Житель закарпатської Тячівщини у своєму саду вирощує екзотичні рослини (ФОТО)

Андрій Мазур з Вишоватого, що на Тячівщині, роки очолював відомий на всю Закарпатську область колгосп-агрофірму, де за його керівництва було зведено 82 (!) об’єкти, розширено колгоспне виробництво, а затим головував в Тернівській сільській раді. Але, певно, вже і в ті роки хотілося того, чим займається нині – чаклувати над рослинами, мати власний диво-сад, та ще й який!

Житель закарпатської Тячівщини у своєму саду вирощує екзотичні рослини (ФОТО)

Ще коли був при посаді, то прийшовши  додому після роботи, відходив від суєти буденної саме тут, у теплиці, біля своїх зелених насаджень. А ще дивувалися гості диво-лимоном у його кабінеті, котрий цвів духмяно, аж запаморочливо. Такі красені лимони квітли і у кабінетах його друзів – голів колгоспів В.Лавришинця з Ганичів, М.Бігунця з Дубового. Адже за спеціальністю він – вчений агроном.

Тож пенсійний вік, котрого декотрі бояться, став для нього перепусткою, можна сказати, до улюбленого заняття. Знайшов чимало соратників у нелегкій, але улюбленій справі – вирощуванні екзотичних культур. В тому числі – відомого академіка А.Патія, котрий за спеціальною технологією створив унікальні енергозберігаючі теплиці. Якщо надворі мінус 25, в теплиці — плюс три, плюс п'ять. Та це – поки що мрія Андрія Михайловича, під котру вже ... вирито чималий котлован. Наразі ж у його теплиці, а цієї гарної погоди – і на подвір'ї – широкому, зеленому – десятки вазонів різного "калібру", в котрих що лиш не росте: банани, котрі врожаять куди смачнішими плодами за ті, що купуємо в крамницях, апельсини, інжир, лимон, маракуйя, копіно, ківі, каріса, наранхілла, ананас, карликовий гранат, каламундін, мурайя, мандарин... І це ще не все!..

— А спробуйте цю травичку, — Андрій Михайлович дістає з банки висушену траву. Смак — солодкий-солодкий. Ця травичка з гарним найменням стевія в аматора має свою історію. Ще років тридцять тому, коли вже працював головою тернівського колгоспу, познайомився з членом-кореспондентом Академії наук України. На той час наші науковці вивчали в Парагваї властивості цієї трав'янистої рослини, котру було запропоновано вирощувати замість цукрового буряка для виробництва цукру. І менш затратна, і легше вирощувати. Але на той час діяло табу на перевезення саджанців. Тоді "академік" замотав черешок стевії в мокру ганчірку і... перевіз через кордон. Андрій Михайлович уже від нього отримав цілий саджанець, які науковець виростив на власній дачі під Києвом. Ось така історія. А нині Андрій  Мазур вже власноруч висаджує і вирощує унікальну стевію – панацею для діабетиків, котрим не радять вживати цукор (або в малій кількості). Бо ця рослина не лише солодка (у 40 разів солодша від цукру), а ще й запашна! До речі, росте навіть у відкритому грунті. 

 — При дотриманні агротехнічних вимог усі ці заморські гості можуть стати джерелом вагомого доходу для родини, з часом ще й улюбленою справою, в якій кожен та щось таки, окрім прибутків, знайде, — впевнений Андрій Михайлович. А особливим попитом користується кавове деревце сорту арабіка, яким нині не налюбуватися. Зерна кави, коричнуваті, ті, що не доспіли, і червоні, які вже можна збирати, милують око. Зірви і йди варити запашну каву! Чи не просто?..

Та треба таки помарудитися з рослинами, поки виростуть. Андрій Михайлович сміється, бо, каже, то приємно. Не вважає це за роботу. Ось що значить, коли людина любить свою справу! Звичайно, нелегко в зимовий період опалювати теплицю, слідкувати за температурним режимом. Але з часом, коли з'явиться  унікальна теплиця, стане легше.

... Бананові деревцята надворі щільним рядом вишикувалися неподалік соняхів до метра в діаметрі. І дійсно — екзотика! Привільно на городі чорній малині, безколючковій ожині, аґрусу, смородині, персикам, яких є видів п'ять щонайменше...

А поряд, у клітці, походжає фазан, розпустив розписане пір'я, став у позу, ніби й спеціально, аби гарно сфотографуватися. Є ще у садибі Мазурів добротний рибник, в якому вільно почувається золотистий короп. Андрій Михайлович і тут не упустив, аби не прикрасити рибник. Привіз звідкись чудові тендітні водяні лілії. Саме йшли, аби помилуватися ними, аж завважили, що не тільки лілій, навіть відер, в яких знаходилося коріння рослин, немає — вкрали. Ну, що тут поробиш!

... Дає себе знати серце (пережито чимало), та А.Мазур не здається рокам у полон. Каже, рух – це життя. Зробить теплицю, то спробує взятися й за женьшень. Хоч вважає, що золотий вус, котрий масово вирощує нині, займає друге за женьшенем місце по своїй силі. Хіба ще родіолі рожевій поступається.

Ольга Волошин. Тячівський район. Фото автора
 

05 жовтня 2010р.

Теги: рослини, теплиця, банан, ківі

Коментарі

Олег 2015-02-03 / 15:25:50
Гарні фото

Василь 2015-02-03 / 15:25:07
Побільше б таких Мазурів-трудяг!

Кнут 2010-10-05 / 12:58:00
Ну і ну!!!
Ще небачив такої екзотичної рослини! Щоб крилами махала та ще й кукурікала!
Ай да дідо, айда молодець!

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи