Віктор Мельник: "Головне, аби в країні настали мир і стабільність"

У нашому краї чимало любителів гірських велобайків, але тих, котрі займаються маунтинбайком як видом спорту, ще досі небагато. Принаймні так стверджує заслужений тренер України з цього виду спорту Віктор Мельник. Саме з його приїздом на Закарпаття маунтинбайк почав своє піднесення, стали проводитися масові всеукраїнські змагання з крос-кантрі та інші. Тож про успіхи наших спортсменів, перспективи та розвиток – у розмові з відомим фахівцем.

– Вікторе Михайловичу, нещодавно в Рівному завершився ЧУ з маунтинбайку в дисципліні марафон. Ви задоволені виступами своїх підопічних?

– Враження двоякі. На більше сподівався від Крістіни Конвісарової, яка спеціалізується саме на марафонській дистанції, адже на початку червня на етапі Кубка світу в Чехії стала бронзовою призеркою. Але, на жаль, Крістіна не доїхала до фінішу – стався прокол, вона змінила покришку, але похапцем неправильно вставила камеру, й стався другий прокол, через який уже була змушена зійти з дистанції. Є й психологічна складова, нам ще потрібно буде з нею над цим попрацювати.

Проте відзначу стабільність виступів нашого лідера серед чоловіків Володимира Козловського, який завершив виступ на другій сходинці, пропустивши вперед вінничанина Дмитра Титаренка. Володимир і Дмитро друзі, вони постійно разом їздять на збори та різні міжнародні старти, дуже часто за власні кошти. Уже не раз мав розмову з Володимиром і наголошував йому, що під час гонки друзів бути не повинно: ви – конкуренти, і тільки найсильніший із вас зможе поїхати на Олімпіаду до Токіо в 2020 році. До прикладу, на Олімпіаду в Ріо-де-Жанейро 2016 року чоловіки не змогли вибороти жодної ліцензії, там виступали лише двоє наших дівчат – волинянка Яна Беломоїна та представниця Харківщини Ірина Попова.

–  Цікаво, як розцінюєте шанси В. Козловського вибороти путівку до Токіо?

– Звісно, у Володимира є реальний шанс. Окрім того, що він умотивований, натхненно тренується, в нього є ще потенційний біологічний приріст – йому всього 20 років, а от його товаришу Титаренку – вже  27, і Дмитро витискає результат за рахунок досвіду. Думаю, що за 3 роки, які залишилися до Олімпіади, ми влаштуємо йому серйозну конкуренцію. Усе це Володя знає, в нього детально розписана система підготовки, яка має принести бажану мету, якщо, звісно, він буде чітко дотримуватися нашого плану.

–  Зараз найкращі закарпатські юні спортсмени-маунтинбайкісти перебувають на навчально-тренувальних зборах у літньому таборі в Карпатах на Міжгірщині. Які особливості підготовки?

– Табір ми організували задля основного чемпіонату, який розпочнеться 14 липня в Чернівцях. Нам дуже потрібно було поїхати тренуватися в гірський масив, змінити щоденну атмосферу, так би мовити, згуртувати колектив напередодні важливих стартів. Назустріч нам пішло управління молоді та спорту ОДА, яке профінансувало харчування спортсменів.

–  Окрім К. Конвісарової та В. Козловського, кого б виокремили з молодих вихованців?

– Не хочу нікого виділяти, бо похвалиш, а потім спортсмен «схопить зірку» й буде вважати, що він уже всього досягнув і має лише почивати на лаврах. Молодість є молодість, він сьогодні катається, а вже завтра його може з головою потягнути до комп’ютерних ігор, це в найкращому випадку. У наш час спокус вистачає…

–  Ви вже більше двох років в Ужгороді розвиваєте маунтинбайк. Як гадаєте, прогрес відчутний?

– Не можу сам себе оцінювати, нехай наші результати аналізують відповідні установи. Але все дається дуже непросто – у нас мало діток, які займаються, немає ще масовості. Є багато любителів, але вони чомусь не хочуть переходити займатися до нашої секції, їздити на тренувальні збори, змагання. Важко знаходити інвентар, який чимало вартує. Ми по-всякому крутимося: допомагають батьки, певні кошти виділяє профільне управління ОДА, обласне відділення НОКУ, обласне відділення фізкультурно-спортивного товариства «Спартак», – отак якось спільно й працюємо, тренуємося, їздимо на змагання.

–  Чи підтримуєте зв’язки з колишнім меценатом народним депутатом Сергієм Тарутою, який фінансував найпотужніший український велоклуб ІSD, де працювали тренером?

– Після початку військових дій на Донеччині приїхав сюди, з того часу не контактували. Зараз і для Сергія Олексійовича непростий час, адже він через війну втратив чимало активів, та й клуб ІSD практично розвалився – в нього змінився власник.

–  На що розраховуєте на найближчих змаганнях чемпіонату?

– Сподіваюся, що наші лідери В. Козловський та К. Конвісарова поборються за нагороди. Також до Чернівців поїдуть і кілька перспективних молодих велогонщиків, щоб відчули дух змагань і набиралися досвіду.

–  Що б хотіли побажати шанувальникам маунтинбайку?

– Головне, щоб в Україні настав мир, прийшла стабільність у державі. Думаю, тоді влада зверне більше уваги на спорт. Нам потрібно виїжджати на міжнародні змагання, де рівень учасників значно сильніший, ніж у внутрішньому чемпіонаті. Сподіваюся, що в майбутньому відповідні державні установи допомагатимуть нам у цьому.

Роман Сенишин

10 липня 2017р.

Теги: маунтинбайк, Віктор Мельник, Козловський, Конвісарова

Коментарі

Копча 2017-07-13 / 13:21:12
Латентний "ватник"

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи