Юрій Глеба: "Ми не можемо втратити те, що вже надбали..."

Завершився 2012 рік. Ми вирішили поцікавитися, яким було культурне життя краю, а тому нині розмовляємо з Юрієм Глебою, начальником управління культури Закарпатської облдержадміністрації.

Юрій Глеба: "Ми не можемо втратити те, що вже надбали..."

 

Юрію Федоровичу, які знакові події в культурі у 2012 році вам найбільше запам’яталися?

— Перш за все, ми відзначили ювілеї багатьох наших корифеїв — 100-річчя Дезидерія Задора, людини, яку вважають одним із фундаторів професійної композиторської школи в нашому краї, 70-річчя Петра Скунця, 100-річчя Ернеста Контратовича.

Із знакових мистецьких подій ще потрібно назвати виставку робіт Йосипа Бокшая у Львівському національному музеї ім. А.Шептицького, яка отримала дуже хороші відгуки львів’ян.

Разом з тим, Закарпаття вибороло перше місце у всеукраїнському конкурсі хореографічного мистецтва, а Закарпатський заслужений академічний народний хор успішно виступив у Хорватії і навіть був запрошений у резиденцію президента цієї країни.

Громадськість краю та фахівці виступали проти зміни архітектурного обличчя площі Народної. Але на сесії облради все ж виділили на це 3 млн. гривень.

— Я вважаю, що залишати площу в такому вигляді, якою вона є зараз, неправильно. Художня та громадська рада, інші культурно-мистецькі інституції можуть сперечатися та шукати істину в дискусіях, але незаперечним фактом є те, що потрібно оголошувати та проводити конкурс. І хай на основі творчої конкуренції буде визначена доля площі. Бо нині вона більше схожа на стоянку автомобілів.

Спростуйте або підтвердіть чутки про те, що приміщення лялькового театру «Бавка» хотіли добудувати та перепрофілювати у розважальний центр. Яка ситуація з ним зараз?

— Не можу підтвердити ці чутки, тому що до мене така інформація не надходила. Можливо, тому, що до цього часу приміщення театру належало Ужгороду. Зараз це питання відпало раз і назавжди, оскільки його переведено на обласний баланс. Історично ця будівля є театральною і повинна такою залишитися.

На культуру в 2013 році виділено менше коштів, ніж у 2012-му. З чим це пов’язано?

— я б не сказав, що бюджет 2013-го набагато гірший, ніж минулорічний. До того ж навіть упродовж бюджетного року, якщо є потреби, адже життя вносить корективи, наші проекти підтримуються і виділяються додаткові кошти. Упродовж року набігало до 1 млн. додаткових коштів.

Що в планах у році, що прийшов?

— Зараз вони саме формуються та конкретизуються. Ми, до прикладу, запланували кошти на обласний краєзнавчий музей, щоб продовжити роботи по облаштуванню тут автономного електричного опалення. Бо бачимо, що інтерес до музею у туристів цілорічний. І неприємно, коли в приміщеннях замку, де розташовані експозиції, холодно. Якщо нам вдасться, то будемо робити все для того, аби завершити роботи цього року.

Також продовжимо роботу на тих об’єктах, які, сподіваюся, будуть внесені у перелік ЮНЕСКО. Це — Михайлівська дерев’яна церква у селі Ужок та Струківська церква у Ясіні. Проведемо реставрацію дзвіниць і плануємо облаштувати огорожу довкола церков. Встановимо також протипожежну сигналізацію. Це ті забов’язання, які ми беремо на себе.

Маємо намір допомогти дитячим мистецьким навчальним закладам, аби ті змогли закупити музичні інструменти (йдеться про 650 тис. грн.). Сюди входить і підтримка аматорських колективів, сценічні костюми яких уже зносилися. Ми не можемо втратити те, що ми вже надбали. Тому долучатимемося і до проведення фестивалів, які приваблюють туриста.

Продовжимо також співпрацювати з творчими спілками, підтримуватимемо зв’язки з українськими діаспорами за кордоном (Угорщина, Словаччина, Білорусь, Хорватія, Сербія).

Нині, як відомо, готується виставка Енді Воргола в Мукачеві (відомого американського художника поп-арту з закарпатським корінням. — Авт.). Ми допоможемо, чим зможемо. Ця подія буде такою ж резонансною, як і виставка М.Мункачі (тут були президенти України та Угорщини) в тому ж Паланку.

І наостанок, ви ще виступаєте у відомому ансамблі «Іршавська родина»?

— Так, я все ще є учасником цього колективу. На жаль, не так часто вже задіяний у концертах, бо не дозволяє зайнятість за основним місцем роботи. Але нещодавно до Дня міліції колектив виступав в Ужгороді. Зараз нас запрошують на новорічно-різдвяні акції.

Участь в ансамблі для мене і відпочинок, і можливість підзарядитися енергетикою. А ще бачу, як живуть культура й аматорські колективи сьогодні, з якими проблемами вони стикаються.

Бесіду вела
Анастасія НОЖКА

 

05 січня 2013р.

Теги: Юрій Глеба, культура

Коментарі

Люба 2014-07-06 / 12:51:41
Глеба побудував у Мукачеві розкішний будинок, вперше організував в обласній культурі систему відкатів. Молодець. Злодій в законі. Вперше в історії культури Закарпаття

театр 2013-01-14 / 18:23:56
"БАВКА" 2012- стала единим Академiчним театром в областi i перемогла в Празi, на 16Всесвiтньому карнавалi ляльок:) ......."виступив у Хорватii у резиденц ii Президента-сер'йозний творчий усп ix!!!! НЕ СМIШИ ВIЦЮ!!!!:)

Автор 2013-01-10 / 14:28:10
схвильованій: 100-річча Ернеста Контратовича відсвяткували у травні 2012 році, про це свідчить багато статтей в інтернеті, до прикладу: http://zakarpattya.net.ua/Blogs/96042-Sto-metriv--maestro-Ernesta, одна з них, в якій в цьому добре розписано життя майстра. Рекомендую прочитати) Або ось ще одна: http://chas-z.com.ua/culture/zakarpattya-svyatkuye-100-richchya-vid-dnya-narodzhennya-ernesta-kontratovicha.
З повагою, Анастасія НОЖКА!

1999 2013-01-08 / 19:16:12
Немає чим хвалитися! Занепад культури очевидний ! А Глеба говорить навпвки ,щоб не дратувати владу .Тримається неборак за свое місце ,як вош за кожух.

Словя"нин 2013-01-07 / 20:14:24
Глеба - цікавий чоловік, який себе ідентифікує як... самі знаєте, ким.

4546 2013-01-06 / 20:25:58
Хочу зауважити, що завдяки саме таким людям, як Юрій Федорович і його команда, культура Закарпаття тримається на дуже високому рівні. Особливо при теперішньому стані справ з державним фінансуванням культури.Бажаю Ю.Ф.Глебі міцного здоров"я, удачі, творчих успіхів; провести ще багато фестивалів, концертів, виставок і багато інших мистецьких заходів! Хай ніколи не покидає Вас віра в свою справу! З Різдвом Христовим всіх Вас!

Патріот 2013-01-05 / 18:15:51


Коментар видалено. Адмін


уважний 2013-01-05 / 14:24:07
А 90-ліття Івана Чендея - то не знакова подія?

схвильована 2013-01-05 / 13:38:39
100-річчя Ернеста контратовича всі святкували у травні 2011!

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи