У «чергу заради життя» вишикувалися закарпатці, залежні від ліків

Лобістський законопроект про додаткове ліцензування імпортних ліків, який уже з 1 березня повинен набути чинності в Україні, викликав серйозну стурбованість у багатьох людей, залежних від чужоземних медичних препаратів. Аби висловити свій протест проти чергового знущання над хворими людьми, минулими вихідними країною прокотилася хвиля акцій «Черга заради життя». Не секрет, що ліки, які необхідні для лікування більшості важких захворювань, нині завозяться з-за кордону: це препарати проти туберкульозу, ВІЛу, онкоза­хворювань та багатьох інших.

У «чергу заради життя» вишикувалися закарпатці, залежні від ліків

Першими пересічного українця задуматися над тим, що їм несе ця законодавча новація, змусили незалежні експерти, які й охре­стили законопроект ло­бістським, котрий захищає інтереси фармацевтичних компаній в Україні, за яким слідує перерозподіл сфер впливу. Зокрема, про це говорить і виконавчий директор Асоціації виробників інноваційних ліків APRAD Орій Савко.

Нині виробники мед­препаратів проходять два види ліцензування (міжнародне й українське), а що це за додатковий вид лі­цензування, наразі не зрозуміло.  

Усе це для пересічного українця може означати тільки одне: дуже скоро з прилавків аптек можуть зникнути найнеобхід­ніші ліки, а згодом за дефіцитом неодмінно слід очі­кувати зростання цін. Що це значить для простих громадян, зайве й говорити, адже й нині лікуватися не кожному по кишені, бо ціни на медичні препарати і так зашкалюють. А що говорити, коли вартість імпортних ліків зросте відсотків на 40, як прогнозують фахівці?

Наразі на сторону хворих та виробників медпрепаратів нібито стало Міністерство охорони здоров’я. Там ви­словлюються проти закону і переконані, що нове ліцензування справді ускладнить шлях імпортних ліків до споживача. І вітчизняними їх не заміниш. Таку позицію озвучила радник міністра охорони здоров’я Ольга Баула.

У нинішній ситуації українцям залишається сподіватися тільки на Бога та на себе, бо цілком очевидно, що більше нікому й діла немає до їхніх проблем. Про це засвідчила і позиція, або, точніше, її відсутність у переважної більшості власників аптек у нашому краї. Наша спроба почути їхню думку щодо зловісного законопроекту закінчилася нічим.

Позиція закарпатських фармвласників в основному зводиться до того, що вони воліють краще промовчати, бо нині в Україні й так нічого не змі­нити, а вони лише маленька ланка великого механізму знущання над простими громадянами. Навіщо ж ризикувати своїм бізнесом, коли можна просто під­няти ціни, а їхні спів­віт­чизники, у тім числі й бли­зькі їм люди, купуватимуть ліки, бо дітися ж нікуди... Як і нікуди буде згодом дітися  й тим же фармацевтам, коли «обласкані» урядом  сільгоспвиробники підні­муть ціни на продукти харчування, а комунальники – тарифи на свої послуги. Невже не зрозуміло, що усе це – ланки одного коруп­цій­ного ланцюга і боротися з цим суспільним злом треба усією громадою? Тихо «перечекати» непевні часи не вийде...

Звичайно, є ще дуже слабенька надія, що народні обранці «зарубають» цей закон. А наразі звернення з проханням ветувати законопроект із кількома тисячами під­писів передали Президенту України. Що переважить на шальках Гаранта: інтерес кількох олігархів чи мільйони життів українців?..

Оксана Дудаш

25 лютого 2013р.

Теги: ліки, законопроект

Коментарі


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи