона світу з боксу і лідера партії «УДАР» Віталія Кличка.

«УДАР» У ВАРОШІ

Обидва публічні заходи в обласному центрі (прес-конференція і мітинг) вирізнялися величезною кількістю присутніх, яка виявилася певною несподіванкою навіть для організаторів. Інтерес до В. Кличка у виборців значно більший, ніж це може здатися на перший погляд. Справа не тільки в тому, що це успішна людина, один із символів нинішньої України, а й у тім, що він ризикує спробувати себе у новій іпостасі. В. Кличко далеко не новачок у вітчизняній політиці, він у ній уже добрих шість років, був покликаний до неї всенародним ентузіазмом під час Помаранчевої революції. Але тільки цього року він виступив у ролі загальнонаціонального лідера, здатного провести свою команду у більшість місцевих рад.
  
У конференц-зал одного з ужгородських готелів набилося понад сотню людей,  працювало з півдюжини камер, клацало кілька десятків фотоапаратів. Народу було стільки, що мусили навстіж відчинити вікна. Відповіді В. Кличка були короткими, влучними, переконливими – як і його боксерські виступи. Він випромінював силу, спокій і стовідсоткову впевненість у перемозі. Від його енергетики фонили мікрофони і блимало світло. Зрештою, повний відеозвіт з цієї конференції є в Інтернеті, де кожний може переконатися в її масовості на власні очі.
 
Наші ж особисті враження з прес-конференції такі. Партія "УДАР" здатна об’єднати максимально широкий спектр виборців. Власне, це і є одним з її головних слоганів: єднання всіх громадян України незалежно від їхніх анкетних даних. До того ж партія перебуває у конструктивній опозиції до влади. Вона безкомпромісно критикує владні ініціативи, спрямовані на зниження соціальної захищеності наших громадян, але здатна підставити владі плече, коли та чинить щось в інтересах народу.  Наразі головна спрямованість партії – на боротьбу з корупцією. Більшість політичних сил заявляють про те ж саме, та в результаті знаходять способи співжиття  з нею і врешті-решт самі комфортно вписуються у корупційні схеми. "УДАР" же налаштований вести не спаринг-тренування, а бій на повне знищення. Коли б це заявляв будь-який інший політик, у те вірилося б з трудом, але боксеру-чемпіону таки віриш. "УДАР" має перспективи стати українським різновидом європейської соціал-демократії. Цю нішу в нашому політикумі намагаються заповнити вже півтора десятиліття, та віз і нині там. Може, це вдасться команді В.Кличка. Хоча не виключено і те, що партія врешті-решт обере й інший, ще більш несподіваний шлях. На сьогодні вона є однією з найбільш цікавих для політологів.
 
Ще більш вражаючим був мітинг, адже від таких дійств Ужгород уже взагалі відвик. Жодна інша політична сила так і не наважилася за всю нинішню кампанію провести щось подібне – та ще й у такий незручний час, як понеділковий полудень. Проте майдан перед драмтеатром був ущерть заповнений цікавими – від краю до краю. Були люди різного віку, представники всіх соціальних прошарків нашого міста. Після короткого вступного слова В.Кличко презентував ужгородцям свою місцеву команду, що викликало не менший інтерес, ніж споглядання самого чемпіона. Короткі, але влучні виступи кандидатів до місцевих рад Закарпаття стали добрим продовженням виступу лідера партії.

Хоча бокс – спорт нібито не командний, але В.Кличко сильний своїм умінням саме сформувати міцну боєздатну команду. Саме це він довів на двох виборах до Київради. 2006 року він провів туди чималу фракцію своїх прибічників, яка стала основою тамтешньої опозиції і постійно блокувала найбільш дикі витівки "космічного" мера. На дострокових виборах 2008 року В.Кличко заледве сам не став столичним мером. Завадила традиційна неузгодженість сил в опозиційному таборі: забракло кілька відсотків голосів, які відтяг на себе О. Турчинов, у результаті владу так і не вдалося змінити. Однак саме фракція В. Кличка була в Київраді вирішальною силою, яка стримувала підвищення тарифів на комунальні послуги, зривала плани з дерибану столичних земель, не допустила запровадження оплати за вхід на київські цвинтарі, домоглася звільнення найбільш корумпованих чиновників. Подібні фракції потрібні у кожній обласній, районній і міській раді. Влада розуміє тільки силу, а сила – у єдності і, звичайно, в опорі на такий світовий авторитет, як В. Кличко.
 

 

Крім того, в Ужгороді  В.Кличко, який від дитинства був російськомовним (народився в офіцерській сім’ї), демонстрував прекрасне володіння українською мовою.  На мітингу він представив свою закарпатську команду, яка кандидує на виборах до обласної ради: Євгена Ярину, Олега Ціника, Миколу Буташа, Василя Ільницького та закликав закарпатців 31 жовтня проголосувати за №8 у бюлетені до обласної ради.

В. Кличко і його команда – це своєрідна третя сила, яка нарешті внесла інтригу у загалом доволі в’ялу кампанію. Завдяки його приїзду відсоток тих, хто не ходить на вибори, у нас різко зменшиться. Навіть виборці, які принципово не цікавляться політикою, намагаються триматися від неї подалі, В.Кличка знають і люблять. Його електорат – перш за все серед отих 20%, які традиційно відповідають соціологам, що не визначилися, і серед 10% відсотків, які зазвичай голосують проти всіх. Його електорат – це люди, яких дістала нинішня безнадія, нескінченне перетасовування однієї і тієї ж засмальцьованої колоди, які хочуть вийти за рамки нинішніх пар¬тійних розкладок. Тепер вони мають таку можливість. Залишилося тільки скористатися нею.

 
Сергій Федака

28 жовтня 2010р.

Теги: УДАР, Кличко


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи