50% вкраденого в Ужгороді досі не знайшли

25-літнього Михайла обікрали, коли той відпочивав з товаришами на морі. «Знімаю квартиру в Новому районі Ужгорода вже рік, – розповів хлопець «Замку», – господарі хороші, все влаштовує. Подумати не міг, що мене можуть обікрасти. Коли поїхав з друзями у Крим, трохи грошей залишив удома: заховав у тумбочці біля ліжка. А як повернувся, то помітив, наче хтось тут нишпорив».

50% вкраденого в Ужгороді досі не знайшли

Михайло почав шукати гроші, але нічого не знайшов. «Зникло 600 гривень. Була наївна думка, що то хазяйка навідалися, поки мене не було, і переклала кудись гроші. Коли їй подзвонив,  сказала, що не заходила. Я ще раз усе перерив, але купюри так і не знайшлися. У міліцію вже не телефонував…»

Найбільше крадуть улітку

Віталій Ховпей, старший оперуповноважений сектору карного розшуку Ужгородського МВ УМВС в Закарпатській області, каже: такі злочини розкрити складно, але можливо. «Саме влітку фіксуємо найбільше крадіжок, адже це період відпусток. Також злодії активізуються на новорічно-різдвяні свята та Великдень. Люди ж їдуть відпочивати, у гості до родичів чи у справах, а коли повертаються, то вдома їх і чекає несподіванка: щось поцупили. Часто самі ж господарі можуть і не помітити нестачі грошей чи коштовностей. У такому разі по гарячих слідах відшукати зловмисника набагато важче. Здебільшого затримуємо злодіїв одразу ж на місці крадіжки».

Пан Віталій розповів, що найбільше в Ужгороді цуплять уночі в суботу й неділю, коли власників з певних причин немає вдома. Також крадуть удень, коли господарі на роботі. Найпопулярніші вулиці – Легоцького, Минайська, Капушанська. А ось елітних приватних будинків у місті злодії трохи побоюються: тут повсюди встановлено сигналізацію.

Шуби вже не «в моді»

Цьогоріч в Ужгороді вже скоїли 60 крадіжок, 29 із яких правоохоронцям удалося розкрити. Віталій Ховпей каже: найбільше цуплять гроші, ювелірні прикраси, цінні картини, техніку. «Якщо раніше брали шуби чи магнітофони, то сьогодні – ноутбуки, планшети й фотоапарати. Злодії порозумнішали і все, що в око втрапить, уже не тягнуть. Майже не фіксуємо крадіжок мобільних телефонів, бо зловмисники знають: за ними їх можна легко відстежити».

За останні місяці в місті цупили золото, гроші, дорогі фотоапарати, плазмові телевізори, відеокамери. Нещодавно з квартири ужгородки невідомі взяли травматичний пістолет, який жінка зберігала в металевій скриньці. Не пошкодували влітку крадії стареньку 87-річну бабцю: з її спальні винесли 30 тисяч гривень. Радіоприймач, килим, каблучку і 450 гривень поцупила в ужгородського пенсіонера його ж доглядальниця. Дачу в Оноківцях злодії «почистили» від опудал тварин та забрали калорифер. А в 66-річного чоловіка вкрали газовий котел! Найоригінальніша крадіжка – 2 кг пельменів. Їх ужгородський злодій поцупив, бо, за його ж словами, ...дуже зголоднів.

Найбільше серед злодіїв чоловіків. Жінки крадуть значно рідше. «Є ще в нас одна ромська сім’я, членів якої затримували вже вісім разів, – продовжує Віталій Ховпей. – Вони починають свій робочий день з того, що обходять квартири й пробують дверну ручку. Якщо відчинено – заходять усередину і беруть гроші та цінні речі. Якщо ж раптом господарі з’явилися на порозі, починають жебрати».

Ламати замки вчаться в Інтернеті

Половина всіх крадіжок, кажуть міліціонери, скоєна так званим вільним доступом, коли люди залишають двері незачиненими. Злодії також залазять через вікна, балкони, ламають серцевину замка і навіть навчилися підбирати ключі. В останньому випадку господарі можуть і не помітити, що в їхній оселі хтось побував.

Саму ж техніку ламання замків крадії легко опановують з допомогою Інтернету. Тільки на запитання «Як зламати замок?» пошукова система видає 43 тисячі результатів, з-поміж яких майже  тисяча – відеоролики. До того ж, кожен сучасний крадій знає: «працювати» треба в рукавичках, які потім разом зі взуттям слід викинути.

Одні злодії стежать за господарями й готуються «до діла» заздалегідь. Про те, що вдома нікого немає, може свідчити переповнена поштова скринька, постійно зачинені жалюзі, квитанції в дверях. Інші – крадіжку скоюють спонтанно: побачили нові вікна чи двері, зайшли всередину й «почистили» хату чи квартиру.

«Розгардіяшу сучасні злодії не роблять, – каже пан Віталій, – намагаються акуратно й чепурно цупити. Добре знають, де люди ховають гроші чи золото. Якщо під одягом, то стараються максимально обережно просунути туди руку. Ви й не помітите, що там хтось нишпорив!

Раніше ж існував кодекс честі злодіїв: не крали в дітей, хрестики золоті не брали. Був випадок, коли знайшли в підгузках тисячу гривень, але не взяли. А сьогодні оббирають і старого й малого». 

Міліціонери кажуть: найбільш надійний захист від квартирного злодія – охоронна сигналізація. Хоч коштує вона недешево, та й платити за неї доводиться щомісяця, зате майно збереже. Якщо нема можливості встановити сигналізацію, правоохоронці радять зачиняти двері й вікна. А сусідів чи друзів попросіть, аби ті простежили за оселею, допоки нікого немає вдома.

Як уберегтися?

Заступник начальника Ужгородського МВ УМВС України в Закарпатській області, начальник кримінальної міліції, підполковник Володимир Кувик:

«Аби зберегти своє майно від крадіїв, насамперед зачиняйте вікна та двері у період вашої відсутності. Для посилення міцності дверей добре використовувати металеві листи або ставити подвійні вхідні двері. Варто вмонтувати кілька замків, наприклад, унизу, посередині та вгорі. Міцність дверей і надійність замків залежить від укріплення рами дверей. Допоможе захистити житло від злодіїв і спеціальний оглядовий отвір у дверях. Найнадійнішим охоронцем квартири є спеціально вмонтована сигналізація, виведена на пульт централізованої охорони найближчого відділення міліції.

Варто пам’ятати, що для крадія замків не існує. Тому треба завжди дбати про те, щоб за квартирою постійно наглядали сусіди або знайомі, особливо коли залишаєте помешкання на тривалий час».

Надія Вишневська

 

20 вересня 2013р.

Теги: крадіжка, злодій

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи