"АВЕ Ужгород": Чисто там, де прибирають

Напередодні Нового року впали у вічі незвично чисті смітники Ужгорода. З’ясувалося, що в обласному центрі вже почала працювати знана фірма з утилізації сміття «АВЕ». Якщо раніше вряди-годи старі контейнери й порожніли, то територія навколо них залишалася неприбраною. Нині ситуація кардинально змінилася.

"АВЕ Ужгород": Чисто там, де прибирають

 

Водночас працівники, які дбають про чистоту обласного центру Закарпаття, нарікають на недбалість самих мешканців. Бо ж відомо, що чистота має дві сторони: слід не смітити, прибирати і оплачувати послуги тих, хто наводить лад у місті. Про перші кроки нового порядку чистоти в Ужгороді та проблеми «Новини» розпитали генерального директора ТОВ «АВЕ Ужгород» та «АВЕ Мукачево» Марію ОЛЕНИЧ (на фото).

Маріє Дмитрівно, проблема утилізації відходів актуальна для всіх країн світу. Це не лише соціальне, економічне, але й питання здоров’я і санітарного благополуччя населення території...

 

— Проблема поводження з відходами взагалі є одним з найважливіших  викликів сьогодення.  Сукупність  екологічних, економічних і соціальних  чинників  мають прямий  вплив на  порушення природного балансу. Зростання якості життя, що є позитивним чинником суспільного прогресу, приводить до все зростаючої кількості відходів.  Неправильне поводження з ними є причиною численних екологічних проблем, які негативно впливають на здоров’я людей. Санітарно-неблагополучні території в свою чергу занепадають економічно.

Але тут є ще одна сторона проблеми. З кожним роком у світі скорочуються запаси природних ресурсів, а у складі відходів  міститься велика частина ресурсно-цінної сировини, яку просто необхідно максимально раціонально використовувати. Як бачите, все дуже взаємопов’язано.

Що пропонує «АВЕ» у вирішенні цїєї важливої проблеми?

— «АВЕ» є дочірнім підприємством потужного енергетичного концерну «Еnergie AG Верхня Австрія», заснованого ще в 1892 році. У 1991 році, ставши інфраструктурним підприємством та досягнувши багатомільйонних прибутків, керівництво прийняло свідоме рішення соціального характеру —  розпочати ще один вид діяльності, а саме поводження з відходами. Хочу наголосити, що ця справа робиться з почуттям відповідальності, а не для бізнесу.  Часто мені доводиться чути, що сміття — це гроші. В певному сенсі так, якщо  зібрати його в одному місці, отримати оплату і вивалити його десь у лісі чи в океані нелегально. Але якщо це робити правильно, то  управління відходами — дуже дорога справа.  Відомо, що термін повернення інвестицій у цій сфері чи не найдовший.

«ABE» є повністю інтегрованим підприємством. Це означає, що ми надаємо комплексні послуги (від збору, логістики, переробки та повної утилізації відходів). На сьогодні ми обслуговуємо понад 7 млн. населення та 85 тисяч підприємств і організацій у 8 країнах Центральної та Східної Європи. Технічний комплекс «АВЕ-групи» в Австрії та за її межами забезпечує базу для переробки твердих побутових відходів (ТПВ) на найвищому технічному та екологічному рівні.  Щорічно наша компанія  переробляє понад 6 млн. тонн відходів. 40% зібраних відходів використовується повторно, приблизно 20% обробляються термічно і перетворюються в теплову- та електроенергію. Залишкові відходи захоронюються на власних екологічно безпечних полігонах. Як бачите, внесок нашого підприємства у збереження довкілля неабиякий.

Як сталося, що таке потужне європейське підприємство зацікавилося Закарпаттям? Якими були перші кроки роботи у нашій області?

— Пілотний проект «АВЕ» на Закарпатті стартував на території Виноградівського району в 2006 році. На той час «АВЕ-група» працювала вже зовсім неподалік — у Мішкольці та Дебрецені сусідньої Угорщини. Керівники Виноградівщини та міський голова райцентру активно шукали інвесторів для цієї сфери, користуючись добросусідськими стосунками з угорськими колегами сусідніх регіонів. Так і зав’язалися перші контакти.

З якими проблемами зіштовхнулися у процесі роботи?

— Найбільшою є відсутність інфраструктури у сфері утилізації відходів. Маю на увазі екологічно безпечні об’єкти  переробки та утилізації сміття. Поганий стан доріг призводить до швидкого зношення сміттєзбиральної техніки тощо. Ну і, звичайно, низькі тарифи та низька мораль оплати наданих послуг споживачами.

Хто допомагав долати перепони, чи сприяла місцева влада?

— Широка підтримка  місцевої влади власне й забезпечила успіх пілотного проекту і всіх наступних також. Інакше і бути не може. Ми завжди наголошуємо на тому, що ця послуга є комунальною і надавати її якісно без підтримки  місцевої влади неможливо.  Тому ми відкриті до співпраці в рамках приватно-державного партнерства з громадами, в яких ми працюємо.

Люди зазвичай насторожено ставляться до нововведень. Чи легко було знайти порозуміння з місцевими мешканцями?

— Цього боялися інвестори, напевно, найбільше.  Але час  показав, що більшість населення  Закарпатської області вже давно готова до такого сервісу. На Виноградівщині наша робота була  вже добре відома населенню з розповідей родичів та друзів з Угорщини. Але я хочу навести приклад мукачівського феномену. В Мукачеві «АВЕ» почало роботу в січні 2010 року. Мешканці міста над Латорицею стояли в довгих чергах на лютому морозі, щоб одними з перших укласти договір на вивезення відходів з «АВЕ Мукачево». Мені хочеться низько вклонитися кожному, хто в такий спосіб підтримав нашу фірму.

В Ужгороді укладення договорів на вивіз ТПВ з населенням проходить вкрай важко, на жаль, громада тут дуже інертна, більшість мешканців навіть не знає, що потрібно укладати договір на вивіз відходів і платити за це.  Однак нарікають, що в місті брудно. А що порядок залежить від кожного з нас, на жаль, не розуміють. Зазвичай люди, які виставляють в інтернеті та в соцмережах фото про купи сміття, в житті не сплатили жодної копійки за його вивіз. Сумно, але це перевірений факт. Та все ж я впевнена, що все налагодиться і вже незабаром кожен ужгородець замислиться над тим, чи хоче він жити у чистому місті, а відтак користуватися нашими послугами.

Утилізація відходів — річ недешева. Як вплине робота «АВЕ» на вартість послуг?

— Ми використовуємо однакову техніку та контейнерні системи як в Австрії, так в інших країнах, де  працюємо.  Але тарифи в Україні, звичайно, в багато разів нижчі. Логічним є поступове підвищення тарифів, але це буде відбуватися поступово і в розумних межах.

З Нового року «АВЕ» розпочала роботу в Ужгороді. Що слід очікувати мешканцям?

— Ми вже розпочали обслуговування Ужгорода, хоча зимовий період не дуже сприятливий для нововведень.  Тому наша програма-мінімум — повна заміна базової інфраструктури — контейнерів та сміттєзбиральної техніки на європейську і забезпечення регулярного вивозу відходів. Нині в Ужгород ми завезли основних засобів на 11 млн. грн. І це лише початок.

Поступово плануємо індивідуалізувати накопичення відходів, щоб було чітко видно, хто і скільки вкидає у наші контейнери сміття. Водночас вводитимемо селективний збір відходів з метою вилучення ресурсно-цінної сировини та направлення її на подальшу переробку. Технологічний ланцюжок буде безперервний.

Важливим є й складування відходів. Чимало років ведеться мова про спорудження нового полігона або будівництво сміттєпереробного заводу поблизу Ужгорода. Чи є такі проекти у ваших планах?

Наступним обов’язковим кроком нашої роботи є будівництво сучасного сміттєпереробного комплексу та екологічно безпечних полігонів згідно з стандартами ЄС.  З самого початку приходу на український ринок ми декларували готовність до цього.  Завдання обласної влади — знайти земельні ділянки для таких об’єктів та підготувати їх до будівництва.  Часу залишилося мало, адже більшість діючих сміттєзвалищ переповнена.

Питання утилізації відходів — це ще й проблема екології. Нею переймаєтеся?

— Обов’язково! «АВЕ-група» підтримує різноманітні проекти та ініціативи, спрямовані на покращення стану довкілля та підвищення екологічної свідомості населення. На мою думку, саме дефіцит знань щодо небезпек та загроз внаслідок неправильного поводження з відходами призводить до забруднення навколишнього середовища. Ми часто чуємо із ЗМІ про аварії танкерів та викиди нафти в море, через що вимирає риба, гинуть птахи тощо. Але хто з нас, викидаючи пластмасову пляшку в лісі чи у воду, думає про те, що вона є не що інше, як нафта, тільки в іншому агрегатному стані? Або про те, що нову пляшку можна на 80% виготовити із старої? Тут існує дуже тісний взаємозв’язок. Тому екологічна освіта, поінформованість громадськості щодо ризиків і загроз внаслідок неправильного поводження з відходами є найважливішою умовою покращення стану довкілля. Ми з великою радістю спонсоруємо та ініціюємо різні громадські ініціативи, пов’язані з покращенням стану довкілля. Організовуємо та фінансуємо конкурси на найкращий виріб з відходів і в такий спосіб спонукаємо школярів замислитися над тим, як різноманітно можна використовувати непотріб. Цікаво, що дітей стан довкілля цікавить більше, ніж дорослих.

Звідки берете працівників, які умови праці їм пропонуєте?

— З моменту  підписання договору про співпрацю з м. Ужгород на нашу адресу надійшла велика кількість листів  та резюме.  Більшість дописувачів вітають наш прихід на ринок і хочуть бути в команді з нами.  Деяких працівників ми завербували з КШЕПу та інших підприємств цієї сфери. Адже ці люди мають величезний досвід роботи і віддані своїй справі. На період зимових канікул також плануємо залучити до роботи студентів для укладення договорів з населенням.
Загалом «АВЕ» є хорошим роботодавцем. Ми пропонуємо комфортні та безпечні умови праці з достойним рівнем офіційної заробітної плати. Компанія надає своїм працівникам увесь пакет соціальних пільг, передбачених законодавством.

Новий рік і Різдво уже прийшли у наші домівки. Що хочете побажати колегам, партнерам і споживачам послуг вашого підприємства?

— Новий рік та свято народження Ісуса Христа завжди символізують початок чогось нового. Бажаю всім мешканцям Ужгорода початку нового, свідомого підходу до οίκος — дому, в якому ми живемо.

Ну і, звичайно, кожній родині добробуту, здоров’я, миру, любові й процвітання.

Розмовляв Петро Поліха

Довідка

Ужгородців просять укладати договори на вивіз сміття з фірмою «АВЕ». Тарифи — 7,21 грн. з особи — мешканця багатоповерхівки та 7,54 грн. — з мешканця приватного будинку.

Укладання договорів з населенням та суб’єктами господарювання проводиться в приміщенні міськвиконкому (каб. 104), ЖРЕРах з 14:00 до 18:00 та в офісі «АВЕ Ужгород» на вул. І.Франка, 1в  з 9:00 до 18:00 в робочі дні, обідня перерва – з 13:00 до 14:00).

Довідки за тел.: (0-50) 434-77-00, (0-50) 373-87-30,
тел./факс: 64-28-52.

 

12 січня 2013р.

Теги: сміття, АВЕ

Коментарі

Гість 2013-04-21 / 16:09:23
А хто буде вивозити смітя біля шостої школи . Там мусора в радіусі 40 метрів мусор невивозиться вже 2 тижні як що можна було і фото добавити то у вас волоси дибом стали.

дюсі 2013-01-15 / 19:38:57
Свідомий! Засунь собі той договір у тумбочку.

Rrr 2013-01-13 / 20:40:38
чисто там, де не смітять

свідомий 2013-01-13 / 17:47:37
А як на рахунок старого договору з КШЕПом?

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи