У Виноградові живе "людина-планета"

Закарпатському колекціонеру Йосипу Гаснюку виповнилося 75 років

У Виноградові живе "людина-планета"

Численні привітання надходять у ці дні до Виноградова. Відомий колекціонер, нумізмат і філателіст нашої області Йосип Гаснюк відзначає 75-ліття. Уже надіслали йому свої вітання доктор історичних наук, декан Ульяновської державної академії Олександр Пешаницький, науковець з Чернівців Богдан Островський, голова Волинської асоціації «Паритет» Анатолій Сірков, кандидат історичних наук, науковий працівник Ірина Пістоленко та її колега Наталія Березовська з Полтавського музею авіації та космонавтики, народний скульптор України та відомий художник, уродженець с.Онок на Виноградівщині, а нині мешканець Мукачева Іван Бровдій… У цих вітаннях — вияв загальної людської поваги та вдячності Йосипу Зігмундовичу за популяризацію освоєння космосу людством.

Його мати була верховинкою. Народилася під Бескидами, у селі Нижні Ворота на Воловеччині. Коли у багатодітну родину прийшло горе (померла її ненька і сестра Оленка), на возі подалася до Ужгорода. Тут на вулиці її підібрала молода дружина чеського службовця Алоїс. Теплом своїм відігріла, навчила всіх життєвих премудростей: мити вікна, наводити в домі порядок, прати білизну, прасувати одяг, смачно готувати і гарно страви подавати до столу.

В Ужгороді Марія зустріла майбутнього чоловіка. Зігмунд працював у ательє, шив верхній одяг, який розносив своїм замовникам. Зустрічалися недовго. Побралися. 23 лютого 1938 року у них народився первісток Йосип. Коли обласний центр перенесли до Хуста, вони перебралися у Севлюш до чоловікових батьків. На вулиці Тюльпанів вони мали свою «чарду». Вечорами в ній грала циганська музика. За кухлем пива точилися розмови про місцеві події та новини в світі.

Родина чоловіка вважала себе заможною. Невістку чекали з багатим посагом. А до двору прийшла наймичка. Через рік вона народила Василя, далі Гейзу, близнюків Зігмунда та Лізу. Не знайшлося місця в батьківській хаті синовій родині. Куток для проживання винайняли у чужих людей.

Батько подався в Угорщину. Мав намір влаштуватися на роботу в Ніредьгазі або Дебрецені. Туди й забрати родину. Та державні кордони закрилися. Повністю втратився зв’язок з рідними. Чоловік наче в воду канув. Марія залишилася одна з п’ятьма дітьми на руках. Невисока, худенька, рухлива жінка не цуралася ніякої роботи. Прала людську білизну, обробляла чужі городи, білила хати. Хтось підсобляв харчами, хтось — мішком борошна чи картоплі, хтось наділяв одягом та взуттям для дітвори. За все була щиро вдячна людям.

Після визволення від фашистів у Севлюші зароджувалося нове життя. Організувалася друкарня, редакція. Туди влаштувалася прибиральницею. Діти стали її надійною підмогою. На старшого Йосипа покладалася, як на дорослого. Так непомітно спливли роки. Підросли і змужніли діти. Йосип закінчив семирічку. Влаштувався на роботу. Вечорами навчався у школі робітничої молоді. Відтак завод пластмасових сантехнічних виробів направив його в Київ, на курси підвищення кваліфікації. В інструментальний цех він повернувся як гальванік. Налагодив хромування і нікелювання пресформ, так потрібних для ливарного виробництва. Далі була служба в армії. Призвався в танкову частину в Коростень на Житомирщині. Грав у футбольній команді. На полі зустрів і по вуха закохався в доньку свого командира — Любу. За нею приїхав у Новоград-Волинський. Вручаючи її батькові власноруч виготовлену діючу модель танка Т-34, попросив руки коханої. Любі тоді було 20, Йосипу – 27.

Додому повернувся з дружиною. Привів її на завод. Стали працювати в одному колективі. Заводським автобусом щодня добиралися на роботу, удвох і поверталися додому. Взаєморозуміння, злагода та любов панували між ними. Потім народилися сини Сергій та Сашко. Гаснюки отримали благоустроєну квартиру. Чоловік встигав усюди: входив до складу заводського комітету профспілки, був редактором цехової стіннівки «Інструментальник», грав у футбольній команді, співав у заводському квартеті «Явір», керував навчальним пунктом патріотичного виховання молоді при Виноградівському райвійськкомісаріаті, вечорами виходив на патрулювання по місту з народними дружинниками. Колекціонував марки, старожитності, пор­целянові вироби, музичні інструменти, давні гроші…

Політ Юрія Гагаріна в космос у квітні 1961-го започаткував його нове захоплення: листування та збір автографів усіх землян, які подолали земне тяжіння і навіть ступили на безмовну поверхню Місяця.

Мало хто у світі міг би похвалитися такою рідкісною і унікальною колекцією, яку за 55 років зібрав виноградівець Йосип Гаснюк. В ній є автографи перших осіб світу, «відбитки руки» 520 космонавтів, погашені конверти, фотографії та адресовані Йосипу Зігмундовичу побажання видатних політичних і державних діячів, провідних учених і заслужених особистостей світової науки й освіти, медицини, культури, громадських активістів і підкорювачів Всесвіту…

Фасад будинку, в якому проживає Гаснюк у Виноградові (на вулиці Корятовича), прикрашають дві мармурові таблички. Вони нагадують, що в цій багатоповерховій будові мешкає Почесний громадянин міста та Почесний співробітник Полтавського музею авіації і космонавтики, ім’ям якого названа нововідкрита зірка в сузір’ї Ліри нашої галактики. А ще ім’я нашого земляка заслужено внесено в Книгу рекордів України-2012 за досягнення в колекціонуванні в номінації «Космос».

За багаторічну сумлінну працю ветеран нагороджений 35 орденами та медалями, десятками грамот, дипломів та подяк за досягнення в спорті, за популяризацію ракетно-космічної науки і техніки колишнього Союзу й України, яким робітник-гальванік віддав більшу частину свого свідомого життя.

До речі, щороку напередодні Всесвітнього дня авіації та космонавтики з ініціативи Й.Гаснюка у Виноградові проходить турнір шкіряного м’яча на честь першопрохідця зоряних трас Юрія Гагаріна.

Є в біографії колекціонера ще не одна цікава сторінка. Улітку 1974-го він знявся у двох епізодичних ролях у художньому фільмі відомого молдовського режисера Еміля Лотяну «Табір прямує в небо» за мотивами книги Максима Горького «Старуха Ізергиль». Вони принесли йому шалену популярність серед місцевого ромського населення, яке сім’ями окуповувало кінотеатр «Промінь», де йшов показ цієї картини.

У 2006 році Йосип Зігмундович видав ще й власну збірку поезій, присвячену своїй матері. Не залишився у ці дні, звісно, і сам без подарунка — до ювілею нашого земляка «Пошта України» випустила два гарних різновиди марок із портретом живої легенди, слава якої давно вийшла за поріг Всесвіту.

…Теплі й вдячні слова ювіляру також адресують дружина Любов Василівна, у любові й злагоді з котрою прожили 48 років, двоє синів Сергій та Олександр, троє онуків Сашко, Максим та Сергій, родини братів Василя, Гейзи, Зігмунда та сестри Лізи. До них приєднуємось і ми. Хай ще довго Йосипу Гаснюку з неба сяє його зірка.

Марія Конкіна. Фото Яноша Немеша

 

26 лютого 2013р.

Теги: Гаснюк, колекціонер

Коментарі

... 2013-03-01 / 09:46:39
Якщо вже писати про людину-котлету, то потрібно згадати й про жваву співпрацю з КДБ,про махінації "колекціонера старожитності", про сина бандита ну і так далі.

... 2013-02-27 / 08:42:19
У Виноградові живе людина-котлета.

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи