В Ужгороді лікарі не прийматимуть пацієнтів-неужгородців без направлення

Те, що в обласному центрі Закарпаття якість медицини краща, ніж у деяких районах, – факт очевидний. Тут і обладнання новіше, і спеціалісти кваліфіковані – мало хто з хороших лікарів лишиться працювати в районі, коли є можливість переїхати до Ужгорода. Керуючись цим, багато хворих з районів їдуть лікуватися до обласного центру.

В Ужгороді лікарі не прийматимуть пацієнтів-неужгородців без направлення

Взагалі, жоден лікар не має права відмовити пацієнтові в наданні медичної допомоги – людина може звернутися до будь-якого медичного закладу на території України. Та річ у тім, що фінансування на це не завжди виділено. Бюджет Ужгородської міської клінічної лікарні формується в залежності від кількості населення в місті. А от на пацієнтів з районів тут коштів не передбачено.

Та оскільки люди все ж приходять, ігноруючи лікарні в себе вдома, раціональним рішенням була б компенсація з боку районів Ужгородській лікарні за всіх пацієнтів. Заступник міського голови Юрій Беляков розповідає, що міська влада робила спроби розв’язати проблему: «Ми розсилали листи до райдержадміністрацій з проханням відшкодувати нам ті гроші, які місто витрачає на іногородніх пацієнтів. Та якщо з Ужгородським районом дійшли порозуміння, то від інших ми отримали відповідь, що в їхніх лікарнях не дають направлень на Ужгород, там теж є потрібні спеціалісти – тому й компенсувати нічого не будуть. А що бюджетні кошти на медицину і так дуже скромні, то витрати на неужгородців тільки загострюють проблему нестачі грошей».

За словами пана Юрія, ситуація складна, адже лікарі змушені відмовляти в наданні медичної допомоги, тож це питання, скоріше за все, розглядатимуть на рівні області.

Згідно з рішенням міськвиконкому, лікарі не повинні надавати планову медичну допомогу пацієнтам з інших районів, які звертаються без направлень. Оскільки ж багато хворих приходять саме так, в Ужгородській ЦМКЛ з ними проводять «виховну роботу». Головний лікар Іван Курах розповідає, що останнім часом навіть є позитивні зрушення – кількість хворих з направленнями трохи зросла. Але багато людей звертаються самі.

«Проблему я вбачаю в не зовсім правильному розподілі бюджету. За кордоном фінансування лікарень залежить від кількості пролікованих пацієнтів. У нас – інакше. Доводиться відмовляти деяким хворим. Як обласний депутат, я не раз намагався подати на розгляд це питання. Поки що порозуміння ми не знайшли, і райони на компенсацію не погоджуються».

Отож хворим з різних куточків Закарпаття доведеться все-таки лікуватися вдома. Подобається це не всім, але іншого виходу наразі нема.

Лілія Горват

 

15 вересня 2013р.

Теги: хворий, пацієнт, лікар, направлення

Коментарі

джон 2014-11-05 / 15:05:12
З Оріховиці чи Ярку лежачу хвору треба везти в Чоп? Хворі на голову люди.

Віка 2013-10-22 / 12:00:04
про яке фінансування для ужгородських хворих йде річ. Все потрібно купляти навіть вату, спирт, і повністю всі ліки - і у приймальне відділення і у відділення, коли людина місцева лежить в міській
лікарні.

йончі бачі 2013-09-16 / 15:09:10
Кураха за жопу треба брати вся рахівщина лічиться на бамі а гроші собі в карман а не винна оввца шніцер робить вид що нічого не знає в тюрму їх нехай там лічать

влад 2013-09-15 / 22:24:40
Розділяй - і властуй

Мудрий фінансист 2013-09-15 / 20:28:30
Фінанси ст, іде, але мова про міську лікарню, куди з обланого бюджету не йде ні копійки. Правду пишеш, маєте ходити в обласну лікарню, а не на БАМ в ЦМКЛ.

Фінанси ст 2013-09-15 / 19:19:44
Закарпатці. !з кожного району в бюджет області іде 25 % вони і мають лікувати усіх закарпатців а не мудрувати ,як Шніцер.

Istvan 2013-09-15 / 18:43:33
За кордоном хворим без направлень в "чужих" лікарнях виставляють рахункі, зі списком наданих послуг та ліків, що паціент оплачує у касі, та отримуе чек, потім цю суму він може списати зі своїх доходів, що підлягають оподаткуванню.

до читачки 2013-09-15 / 16:50:11
А міська поліклініка? Приходять ужгородці, звичайно не здорові приходять, і повинні чекати годинами в чергах, якщо дістанеться талон, бо сільські жителі йдуть в регістратуру, говорять ужгородську адресу (паспорт не просять, вірять на слово) і видають медичну картку. Бо їм в Чоп далеко і там погані лікарі. Це стосується всіх поліклінік міста. Дітей з сіл водять в місто і вадки і школи. Коли буде порядок?

мене дістала влада бандитів!!!!!!!!!!! 2013-09-15 / 16:48:12
Беляков ти сука горітимеш в пеклі!!!

читачка 2013-09-15 / 16:07:44
Торік моя клега потрапила в лікарню на Бам. Ми були шоковані виглядом коридора, палати відділення. А коли колега розповіла про ставлення лікарів та їхній пофесіоналіз (І це при тому, що вона - корінна ужгородка, працює в Ужгороді і податки з її зарплати течуть і в міську казну, то ми не повірили, але згодом переконалися.
Щодо Кураха. Давно відомо, що він нікому з хірургів не дає заробити. Всі операції через нього.
Отож, о чем речь?

медик 2013-09-15 / 15:26:06
Залишилося тепер тільки в обласній лікарні заборонити лікувати пацієнтів з Ужгорода і особливо - членів родин Погорєлова і Бєлякова. І тоді буде повністю дотримано клятву Гіпократа.

Люди-паціенти йдуть *** 2013-09-15 / 15:12:44
Все вірно. Давно пора. Міська лікарня для мешканців міста. для людей з області є обласна. Доходить до того, що мешканців Ужгорода не можуть положити в лікарню, бо все зайнято. Сільськими. З бюджету міста виділяють гроші на лікування ужгородців, а за ці гроші лікують селян. Бардак.

slayer 2013-09-15 / 15:06:11
Для курахівських пацієнтів на операцію направлень не треба,ще й від других хірургів забирає!!!!

мері 2013-09-15 / 14:49:08
Що за фігня???
Люди-паціенти йдуть в область, бо шукають допомогу і надіються, що в області спеціалісти кращі. Хаба може десь на Міжгірщині чи Рахівщині бути нормальний спеціаліст? Ні, бо у віддалені райони не пошлють хорошого спеціаліста.
Людина має обирати собі лікаря такого як вона хоче, і де б він не приймав, чи в області чи у селі.


Ужгород
Публікації:
/ 1Справа професора Івана Запісочного живе. До 95-річчя від дня народження вченого
Від 29 травня в Ужгороді діятимуть пришкільні літні табори та мовні школи
Еволюція української освіти: від комсомольських організацій до демократії
Одяг із "других рук" цієї зими буде зігрівати багатьох ужгородів. Чому зростає популярність "секонд-хендів"
"Я тут знайшов себе", – казав про свою участь в АТО почесний громадянин Ужгорода посмертно Василь Варга
/ 1Лев Луцкер: "У моєму серці Ужгород завжди залишається казковим"
/ 6Для повноцінної реконструкції всієї системи водопостачання Ужгорода потрібно 360 млн євро
/ 2"Дорогі" школярі: сезон розпочато
Ужгород за рівнем забруднення атмосфери перебуває у другій десятці українських міст
Понад 16,5 млн грн субвенції з держбюджету в Ужгороді спрямують на ремонти доріг і фасадів та реконструкцію водогону
Ужгородці боргують за обслуговування ліфтів 3,5 млн грн
Мінеральну воду на території дитячої лікарні в Ужгороді знайшли випадково, коли бурили свердловину
Ужгород із німецьким Дармштадтом обмінюватимуться учнями й учителями
У липні рівень забруднення повітря в Ужгороді традиційно сягне найвищого піку
60 років спільного життя: подружжя ужгородців відсвяткувало діамантове весілля
/ 1Випускний за ціною відпустки за кордоном чи міні-весілля: скільки коштує шкільне свято в Ужгороді?
Безпритульні тварини – результат безвідповідального ставлення до них
Німецьку мову в Ужгороді вивчають понад 4 тисячі учнів
У трьох школах та угорській гімназії Ужгорода планують добудувати ще два поверхи
/ 3Керівництво Ужгорода налаштоване системно протидіяти стихійній торгівлі
До 35-річчя "Електродвигуна". Нині левову частку своєї продукції підприємство постачає до держав Євросоюзу
Триває підготовка до зміни тарифів на обслуговування багатоповерхівок Ужгорода
Ужгород на 90% готовий до зими
/ 1В Ужгороді дітям дали імена Золушка і Наці
Притулок для тварин в Ужгороді відкриють на початку серпня
» Всі записи