У Марія-Повч за душевним та фізичним зціленням

Про чудодійну Марія-Повчанську ікону я чула ще з раннього дитинства від своєї мами. Вона, будучи богомільною людиною, свято вірила у те, що паломництво до цієї християнської святині може зцілити від усіляких недуг – як фізичних, так і душевних. Проте, на жаль, маминій мрії побачити це диво так і не судилося. Натомість зробила це я.

У Марія-Повч за душевним та фізичним зціленням

Відвідати Марія-Повч ми збирались уже давно. Проте щоразу, буваючи в Угорщині,  нам бракувало часу (а, можливо, й бажання) заїхати до цієї всесвітньо відомої християнської святині. Та цього разу ми вирішили першим ділом заїхати у Марія-Повч, а вже потім зайнятися іншими справами.

На превеликий подив, місце паломництва виявилось напрочуд близьким від Ужгорода. Перетнувши кордон у Косоні, ми їхали у напрямку Вашарошнаменя. По дорозі побачили вказівник до омріяного місця. Щоправда, трохи дивно, що він був за кілька кілометрів до повороту на Марія-Повч, а там, де треба було звертати, – жодних знаків. Їхати довелося польовою (чи то лісовою) дорогою, яка, за нашими мірками, скоріше нагадувала добротну автотрасу. За кілька кілометрів ми вже були на місці призначення. Про те, що це саме тут, ми зрозуміли із високих куполів храму, які височіли над селом.

У Марія-Повчі я очікувала побачити натовпи паломників та силу-силенну автомобілів. Проте нічого такого тут не було. У затишному невеличкому населеному пункті панували тиша та спокій. Можливо, тому, що це був звичайний будній день.

Припаркувавши автомобіль майже біля самого храму, ми попрямували до нього. Територія навколо добре впорядкована: акуратні газони, лавиці, квіти та численні табло з фото- та текстовою інформацією про місце паломництва. Щоправда, українською, чи хоча б ро­сійською мовою тексту, на превеликий жаль, не вдалося знайти. Двері величного собору були відчинені, а все­редині не було ні парафіян, ні служителів.

Греко-католицький храм відповідав усім релігійним канонам, проте вразив скромністю та простотою доступу до нього. Не було тут ніякої зайвої розкоші та пишноти, і тільки той самий образ, до якого вже кілька століть тягнуться сотні тисяч вірян, у тім числі й мого рідного Закарпаття, споглядав на нас із пишного обрамлення позолоти. Божа Матір із дерев’яної ікони дивилася на вірників, як мені здалося, з якоюсь печаллю в очах. А я все вдивлялася в її очі, ніби намагаючись побачити сльози, які вона проливала вже кілька разів за історію свого існування.

Збираючись до Марія-Повчанської, я перечитала історію її появи, і мене трохи засмутив той факт, що нині у місцевому храмі зберігається тільки копія чудотворної ікони, а оригінал знаходиться у храмі Святого Стефана у Відні. Проте всі мої сумніви розвіялися, коли на власні очі побачила Марію із дитям. Щось у мені ворухнулося, і я стала навколішки і просила у неї благословення та помочі собі та своїм рідним. І довго не могла відірватися від образа на почорнілому дереві.

Про те, що ікона й справді творить дива, свідчать численні пам’ятні до­шки з граніту з подяками за зцілення і поміч та дорогоцінні прикраси, розміщені на стінах храму. А також те, що сюди й нині, як і сотні років тому, приїжджають із далеких далей сотні тисяч людей зі своїми проблемами, недугами та молитвами, аби вклонитися чудотворній іконі Марія-Повч і попросити у неї розради.

27 травня 2013р.

Теги: Марія-Повч, греко-католицький, паломник

Коментарі

Иван 2016-01-31 / 12:26:02
доброго дня хтобув коло икони Божои Матери ви бачили копию лише нояби хотив щобви подивили Нанкивсюку Икону Божои матери чи з хожи икони миж собою

Ганна 2015-09-13 / 22:43:51
Нехай Вас не засмучує те, що там знаходиться копія, а не оригінал. Оригінал забрала імператорська родина до Відню і з того часу вона не сльозоточила. А ця копія, що зараз знаходиться у храмі--вже двічі сльозоточила. Справа не в храмах, не в іконах. Богородиця облюбувала собі це місце і якби і цю ікону забрали, а на її місці поставили нову, то і та б робила чуда.

Иван 2013-07-24 / 19:05:45
Чтоб почувствовать силу чудотворной иконы необходимо ехать к иконе. Храм тут нее поможет.

Іван 2013-06-10 / 11:32:49
Матеріал теплий, тільки здається в ньому багато з того, що було в розповіді паломників під назвою "Її символ-вітер".Навіть початок...

Галичанка 2013-06-06 / 17:23:40
Будеш відмолювати свої гріхи до кінця віку і ніколи не відмолиш.Така у тебе доля, Дудко, їздити по святих місцях.

Золотарівчанка 2013-05-27 / 18:14:52
23 травня поклонилися чудотворній Марія-Повчанській іконі Божої Матері і парафіяни греко-католицької церкви с. Золотарева.Не можна словами передати ті враження і емоції,які ми одержали від спілкування із Божою Матінкою


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи