Великий Піст. Що можна, а що - ні?

Із 18 березня до 5 травня триватиме Великий піст. У цей час християни обмежують себе в їжі, а також намагаються уникати в своєму житті того, що віддаляє людину від Бога. Більше ж про піст ми попросили розповісти протоієрея церкви Святих Рівноапостольних князя Володимира Великого і княгині Ольги, що в Ужгороді, о.Сергія.

Великий Піст. Що можна, а що - ні?

 

Із 18 березня до 5 травня триватиме Великий піст. У цей час християни обмежують себе в їжі, а також намагаються уникати в своєму житті того, що віддаляє людину від Бога. Більше ж про піст ми попросили розповісти протоієрея церкви Святих Рівноапостольних князя Володимира Великого і княгині Ольги, що в Ужгороді, о.Сергія.

Отче, роз’ясніть нам, як правильно треба постити?

— Слід зауважити, що піст має бути зовнішнім і внутрішнім. Перший полягає у відмові від їжі у певні дні (особливо середу і п’ятницю), принаймні ми стараємося не вживати продукти, які не є життєвою необхідністю і приносять більше приємності, ніж користі. Сюди ж належить відмова від гріховних звичок, наприклад, куріння, вживання алкоголю тощо. Внутрішній піст стосується більше нашої душі: це боротьба з гріховними думками, бажаннями, відчуттями, це вміння прощати нашим ближнім. Таким чином, плекаючи світлі й правильні думки і якнайчастіше звертаючи увагу на Божу присутність, ми поглиблюємо і зміцнюємо свою віру. Цікавим є те, що зовнішній піст і внутрішній взаємопов’язані. Бо їжа впливає на духовний стан людини, її думки, бажання, почуття. Разом з тим, відрікаючись від матеріального, ми отримуємо від Бога щось духовне, що є набагато цінніше.

Що можна вживати й що ні під час посту?

— Упродовж цього періоду християни не повинні вживати в їжу продукти тваринного походження – м’ясо, молоко, яйця та вироби, що їх містять. Великий піст належить до суворих постів, а тому під час нього не можна вживати рибу, крім свят Благовіщення (7 квітня) та Входу Господнього в Єрусалим (8 квітня). А, до прикладу, ті, хто перебуває у шлюбі, повинні утриматися від статевих відносин.

Можна споживати продукти рослинного походження: картоплю та вироби з неї, різного роду супи та каші, консервовані та квашені овочі (помідори, огірки, капусту тощо), консервовані салати. Небажано їсти майонез, до складу якого входять яйця, але можна вживати різні види харчового маргарину (без домішок молокопродуктів). Загалом пісна їжа повинна бути просто, а її вживання помірним, бо об’їстися можна і печеною картоплею.

Чи є для когось «поблажки» у великодній піст?

— На практиці більшість християн дотримуються помірного посту, тобто вживають рибу і олію (крім середи і п’ятниці). Є також ряд обставин, які дозволяють людині послаблювати свій піст – хвороба, важка фізична праця, похилий вік, перебування в дорозі. У таких випадках суворість посту може бути послаблена і людина може вживати молоко – але для цього їй необхідно звернутися за благословенням до священика, разом з яким визначити міру послаблення посту. Також від посту звільняються вагітні жінки, малі діти та ті, хто з вагомих причин не має можливості сам обирати, чим йому харчуватися, – наприклад особи, які перебувають у відрядженні.

Якщо вас під час посту запросили на відзначення дня народження або інше святкування, пов’язане зі святковим столом, і ви не можете відмовитися, тоді, по можливості, попередьте господарів про те, що ви дотримуєтеся посту. Якщо цього не зробили – намагайтеся їсти тільки ті страви, які дозволені в піст, а якщо і таких немає – то з’їжте зовсім небагато тих страв, які стоять поруч з вами. У піст також не можна вживати алкогольні напої, особливо міцні – горілку, коньяк тощо. Лише у суботу та неділю, а також на свята дозволяється випити трохи вина.

Дотримуючись посту, потрібно пам’ятати, що він відрізняється від звичайного голодування своєю духовною складовою. А тому той, хто постить, має більше уваги приділяти своєму духовному життю. Якщо хтось перебуває у сварці чи тримає на когось гнів – необхідно примиритися з цією особою, бо гріхи гордості, гніву, осуду, ненависті, злоби позбавляють того, хто постить, всіх плодів його праці.

Упродовж посту також обов’язково слід прийняти хоча б один раз таїнства сповіді й причастя. Якщо вам вдалось усе це виконати — ви щаслива людина і маєте велику силу волі.

Надія Сарана

18 березня 2013р.

Теги: піст, їжа

Коментарі

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи