Ціну на закарпатські огірки підняв консервний завод у Підвиноградові

Ті, хто навідується на базар за свіжими овочами, помітив, що огірки, які до певного часу неухильно дешевшали, раптом стали дорожчими вдвічі й ціна залишається на одному рівні. Якщо днів десять тому на базарі можна було купити кілограм цієї городини по 2 гривні чи й за 1,50, то сьогодні де не спитаєш, за огірки просять 4 гривні. Ніби й погода залишається однотипна, ніби й кількість огірків зростає, а роздрібна ціна має свої закони…

Ціну на закарпатські огірки підняв консервний завод у Підвиноградові

На міському базарі пояснюють – запрацював консервний завод у Підвиноградові, який відразу поставив хорошу ціну за огірок, тому й на базарі ціна виросла. Справді, неподалік Виноградова вже другий сезон працють аж два (точніше, «два в одному») підприємства – ТОВ «Райдуга» і ТОВ «Західний рітейл», які сьогодні роблять «цінову погоду» на овочі. Мобільні телефони керівництва є на оголошеннях про прийом на роботу. Зателефонував по одному з них.

— Підприємство справді скуповує огірки за вигідною для селян ціною, — пояснили у слухавці. — Причому нас цікавлять не стільки дрібні огірки для консервування, скільки так звані салатні. Тому критерієм відбору є не розмір, а товарний вигляд – щоб огірок був достатньо прямий, зручний для чищення. Адже фірма працює з великою кількість супермаркетів, мережевих магазинів, має замовлення не лише від українських, але й білоруських партнерів. А консервуванням огірків підприємство поки що не займається, хоча підготовка до переробки триває.

Комерційний успіх фірми (фірм) приємно здивував. Тому що попередній досвід інших подібних структур не був настільки успішним. У Виноградівському районі вже давно йшла мова про створення аграрної біржі, але щоразу вона не знаходила достатньої підтримки у виробників. Ті ж ком’ятівські чи чорнопотіцькі овочівники заявляли, що оптові покупці й без біржі знають сюди дорогу, машини приїжджають з усієї України прямо на поле, телефони місцевих селян є у кожного з перекупників, тож функції посередника чи накопичувача інформації для них зайві. Аж, виявляється, посередник може цілком успішно працювати, гарантувати стабільні замовлення і бути корисним для виробників.

Цікаво, що процес подорожчання огірка навіть спричинив деякі непорозуміння на оптовому базарі у Виноградові. Приїжджає перекупниця з Тячівського району, а у Виноградові виявляється, що огірки коштують 4 гривні 80 копійок (день перед цим були по 2 грн.).

— Як по 4,80! – майже ображається жінка. — Та у наших магазинах вони вже були по 4 гривні. Люди звикли, що ціна падає. Як мені тепер бути?

Оптовий ринок живе за дещо іншими законами. Як було сказано, ціна огірка трималася на рівні 2,50 грн., потім одного дня упала до 2 гривень, але ненадовго, а згодом стрибнула до 4,80 грн., і знову таки ненадовго, бо опустилася до 3,50 грн. У п’ятницю-суботу оптова ціна знову впала до 2–2,5 гривні, проте на роздрібній ціні (4 грн.) це не позначилося.
За словами керівника ФГ «Горизонт» Юлії Пелешкей, у найближчому майбутньому ціни особливо падати не будуть. Зараз саме закінчуються останні огірки з тепличних господарств і на масовий ринок будуть надходити овочі з відкритого грунту. Як це впливатиме на ціну – можна передбачити, тому що навколишні консервні заводи («Універсал», «Дядя Ваня») працюють поки що в одну зміну, хоча при потребі можуть налагодити виробництво й у дві-три. Тобто є резерви для нарощування потужностей у тому випадку, якщо виробники інтенсивніше підвозитимуть свою продукцію. Тоді значний попит на огірки буде підтримуватися, й ціна залишиться високою.

Ще одна причина порівняно дорогих огірків (буває, дорожчих за помідори) у тому, що переробні заводи пережили певну економічну кризу в попередні роки. У когось втрачалися ринки збуту, хтось не впорався з фінансовими недугами. Як наслідок, переробники не могли дати раду наявному врожаєві. Бували ситуації, що консервний завод буквально замикав ворота на свою територію і відмовлявся приймати фермерів, з якими укладалися попередні договори. Або ж безпідставно бракував сировину. Тому площі огіркових плантацій наступного сезону почали скорочуватися.

Цього року заводи оговталися від кризи, з’явилися нові переробні фірми, мало того — закарпатськими огірками зацікавилися переробники з Івано-Франківської області. І тепер розгортається боротьба за огірок, який починає ставати дефіцитом.

Василь Горват

14 липня 2013р.

Теги: огірки

Коментарі

Підвиноградівець 2013-07-14 / 23:45:45
у Підвиноградові не працює консервний завод.Назва статті безглузда!це рієлтерське підприємство!!

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи