Оригінальна графіка від «Професійних художників Закарпаття»

У Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відкрилася виставка графіки мистецького об’єднання «Професійні художники Закарпаття». Попри двадцятирічну історію об’єднання це перша презентація графічного доробку 13 митців, які більше відомі живописними творами. Виставка охопила майже півстоліття закарпатської графіки, продемонструвавши успіхи невеликого колективу художників із 1968 по 2013 роки.

Оригінальна графіка від «Професійних художників Закарпаття»

 

У двох виставкових залах розмістилося понад 80 робіт у різних графічних техніках: від ліногравюри, рисунка, книжкової ілюстрації до акварелі, пастелі та авторських технік. Серед представлених робіт чітко прослідковуються традиції київської, львівської, харківської та ужгородської шкіл, яким близький метод асоціативного мислення, здатний перетворити буденне на поетичну алегорію. Натхненний образний лад панує у роботах Владислава  Ганзела, Маріанни та Олександра Малешів, Петра Гайовича. У вік урбанізації ці художники стверджують цінність органічного зв’язку людини з природою.

Справжнім ядром експозиції стали ліногравюри Василя Петрецького – талановитого учня відомого українського графіка Василя Касьяна. Роки становлення практично невідомого на Закарпатті графіка припали на період  недовгої «відлиги». Твори художника, створені наприкінці 1960-х, піднімають пласти народного декоративізму і намагаються звернути увагу глядача на мудру й просту народну творчість. Ліногравюри, що вперше представлені на ретроспективній виставці, вирізняють поєднання високої духовності й простоти, монументалізму форми з найтоншим ліризмом.

Більшість представлених графічних робіт з їхньою сюжетною простотою можна назвати своєрідними ідиліями. Камерність сюжету вирізняє роботи Сергія Чирського, Віталія та Любові Слободських, Івана Івановчика, Василя Поповича та Ірини Зозулич.  Із душевною делікатністю художники оспівують красу провінційних містечок, покинутих  закутків, природні пропорції предметів у натюрмортах та химерні сплетіння у квіткових композиціях.  Інтуїтивно-чуттєве начало по-особливому прозвучало у творах Маріанни  Малеш, Емми Левадської та Ірини Фірцак. Думки й творчі переживання мисткинь не просто проілюстровано, а перетворено на художній образ.   Обмеженими художніми засобами позначені ілюстрації Сергія Глущука до книги В. Сошенка «Ясновидець». Автор передає не стільки сюжетні колізії, скільки саму атмосферу твору, збентежену свідомість людини-провидця діда Петра.

Загалом перша ретроспективна виставка графіки мистецького об’єднання «Професійні художники Закарпаття» є  позитивним кроком в історії графічного Закарпаття. Незважаючи на розхожі штампи та впізнавані композиційні схеми, у деяких роботах потрібно привітати митців-«першопроходців», які нарешті наважились виставити свої твори на розсуд глядачів. Як зазначив голова графічної секції об’єднання Владислав Ганзел, це перша спроба,  що стимулюватиме художників до нових пошуків.

Оксана Гаврош

05 березня 2013р.

Теги: графіка

Коментарі


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи