ВІДЕОрепортаж про сесію Ужгородської міськради

Перед початком сесії Ужгородської міськради жителі, обурені підняттям цін на воду з 1 липня, вишикувались під стінами адмінбудівлі. Люди вимагали, аби міські депутати вплинули на рішення національної комісії і злишили старий тариф.

ВІДЕОрепортаж про сесію Ужгородської міськради


Пенсія 1000 грн, 256 грн за комунальні, а жити за що? – риторичне запитання від пенсіонерів. Ужгородці категорично проти підняття тарифів на воду. 11.84 – такої ціни нема ніде по Україні.

За що переплачувати, адже покращення якості, чи цілодобової режиму подачі води не обіцяють. З претензіями під адмінбудівлею міської ради вишикувались переважно пенсіонери. Основна вимога – повернути стару ціну.Прийшли на акцію протесту і окремі громадські діячі, зокрема заступник  екс-мера Сергія Ратушняка Володимир Химинець. Голова громадської ради Олександр Пересоляк, у кулуарах кажуть – людина від пана Бедя, екс-депутата Верховної ради.

Активісти намагались переконати стареньких, що в піднятті водного тарифу винен ніхто інший, як в.о ужгородського міського голови Віктор Щадей та його команда.  Відтак, окрім повернення старої ціни вимагати потрібно і саморозпуску міської ради та відставку молодого мера. Обурені пенсіонери з надією на порозуміння відправились у сесійний зал.

Зрештою Ужгородська міськрада вирішила не піднімати тарифи на воду  – відповідне звернення до Національної комісії з регулювання в сфері енергетики ухвалили на сесійному засіданні. Депутати наполягають залишити старі тарифи на воду.

Показово активісти поставили на стіл головуючого старе діряве відро, порожню металеву миску, а трибуну обклеїли плакатами.

Головуючий запропонував розпочати з питання води, аби не затримувати обурених жителів. Депутати висловили свої пропозиції.

І на сесії активісти намагались зірвати засідання, підбурювали жителів виступати проти діяльності окремих депутатів, зокрема в.о. мера Віктора Щадея. Нібито саме він винен у всіх проблемах, піднятті тарифу на воду, та в тому, що водоканал в жахливому стані. Варто сказати, що Щадей на посаді мера тільки 3-ри місяці, а руйнувати водоканал, приводити його до банкрутства розпочав ще Сергій Ратушняк, перейняв естафету, не виділяючи жодної копійки в підприємство, Віктор Погорєлов, принаймні так говорять депутати, що вже не перший рік у складі ради. Варто додати, Віктор Щадей заздалегідь до сесії підготував звернення, яке вимагали жителі, адже і сам стривожений ситуацією по воді. На жаль, цим скористались активісти і громадська рада. Як би не було, рішення прийнято: затвердили звернення до нацкомісії про відміну нового тарифу, доручили відсторонити від обов’язків директора підприємства Юрія Омеляненка, та перевірити його діяльності за роки перебування на посаді.

Далі депутатів чекала чергова провокація від громадської ради. Недовіра меру та відставка уряду. Вселити розбрат в депутатську більшість не вдалось, за відставку Щадея проголосувало 3-є обранців. Не підтримали представників громадської ради і жителі, що прийшли по питанні води. Та активістів це не зупинило, вирішили придертись до питання щодо відкриття в школах безкоштовних профілактичних кабінетів огляду зубів. Відома фірма пропонує безкоштовні профогляди для школярів, аби попередити карієс, розказати дітям про догляд за зубами, без лікування, ще й платити оренду. Та й це не влаштовує громадську раду. Знову в залі не зрозумілі суперечки, претензії. А тут депутати ще й ввели мораторій на виділення земельних, прибудинкових територій. Це звичайно добре, але в громадської ради є критичні зауваження, та вже 2-ге засідання поспіль подане не вчасно.

До речі, варто сказати депутати комісій (звичайно, крім земельної, адже на їх засідання громадські активісти ходять) скаржилися на представників громадської ради за невідвідання комісій. Чому така перевага між комісіями – незрозуміло.

Врешті обстановка дещо заспокоїлася, депутати продовжили роботу. Затвердили зміни до програми економічного розвитку, виділили кошти на продовження ремонтних робіт, прийняли програмк по соціальному захисту населення.

 

ТРК "Мукачево" (М-студіо), Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
12 липня 2014р.

Теги: сесія, вода, Щадей

Коментарі

до виборця- 2014-07-12 / 16:49:18
Двадцять років тільки те і робиться, що одні при владі скидують і критикують інших, і весь час тим і займаються, що одні захищаються, а інші нападають. А на результативну роботу, між цими лівими рухами, ні в кого не вистачає часу,тому так і живемо.Вони живуть грою, хто кого, а ми виживаємо, коли як....Не раціональніше було б дати хоч одній владі спокійно ПРАЦЮВАТИ. На рахунок контролю, я не проти, але постійні палки в колесах тормозять не тільки справи посадовців, але і наші справи.Тому що розвитку при постійному тормозі і виясненню стосунків аж ніяк бути не може і результат завжди в цьому нульовий, і на жаль, особливо, для нас, простих людей. Тому бажаю всім бачити різницю між "контроль" і просто мішання болота, заради власної вигоди. А щоб контроль був гідний, то і люди там мають бути гідними.... Цього нам всім і бажаю.

виборець 2014-07-12 / 13:46:27

У мене нема позиції «проти всіх». А є позиція законності та легітимності міської влади.

Безумовно, що якщо сьогодні обирати у ситуації, коли із-за позова В.Погорєлова до Ужгородської міської ради неможливо провести позачергові вибори міського голови, між В.Щадейом та його попередниками по принципу, хто менш гірший, - я би обрав В.Щадея.

Чи готові ужгородці обрати собі мера міста з позиції, хто кращий (і не за гроші!) - я теж не впевнений, але сьогодні дуже вірю у це.

Але те, що ГР буде якісним «контролером» В.Щадею з Я.Шафарєм, у міжвиборчий період, - ні на хвилину не сумніваюсь.

Нехай чубляться - прозорості та законності у діях міськради та в.о. мера буде однозначно більше, тим більше при такій скомпрометованій депутатській більшості, яка підтримує В.Щадея.

Хто з ужгородців вірить у її щире «прозріння» і відсутність «певних домовленостей» з молодим в.о. мера, призовного віку, під час війни з Росією?

до виборця- 2014-07-12 / 12:55:28
Позиція -"проти всіх"- це налегша і найпростіша позиція.

місцевий 2014-07-12 / 12:41:13
Всеодно Щадей умнічка. Головне щоб корона не виросла, а так, вперед, дороги по трохи робляться, смітники і освітлення ставляться, тераси зменшуються, щоб люди могли пройти, ще би заставив на собак намордники надягати, а то інколи йдеш, а на зустріч "волкодав", мало того, що без намордника, ще без повідка ведуть,серед людей... ставлять людей в передінфарктний стан.... і щоб шум від нічних блатних забігайлівок не заважав людям... і далі так тримати! , лиш вперед і вперед ,благоустрій мешканців - це має бути ціль місцевої влади. !!! А те, що до сих пір це було на останньому місці, це і дурню ясно. Я за шанс комаді Щадея.

виборець 2014-07-12 / 12:14:36

Свідомо повторюю свій коментар до іншого посту, але на цю ж тему в підтримку коментаря «тамари 2014-07-12 / 07:53:26».

Ніколи не був прихильником жодного мера за роки незалежності України. За кожним з них тягнеться шлейф корупційних схем розподілу землі та нерухомості м. Ужгорода.

Тому нічого дивного, на мою приватну думку, немає, що Громадська рада висловила недовіру в.о. мера В.Щадею, в незалежності від її «мотивації». Причина цьому очевидна:
чи стало місто чистіше, чи якісніше ремонтуються дороги, чи більше порядку з рекламою, чи взагалі професійніше працюють комунальні підприємства міста при В.Щадею з Я.Шафарьом , ніж при їх «папєрєдніках»? - Хто з ужгородців це замітив – зголосіться.

Чи може взагалі зникли корупційні рішення міської ради чи міськ. виконкому? – Однозначно ні.

Достатньо згадати про скандали озвучені у ЗМІ про виділення коштів на ремонт будівлі, де знаходиться бізнес Я.Шафаря, про «мутні» розклади довкола квартири банкіра Гетьманенка , інше.

А чого варта «дивна» позиція В.Щадея по подіям довкола пл. Народної, коли вона хаотично засаджувалась «невідомими особами»? - Де була муніципальна міліція з протоколами ?

Ну, і головне питання: хто входить у депутатську більшість, яка підтримує В.Щадея? Невже в ній нема ПріБЮТа разом з ЄЦ-ом?

Хтось може спростувати це моє чисто арифметичне припущення, коли сьогодні «лише 3 депутата проголосувало за висловлення недовіри В.Щадею» з усього присутнього складу Ужгородської міської ради?

Але. Я також не вважаю, що ГР (з багатьох причин!) буде керувати містом краще і мати абсолютну підтримку в ужгородців.

Проте, впевнений, що ГР (теж із багатьох причин!) може до місцевих виборів зробити роботу міськ. ради та міськ. виконкому прозорішою та менш корумпованою.

Ні ГР, ні в.о. мера (а не «молодого мера»!) В.Щадея ніхто не обирав, щоб вони могли представляти всю ужгородську громаду.

Також не може, на мою приватну думку, представляти ужгородців і скомпрометована більшість міських депутатів, яка до В.Щадея, так само підтримувала і регіонала В.Погорєлова.

тамара 2014-07-12 / 07:53:26
Все це так, але хто був у виборчому штабі Погорелова,хто був його правицею? Ні, не 3 місяця він у владі. Та й депутати все ті,що і були.

/ 7Освітяни Керецьківської громади також висловили недовіру її очільнику Михайлу Мушці
Упродовж минулого року тільки на ділянці Мукачівського прикордонного загону оголосили 63 підозри переправникам ухилянтів
/ 2Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
/ 2На Закарпатті триває конкурс стартапів
На Закарпатті влітку зафіксували 1 випадок кору
В Ужгороді пройшов благодійний волонтерський Кремзлик фест
На Закарпатті пройшли конгресові слухання
/ 3В Ужгороді з'явилася чергова мініскультурка – Русалка
Спортсмен з Мукачева став бронзовим призером чемпіонату світу зі змішаних єдиноборств ММА
У Тячеві "змагально" закрили тенісний сезон
Середньовічний фестиваль провели у Хусті
На Закарпатті прикордонники використовують для повітряної розідки пілотовану техніку та дрони
/ 1Буккросинги сервісних центрів МВС на Закарпатті поповнились новими підбірками книг
/ 2У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з полеглим у війні Василем Іваньом
На Закарпатті реалізовують проєкт "Віднова:UA"
12 будиночків на 48 осіб: модульне містечко презентували у Середньому на Ужгородщині
В Ужгороді медики на конференції ділилися досвідом у лікуванні епілепсії
/ 1Господині в закарпатському селі готують голубці для захисників на передовій
/ 2Найбльше шкіл запланували останній дзвоник на Закарпатті на 7-8 червня
/ 1Виставку традиційного народного одягу Луганщини "Евакуйована колекція" представили в Іршаві
У Мукачеві релоковане підприємство з Харкова виробляє сирні снеки
/ 2На Закарпатті 80-річна жінка здала теоретичний іспит з ПДР і тепер вчиться водінню
Зустріч із закарпатськими родинами пропавших безвісти та полонених організували в Ужгороді
/ 3У Ракошині на Мукачівщині демонтували пам'ятник радянському солдату
» Всі записи