У Мукачеві релоковане підприємство з Харкова виробляє сирні снеки (ФОТО, ВІДЕО)

42 релоковані підприємства наразі працюють на території Мукачівської територіальної громади, розповіла начальниця відділу економіки Мукачівської міськради Маріанна Дерев’яник. 11 таких підприємств займаються промисловим виробництвом.

У Мукачеві релоковане підприємство з Харкова виробляє сирні снеки (ФОТО, ВІДЕО)

Серед них - і релоковане підприємство із Харкова, яке займається переробкою молочної продукції. Працює на підприємстві дев’ять людей, з них четверо — вимушені переселенці.

Долучилася до виробництва й мукачівка Катерина Модьор. Дівчина каже: працює тут дев’ять місяців. "Приходимо, миємо сітки для сушіння. Коли всі помили, то встаємо нарізати сир. Відкриваємо пакування, розрізаємо на чотири частини та починаємо різати. Напів заповнену сітку кладемо на стелаж. Буває, ріжемо класичний сир, наприклад, сьогодні та завтра, а післязавтра — гауда, пармезан та моцарела. Вісімнадцять брусів ми нарізаємо за годину-півтори", — ділиться жінка.

Після того, як потрібну кількість сиру нарізали, розпочинається процес сушіння. Цим займається Микола Гуменяк. Чоловік розповів, що три кілограми нарізаного сиру висушує протягом 20-40 хвилин. Час сушіння залежить від сорту сиру. "Моя робота полягає у висушуванні самого сиру. Починаючи від моменту, коли я його забираю з кімнати нарізки, де наші дівчата гарно його на кубики нарізають. Я його зважую, засипаю в бочки. Бочки відправляємо в камери, задаємо відповідні параметри (до кожного сиру вони різні). Тоді запускаємо сам процес вакуумного висушування. Це коли при низькій температурі, від тридцяти градусів, із сиру виходить майже вся волога, яка у ньому присутня. Таким чином ми отримуємо наші смачні кульки", — додав чоловік.

Директор підприємства Пилип Гришин каже: за місяць переробляють 3,5 тони свіжого сиру. З такої кількості отримують півтори тони сушеного сиру — снеків. "Сировина у нас як українська, так і закордонна. Європейські традиційні сири, такі, наприклад, як пармезан чи гауда, ми їх закуповуємо у Європі. А класичні сири — сулугуні, дитячий сир — це наші, українські, виробники. У нас продукт дуже інноваційний. Ми маємо патент. Ми єдині в Україні, хто може так сушити сир. Цей сир буз жодних домішок. Ми беремо чистий сир, ріжемо його. У свій запатентований спосіб низькотемпературної мікрохвильовакуумної сушки висушуємо його. Такі стають спінені сирні кульки, які можуть зберігатися без додаткових умов 12 місяців у нашому пакуванні, не втрачаючи корисних властивостей сиру", — каже директор.

Підприємство виїхало з Харкова за дві доби, розповідає Пилип Гришин. "Усе, що могли ми забирали та перевозили сюди. У Мукачеві приблизно місяць ми шукали приміщення. У червні ми стартували та зробили першу партію сушеного сиру. З тих пір тільки нарощуємо оберти. Насправді, ця вся ситуація нас дуже мобілізувала. Ми розуміємо, що фронт є не тільки військовий, а й економічний. Усі хто з у нас працюють, розуміють це. І ми вже в грудні 2022 року перевищили свої оберти до повномасштабного вторгнення", — ділиться Пилип.

42 релоковані підприємства наразі працюють на території Мукачівської територіальної громади. Каже начальниця відділу економіки Мукачівської міськради Маріанна Дерев’яник. "З них 14 вже перереєструвалися в місто Мукачево. 14 суб’єктів вже почали платити до місцевого бюджету податок з доходів фізичних осіб, тобто з тих, які працюють на їхніх підприємствах. Підприємці, які відкрили вже свою діяльність в Мукачеві вже сплачують єдиний податок до місцевого бюджету. На самому початку передислокації цих підприємств до нас заїхало", — додала Маріанна Дерев’яник.

За словами Маріанни Дерев’яник, серед релокованих підприємств 11 займаються промисловим виробництвом, 4 працюють у сфері інформаційних технологій, 12 займаються торгівлею, решта 15 працюють в інших сферах діяльності.

ТРК "Мукачево" (М-студіо), Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
18 травня 2023р.

Теги: підприємство, снеки, релокація, Харків, Мукачео

/ 7Освітяни Керецьківської громади також висловили недовіру її очільнику Михайлу Мушці
Упродовж минулого року тільки на ділянці Мукачівського прикордонного загону оголосили 63 підозри переправникам ухилянтів
/ 2Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
/ 2На Закарпатті триває конкурс стартапів
На Закарпатті влітку зафіксували 1 випадок кору
В Ужгороді пройшов благодійний волонтерський Кремзлик фест
На Закарпатті пройшли конгресові слухання
/ 3В Ужгороді з'явилася чергова мініскультурка – Русалка
Спортсмен з Мукачева став бронзовим призером чемпіонату світу зі змішаних єдиноборств ММА
У Тячеві "змагально" закрили тенісний сезон
Середньовічний фестиваль провели у Хусті
На Закарпатті прикордонники використовують для повітряної розідки пілотовану техніку та дрони
/ 1Буккросинги сервісних центрів МВС на Закарпатті поповнились новими підбірками книг
/ 2У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з полеглим у війні Василем Іваньом
На Закарпатті реалізовують проєкт "Віднова:UA"
12 будиночків на 48 осіб: модульне містечко презентували у Середньому на Ужгородщині
В Ужгороді медики на конференції ділилися досвідом у лікуванні епілепсії
/ 1Господині в закарпатському селі готують голубці для захисників на передовій
/ 2Найбльше шкіл запланували останній дзвоник на Закарпатті на 7-8 червня
/ 1Виставку традиційного народного одягу Луганщини "Евакуйована колекція" представили в Іршаві
/ 2На Закарпатті 80-річна жінка здала теоретичний іспит з ПДР і тепер вчиться водінню
Зустріч із закарпатськими родинами пропавших безвісти та полонених організували в Ужгороді
/ 3У Ракошині на Мукачівщині демонтували пам'ятник радянському солдату
У Виноградові волонтери виготовляють макети "Стугни" для військових
» Всі записи