«Неймовірним пригодам Івана Сили» виповнилося п’ять років

Коли письменник Олександр Гаврош взявся за написання повісті «Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу», надворі стояв грудень 2005 року. Тоді автор не міг собі уявити, що його літературний герой – всесвітньо відомий закарпатський силач настільки сподобається читачам, що це змусить його вигадувати все нові й нові пригоди для свого дітища, яке врешті-решт заживе своїм життям.

«Неймовірним пригодам Івана Сили» виповнилося п’ять років

 

У січні 2007 року львівське «Видавництво Старого Лева» взялося за  видання книжки, презентація якої відбулася вже через 8 місяців на вересневому Форумі видавців у Львові. Відтоді  і почалися неймовірні пригоди «Неймовірних пригод».

У жовтні  у рідному селі силача Івана Фірцака (Кротона) Білках, який став прототипом Івана Сили, книжку презентували за участю найсильнішої людини світу Василя Вірастюка. Маленькі читачі вподобали безхитрісного і відважного атлета, і книжка розійшлася з великим успіхом.

Через 2 роки «Неймовірні пригоди Івана Сили» видали другим накладом. Це спонукало автора розвивати тему далі. Написана за мотивами повісті п’єса «Цирк Івана Сили» у червні 2011 року отримує першу премію у номінації «Дитяча п’єса» Всеукраїнського літературного конкурсу «Коронація слова». А завдяки Закарпатському обласному ляльковому театру «Бавка» найдужча людина світу ожила на  театральній сцені.  У  листопаді минулого року в Ужгороді  відбулася прем’єра вистави «Цирк Івана Сили».

У березні  2012 року виходить третій наклад книжки, а Віктор Андрієнко та Ігор Письменний пишуть сценарій за повістю «Неймовірні пригоди Івана Сили», який отримує перше місце в номінації «Сценарії фільмів для дітей» на «Коронації слова-2012». Через кілька місяців розпочалися зйомки повнометражного художнього фільму «Іван Си­ла». У стрічці задіяли відомих українських акторів та силових атлетів. І вже ско­ро юні українці зможуть захоплюватися пригодами закарпатського силача з екранів телевізорів. 

Та поки кінофільм запустять у прокат, закарпатські діти навряд чи будуть знати про свого відомого земляка. Книжка видавалася і продавалася за межами краю, а обласна комісія, що опікується програмою підтримки видання творів закарпатських авторів, відхилила пропозицію про видання повісті «Неймовірні пригоди Івана Сили» для бібліотек Закарпаття. Воістину, нема пророка у своїй Вітчизні.

Оксана Чужа

11 грудня 2012р.

Теги: Гаврош, Іван Сила, Фірцак, Кротон

Коментарі

Vasya 2013-01-31 / 02:00:46
Рекомендую переглянути:
«Іван Сила» бере силою чернівецький театр


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи