На Тячівщині «під газопровід» «розпиляли» гектар лісу

У Тячівському районі через прокладення газогону зрізали близько гектара лісу. Державне підприємство, що опікується деревами, не отримало за вирубування належної компенсації. Дивно, але реально: ліс забрали, грошей не дали.

На Тячівщині «під газопровід» «розпиляли» гектар лісу

Про це «Замку» розповів колишній керівник тячівської філії «Закарпатагролісу» Віталій Шелемба. Він стверджує: як компенсацію підприємство могло дістати 919 з половиною тисяч гривень і вирішити свої численні фінансові проблеми, зокрема й ліквідувати великий борг перед працівниками. 

Підприємство «Закарпат­агроліс» опікується лісами, котрі раніше належали радянським колгоспам. Воно підпорядковане напряму Міністер­ству аграрної політики та продовольства України. Тячівська філія «Закарпатагролісу» є однією з 9 районних, її ліси займають близько 25 тисяч гектарів, тут працює близько 80 людей.

Віталій Шелемба, керівник філії з 2009 до 2012 року, розповідає: для підведення блакитного палива до Нижньої Апші, будівельники спланували маршрут газогону, який частково проходитиме саме територією «Закарпатагролісу».

«Аби віддати ділянку під газотрасу, – каже пан Шелемба, – треба було її вилучити з користування нашого підприємства. Спеціалісти порахували: збитки від вирубаних дерев і вилученої території – 919,5 тисяч гривень. Про це склали відповідний акт. Саме стільки грошей і мало дістати підприємство.

Крім того, вилучення ділянки, якщо воно не пов’язане з лісовим господарством, повинні обов’язково погодити в Кабміні. Про це йдеться в постанові уряду №610 від 10 квітня 2008 року».

Однак, твердить Віталій Шелемба, начальник «Закарпатагролісу» Віталій Смолін та керівник тячівської філії підприємства Василь Малько пішли іншим шляхом. Вони невідомо куди поділи складені акти збитків. Натомість негласно, без погодження уряду (!), дозволили прокласти газотрасу під землею через ліс без вилучення ділянки. Дерева ж для прокладання труби вирубали під приводом чистки.

Зрізані стовбури принесли підприємству прибуток: продавши, уторгували близько 10 тисяч гривень.

Віталій Шелемба наголошує: оскільки вилучення земельної ділянки не погоджено з Кабінетом Міністрів, він написав заяву до міліції про злочин.

Через це, запевняє, його й звільнили, бо порушив перед керівництвом «Закарпатагролісу» питання компенсації за ділянку.

Так, ще в серпні 2012-го року він, як директор філії, надіслав на адресу «Закарпатагролісу» офіційно листа з повідомленням, про вирубування дерев. У повідомленні, зокрема, йшлося: «У кварталах Тернівського лісництва філії «Тячів ДСЛГ» проводиться вирубка лісу під газотрасу, але збитки згідно розрахунку, який неодноразово Вам надсилався в сумі 919 500 гривень до цього часу підприємству не відшкодовані. Одночасно нагадую, що вказані кошти дозволили б погасити заборговану заробітну плату та інші загальнообов’язкові платежі» (мовне оформлення збережено. – Авт.).

Чоловік додає, що, «завдяки» такому «господарюванню», люди на підприємстві не отримають платні, не розрахувалися й з тими, хто вже звільнився. Наприклад, колишні працівники філії Іван Цубера та Андрій Калинич не дістали з місця роботи не лише зарплати, а й довідок про заборгованість і середній заробіток.

«Аби приховати зростання боргу із зарплати, – каже Віталій Шелемба, – у тячівській філії «Закарпатагролісу» просто змушують працівників купувати в рахунок платні лісопродукцію. Таким чином, зарплатна заборгованість перетворюється на кредиторську. Кредиторський борг можна вимагати погасити через суд.

Найцікавіше, що, згідно із новим законом, якщо державне підприємство не може ліквідувати свій борг, то за нього це має зробити держава. Тож недбалість керівництва «Закарпатагролісу» ляже на плечі платників податків».

Докладно про стан справ на державному підприємстві, у тому числі – зарплатні затримки, заборгованість до Пенсійного фонду, невиплати перед партнерами підприємства ,– Віталій Шелемба написав у відкритому листі до голови Закарпатської облдержадміністрації Олександра Ледиди. Запевняє: готовий відповідати за кожне своє слово.

«Замок» спробував звернутися по коментарі щодо ситуації на підприємстві до самого керівника «Закарпатагролісу». Однак у приймальні повідомили, що той у відряджені. На залишений  номер телефону протягом тижня ніхто так і не відгукнувся.

Схоже, справи лісового державного підприємства ідуть за класичним сценарієм: борги, звільнення працівників, банкрутство. Лишається чекати, чим закінчиться розслідування тячівських правоохоронців – саме вони мають сказати, чи законно через ліс проклали трубу, не заплативши за це жодної копійки компенсації.

Ярослав Гулан

 

21 березня 2013р.

Теги: газопровід, Закарпатагроліс

Коментарі

сокіл 2013-03-22 / 11:05:46
Звертатись треба в екологічну інспекцію в Ужгород. Там в Рахові існує підпільний відділ на два райони але він безрукий та безмозглий. В тому відділі не всі інспектири вміють писати. Треба зафіксувати факт знищення зелених насаджень та зняття роючого шару грунту органом який зобовязаний вести контроль. Тячівські правоохоронці це не зроблять без команди з верху. Акт перевірки та розрахунки шкоди державі переслати в природоохоронну прокуратуру. Розраховувати Агролісу на відщкодування шкоди немає підстав тому що вони не мають Державного акту на право постійного користування. Збитки завдані державі.В крайньому випадку акт можна скласти з своїми працівниками і відкривати кримінальну справу по факту виявлення порушення.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи