У Вишці родина воює із сільрадою за квадратні метри біля зимового курорту

Земля для лижників чи сільського господарства – така дилема постала у селі Вишка Великоберезнянського району. Ця місцина відома на все Закарпаття і за його межами своїм гірськолижним курортом.

У Вишці родина воює із сільрадою за квадратні метри біля зимового курорту

Але мало хто знає про конфлікт, котрий спалахнув між родиною Губерт та сільрадою. Обійстя цієї сім’ї розташоване саме неподалік гірськолижної траси. Губерти твердять: певна частина квадратних метрів повинна належати їм, а не курорту. І справа не в якійсь конкретній ситуації – більшість туристично-рекреаційних зон нашого краю пов’язані, так чи інакше, із земельними конфліктами з тими, хто проживає поруч. Наступна історія – лише один із прикладів.

Біля підніжжя гори Красія подружжя Губертів поселилося далекого 1989-го року. Тоді ці гірські території були незайманими. Самі хати села Вишка розташовані дорогою трішки вище. На своїй ділянці родина звела будинок, а наприкінці 90-х отримала від сільради у власність невеличку земельну площу навколо нього.

Як відомо, в середині 2000-х років у селі з’явився інвестор – ТОВ «Вишка». Воно звело на горі Красія сучасний гірськолижний комплекс, який нині є туристичною візитівкою Великоберезнянського району. І, свого роду, гордістю місцевої влади. Наприклад, за інформацією із Великоберезнянської районної ради, у 2009-му за оренду землі товариство сплатило до бюджету 30 363 гривні, до районної казни – ще 44 з половиною тисяч гривень. У першій половині 2010-го завдяки діяльності «Вишки» в район надійшло майже 50 тисяч гривень. На початку цього року траси зимового курорту вкотре приїхав «опробовувати» голова Закарпатської ОДА.

Утім, сусідство із цим курортом призвело і до конфлікту між сільською владою і згаданою родиною Губерт.

Так, у 2005-му році Галина Губерт звернулася до сільради із проханням виділити їй по сусідству з обійстям невеличку земельну ділянку для ведення сільського господарства. А ті землі, котрі вже були на той час у власності сім’ї (територія під будинком та навколо нього. – Авт.), оформлені на ім’я чоловіка пані Галини. Тож, згідно із законом, дружина також мала право на додаткові сотини.

Однак, твердить Галина Губерт, Вишківська сільська рада відмовилася виділити ділянку, мотивуючи це тим, що землі по сусідству мають статус рекреаційних. І вони вже виділені ТОВ «Вишка» для будівництва підйомників. Відтак пані Галина оскаржила відмову сільради у суді. Жінка та її адвокат доводять, що цим землям депутати Виш­ківської сільради надали статус рекреаційних із суттєвим порушенням законодавства, бо насправді вони повинні мати статус сільськогосподарських і, насамперед, передаватися для користування селянам. Позивачі доводять, що ряд рішень сільради щодо земель у районі Красії прийняті всупереч законодавству. Зараз ці всі справи розглядаються у різних судах.

Галина Губерт твердить: якби їй виділили землю, то територія обійстя родини аж ніяк не перетнулася б із гірськолижною трасою.

Натомість голова Вишківської сільради Галина Штемер каже: якщо сільрада виділить землю, то обійстя Губертів, так би мовити, вийдуть на територію гірськолижного спуску. За словами сільського голови, землю Губертам можуть виділити будь-де, але не в тому місці.

Самі ж Губерти кажуть, що в іншому місці села ділянка їх не влаштовує – адже туди добиратися далеко. Як уже згадано, село Вишка розташоване далі, ніж підніжжя Красії, де вже понад 20 років живе родина.

Галина Губерт додає: крім того, що їй не хочуть виділити землю, у сільраді планують відібрати і ті ділянки, які родині належать зараз і на які вже давно виготовлені державні акти. Наразі у сільраді через суд намагаються скасувати своє ж рішення про виділення землі Губертам біля підніжжя Красії, котрі прийняті у 1996 та 1998 роках.

Губерти запевняють, що сільрада не може судитися за скасування своїх же рішень, оскільки вже минув термін, протягом якого їх дозволялося оскаржувати.

Сільський голова Вишки Галина Штемер наполягає, що рішення сільрада оскаржує, бо землі, які виділилися у 90-х роках Губертам, були призначені для ведення сільського господарства. А оскільки родина там звела будинок, то треба переробити акт і прийняти щодо ділянки нове рішення, у якому було б зафіксовано її інше цільове використання.

Коли Феміда остаточно визначить, хто тут правий, а хто – ні, наразі невідомо. Адже судова тяганина між родиною Губертів і Вишківською сільською радою триває вже понад 6 років. За цей час щодо цього конфлікту, паралельно із судовими позовами, встигли з’явитися і численні скарги до міліції та прокуратури про порушення закону та бездіяльність деяких посадовців.

Між тим, обидві сторони земельної суперечки твердо упевнені: правда саме на їх боці.

Ярослав Гулан

03 лютого 2013р.

Теги: Вишка, Красія, гірськолижний, земля

Коментарі

Копча 2013-02-03 / 13:58:36
У даному випадку голова сільради тільки виконавець чужих забаганок і за гроші та з підтримкою влади піде на будь яке порушення адже почувається безкарною. Конфлікт між даною родиною і ТОВ Вишка тягнеться вже давно там були і спроби викупити майно і бандитські наїзди т. зв. "ставнянських". Київські власники ТОВ Вишки банальні бандити і діють бандитськими методами згадайте хоча б ситуацію коли "невідомі особи" зрізали опори конкуруючого витягу котрий належав залізничникам і був дешевшим для лижників за новозбудований. Київські гівнюки заслуговують на адекватну відповідь от тільки жаль що при знищенні підйомника постраждають любителі зимовоговідпочинку. Терпіння також має кінець.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи