Закон - не для всіх? В ужгородських ресторанах, попри заборону куріння, і далі димлять

16-го грудня 2012 року в Україні набув чинності Закон про обмеження місць для куріння. Таке рішення Верховної Ради вдарило насамперед по кав’ярнях і ресторанах. Принаймні тоді, майже рік тому, власники багатьох закладів харчування переконували, що ця заборона задушить їхній бізнес.

Закон - не для всіх? В ужгородських ресторанах, попри заборону куріння, і далі димлять

Нині, втім, бачимо, що всі живі-здорові. Отже, підприємці перебільшували? Як би там не було, палити в таких закладах заборонено, тож усі, без винятку, мали б дотримуватися відповідних норм. Але, виявляється, все не зовсім так. Навіть штрафні санкції в розмірі від 1 тисячі до 10 тисяч гривень за порушення вимог закону не спинили кмітливих рестораторів.

Заклади, керівникам яких «начхати» на закон, є і в Ужгороді. Про заборону знають, проте виконувати вказівки «згори» наміру не мають. Відмовки – різні. Одні аргументують свої дії тим, що курці теж люди і мають право викурити цигарку, п’ючи каву в ресторані; а хтось узагалі каже, що ресторан – це його приватна власність і він як господар може робити все, що йому заманеться.

Тим, хто просить дотримуватися закону, пальцем – на двері

Днями до редакції нашого видання звернулася занепокоєна ужгородка. За словами Наталії, вона разом зі своїми маленькими дітьми завітала до одного з кафетеріїв Ужгорода, де їй довелося навіть посваритися, захищаючи права тих, хто не хоче псувати своє здоров’я пасивним курінням.

«Сигаретний запах відчула, ще коли підходила до закладу, – каже Наталія. – Спочатку думала, що це просто хтось проходив із сигаретою поряд і залишив тютюновий «шлейф» після себе. Але далі зрозуміла: запах тягнувся з кав’ярні, де ми хотіли скуштувати десерт».

Переконавшись у тому, що палять у самому кафетерії, жінка попросила книгу скарг, на що адміністратор «ввічливо» показав їй на двері і сказав, що в місті є багато інших закладів такого типу, де не курять. З проханням з’ясувати правомірність таких дій Наталія і звернулася до нас.

Чиє слово буде останнім?

«Скарг на курців більшає в період настання холодів, – зазначає в. о. начальника інспекції з захисту прав споживачів у Закарпатській області Анатолій Рижиков. – Як відомо, в Законі, котрий ставить табу на куріння в громадських місцях, чітко прописано, що палити заборонено не тільки на площах чи у скверах. Сувора заборона встановлена і на куріння навіть електронних сигарет у ресторанах і барах. Звісно, сказати, що ресторатори дослухаються до вказівок парламенту, ми не можемо. Всі прекрасно знають, що навіть в Ужгороді можна нарахувати кілька десятків закладів, де на заборону не зважають».

За словами Анатолія Геннадійовича, інспекція проводить планові перевірки, проте користі від них мало: «Попередження про те, що їхній заклад перевірятимуть, підприємці отримують у письмовій формі за десять днів до перевірки. За цей час власник закладу встигає навести лад, так що причин для штрафування вже просто не буде. Інша річ, коли ми діємо, керуючись заявою скаржника. Тоді проводиться термінова перевірка вже за фактом порушення прав споживача. У разі, якщо недолік зафіксований, справа набуває іншого статусу і направляється на доопрацювання: ставляться відповідні завдання і встановлюються строки їх виконання».

Саме тому головний захисник прав споживачів області наголошує на необхідності таких звернень у разі виявлення порушень: «У наших людей просто такий менталітет. Вони мовчать до останнього, а потім нарікають на те, що ми нічого не робимо. Люди не розуміють, що без конкретного приводу ми не можемо позиватися ні до яких структур. Тому ще раз наголошую: подавайте свої скарги до нас, і ми намагатимемося усунути негаразди, з якими ви стикнулися».

«Робота з виявлення порушень за статтею 2 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення» ведеться регулярно, – стверджує заступник начальника Ужгородського МВ УМВС В’ячеслав Григор’єв. – Наші працівники контролюють дотримання вимог чинного законодавства і вживають заходів щодо запобігання порушенням закону. Організовуються рейдові перевірки закладів громадського харчування, ресторанів, кафетеріїв, барів. Патрулюються вулиці, де наявні великі скупчення людей. У разі, якщо порушення зафіксовано, винуватець доставляється до міськвідділу, де з ним спершу проводять профілактичну бесіду. Коли ж ситуація повторюється, на порушника вже чекає адміністративна відповідальність».

Курив на площі? Кроком руш – на адмінкомісію!

Протоколи, що стосуються куріння в громадських місцях, розглядаються не лише в міліції, а й на засіданнях адміністративної комісії під головуванням міського голови Ужгорода Віктора Погорєлова. До слова, їхній «пік» помічався, коли заборона тільки-но набула чинності, – тоді мінімум 50% протоколів стосувалися куріння. Нині пристрасті вщухли, люди ставляться до заборони серйозніше. 

Наостанок можна констатувати: на жаль, закон про заборону паління у нас – не для всіх. І хоч більшість закладів громадського харчування чемно його дотримуються, та не бракує й таких, де їх повністю ігнорують, цинічно виправдовуючись захистом прав курців.

Іннеса Манзулич

23 листопада 2013р.

Теги: куріння, сигарети

Коментарі

Олександр 2013-11-28 / 00:02:27
хе-хе, із Саламандри дим далеко досягає... Апріорі те саме... всі все знають, всі "борються"....

Др. Мальтус 2013-11-24 / 14:50:00
Генеку: проти заборон курити "в ліфті, в приміщенні, де куховарять, спортзалах, лікарнях, школах-дит.садках, автобусних зупинках" заперечень нема. Є логічне заперечення щодо заборони курити в закладах пиття/харчування, якщо на куріння там є попит. Сьогоднішньою нормою навіть сигарний клуб чи кальянна (в які апріорі нема чого заходити некурцям) мають право виділяти для курців не більше 10 % від площі закладу. Якщо це не маразм, то що це?

Щодо лікарень: всередині - так, але чому забороняти курити в парку? Люди, які лікуються від травм - чого їм мучитись ще й від заборони курити? Ну, зробіть в парку зони для курців, що тут складного? Чому поважний професор не має право на курилку в університеті - чи він дурнішій за тих нижче згаданих придурків, що за гроші борються з курінням?

Тобто, все не так однозначно, аби рубати з плеча, а потім боротися з наслідками невиконання дурного закону.

2 Др.Мальтус 2013-11-23 / 23:23:42
А до чого тут виручка приватних закладів? Закон про заборону не враховує фінансову сторону чиєїсь вигоди, або збитків. Тому й пргнозована ситуація, дозволити курити і сплачувати штрафи прибутковіше, ніж повна заборона куріння з втратою клієнта. І про яку Европу йде мова, де повертаються до .. там на зупинках курити заборонено, не кажучи вже про приміщення.

Генек 2013-11-23 / 22:09:51
Можливо, але ви не можете не погодитися з тим, що курці отруюють життя некурящих і абсолютно цим не переймаються. Це елементарна неповага до оточуючих, коли закурюють в ліфті, в приміщенні, де куховарять, спортзалах, лікарнях, школах-дит.садках, автобусних зупинках. Там же ж не всі курящі. Є люди, що намагаються дбати про своє здоров’я, а курцям на це глибоко начхати...

Др. Мальтус 2013-11-23 / 21:05:36
Генек, ви читати вмієте?
Я ж кажу - "але звичок своїх не кинув, просто робить те саме вдома"
Просто він втратив нагоду поспілкуватись із старими знакомими, вийшовши в місто. Так, певно, він зекономив пару сотень гривень на купленій каві. Але втратив одну з тих небагатьох радощів у житті, яка є в наших людей, особливо пенсіонерів.

Взагалі, хіба це не блюзнірство - роботяги після 8 чи 12 годинного робочого дня, наприклад, в шахті, ливарному цеху чи цементному заводі, хочуть посидіти за пивом-сто грамами-сигаретами у своєму кабаку (в який навряд чи ходять молоді хіпстери, що бігають та знімають на айфони незаконних курців)- а їм це заборонили з подачі купки молодих агресивних недоумків ? Недоумків, які начиталися прокламацій антиникотинової мафії (що працює на замовлення мафії фармакологічної - в країнах,де не палять, масово пьють антидепресанти та інші "колеса", обіг мільярдний, нас це чекає невдовзі). Частина борців з никотином сидять на грантах цих компаній, і борються не за дякую. Можете також почитати біографію одного із головних борців з палінням:

Константин Красовский: «крестный отец» табачных контрабандистов
http://cripo.com.ua/?sect_id=6&aid=123752
- і зробити певні висновки

І ще - заборонили курити ті, хто крадуть мільярди, давлять людей машинами, користуються послугами дорогих повій, і взагалі ні в чому собі не відмовляють.

Генек 2013-11-23 / 19:32:08
Дивіться з іншої сторони - ваш батько зекономив та зберіг здоров’я завдяки закону.

Др. Мальтус 2013-11-23 / 18:24:41
Як мені доводив один прибічник нового закону, затятий Некурець: мовляв, раніше він не міг зайти в більшість барів, а тепер може. Щоправда, він як раніше пив одну каву на день, так і п"є. Але в ті бари, в які він потенційно тепер може зайти, не заходять десять чоловік, які б випили по півдеці та каві (мінімум), і залишили б сумарної виручки разів в 20 більше, ніж отой Некурець.

Наприклад, мій батько вже рік не ходить до колись улюбленої кнайпи, де рази 4 на тиждень пив своїх півдеці із кавою. Себто, разів 200 за рік десь мінімум по 5-7 гривень не залишив (там була дешева кава, не по унгварських цінах). Але звичок своїх не кинув, просто робить те саме вдома. Ну, й хто у виграші?

Чи покрили оті некурці, які жалілись, що для них крізь накурено, усі збитки барам-ресторанам? То їм тепер треба втричі частіше відвідувати усі кнайпи...

Копча 2013-11-23 / 18:03:02
Не подобаються прокурені приміщення? То докажи його власнику, що ти кращий споживач його "продукту" і він тоді підлаштується під тебе.

Др. Мальтус 2013-11-23 / 17:18:38
Ну, отож - варто було примусити власників створити реальні роздільні зали, а не так, як було - наліво для курців, через метр направо - для некурців. Технічно проблема вирішується легко - герметичні двері в залу для курців, потужна витяжка. Я в такій сидів рік тому в Австрії - не ганебний куток-газенваген, а кімнатка в кав"ярні, із такими ж зручними столиками, як і для інших, просто закрита герметичними дверима, що закриваються як в супермаркеті, автоматично, і витяжка - що й курець сидить в ненакуреному приміщенні.

Хоча, в центрі Відня було менш цивільно - прихожа при вході в бар, повна народу, напівтемна, для курців. За нею - простора залита світлом зала для некурців. Що примітно - практично порожня...

Генек 2013-11-23 / 17:00:05
Де ви бачили нормальний роздільний зал з нормальними витяжками? Я в яких би не був закладах раніше, завжди сидів в залі для некурящих і додому всеодно прокуреним приходив.

Др. Мальтус 2013-11-23 / 15:41:41
Ідіотський закон, з очікуваними результатами.
Кому заважали роздільні зали ?
Чому право обирати, бути ресторану "димним" чи "бездимним", дали не власникам, які платять податки, а купці озлоблених борців за здоров"я? Попит є й на ті, й на інші, але вже рік мільйони курців позбавлені права покурити в теплі та затишку (нагадаю, що акциз з сигарет - це мільярди гривень до бюджету).

В Європі вже зрозуміли хибність тотальної заборони на куріння, і повільно повертаються до того, з чого починали - до роздільних зал із витяжками.

Зрештою, можна було б брати певний збір на влаштування "димних" кафе та ресторанів (так, як існує ліцензія на продаж алкоголю). І у людини буде вибір - або пити/курити, або пити каву/коктейль молочний в бездимному приміщенні. І всі задоволені, і державі дохід. Так ні - будемо щиміти курця, давати заробляти міліції та іншим перевіряльникам, але як вже прийняли дурню, то назад не повернемось.

Генек 2013-11-23 / 12:56:09
Всіх курців у резервацію, там най хоть спалять один одного...


Ужгород
Публікації:
/ 1Справа професора Івана Запісочного живе. До 95-річчя від дня народження вченого
Від 29 травня в Ужгороді діятимуть пришкільні літні табори та мовні школи
Еволюція української освіти: від комсомольських організацій до демократії
Одяг із "других рук" цієї зими буде зігрівати багатьох ужгородів. Чому зростає популярність "секонд-хендів"
"Я тут знайшов себе", – казав про свою участь в АТО почесний громадянин Ужгорода посмертно Василь Варга
/ 1Лев Луцкер: "У моєму серці Ужгород завжди залишається казковим"
/ 6Для повноцінної реконструкції всієї системи водопостачання Ужгорода потрібно 360 млн євро
/ 2"Дорогі" школярі: сезон розпочато
Ужгород за рівнем забруднення атмосфери перебуває у другій десятці українських міст
Понад 16,5 млн грн субвенції з держбюджету в Ужгороді спрямують на ремонти доріг і фасадів та реконструкцію водогону
Ужгородці боргують за обслуговування ліфтів 3,5 млн грн
Мінеральну воду на території дитячої лікарні в Ужгороді знайшли випадково, коли бурили свердловину
Ужгород із німецьким Дармштадтом обмінюватимуться учнями й учителями
У липні рівень забруднення повітря в Ужгороді традиційно сягне найвищого піку
60 років спільного життя: подружжя ужгородців відсвяткувало діамантове весілля
/ 1Випускний за ціною відпустки за кордоном чи міні-весілля: скільки коштує шкільне свято в Ужгороді?
Безпритульні тварини – результат безвідповідального ставлення до них
Німецьку мову в Ужгороді вивчають понад 4 тисячі учнів
У трьох школах та угорській гімназії Ужгорода планують добудувати ще два поверхи
/ 3Керівництво Ужгорода налаштоване системно протидіяти стихійній торгівлі
До 35-річчя "Електродвигуна". Нині левову частку своєї продукції підприємство постачає до держав Євросоюзу
Триває підготовка до зміни тарифів на обслуговування багатоповерхівок Ужгорода
Ужгород на 90% готовий до зими
/ 1В Ужгороді дітям дали імена Золушка і Наці
Притулок для тварин в Ужгороді відкриють на початку серпня
» Всі записи