Аквапарк розбрату. Сергій Ратушняк будується самовільно, бо йому встромляють палки в колеса?

На початку жовтня колишній мер Ужгорода – підприємець Сергій Ратушняк презентував у Підзамковому парку проект будівництва сучасного водного розважального закладу «AQUA RIO PARK».

Аквапарк розбрату. Сергій Ратушняк будується самовільно, бо йому встромляють палки в колеса?

Презентація напередодні виборів

Як відомо, ідея зведення в Ужгороді аквапарку виношувалася Сергієм Ратушняком (тоді мером міста) ще з 2007 року. Йшлося про водний комплекс у Боздоському парку із залученням серйозних іноземних інвестицій. Однак камінь спотикання був у величезній території із природоохоронним статусом. Відтак Сергій Миколайович, уже шукаючи роботу через центр зайнятості, взявся втілювати ідею самотужки. На території колишнього басейну «Спартак», яка нині належить родині Сергія Ратушняка, ще на початку цього року почали активно вирубувати дерева і демонтувати стару чашу.

Коли ЗМІ порушили тему законності таких дій, виявилося, що вирубування дерев на цій території ніким не погоджувалося, власне, як і будівельні роботи. Пояснити, що ж коїться на будмайданчику, на який перетворилася площа колишнього «Спартака», Сергій Ратушняк взявся лише восени – напередодні виборів. 

Громадськості, котра зібралася у Підзамковому парку, він розповів, що втілити в життя попередній проект водного комплексу йому перешкодили батько і син Погорєлови, заявивши, що вони й надалі не дають йому зводити аквапарк. «Два роки ця міська влада не підписувала мені затвердження земельної ділянки, – розповів Сергій Ратушняк. – І от нещодавно на сесії, замість 1,17 га, з подачі одного з «погорєловських» депутатів мені затвердили лише один гектар. Хоча загалом я заплатив за цю землю близько мільйона доларів. Бо спочатку викупив одну частину комплексу басейну, а потім придбав решту (у ході кількох скандальних аукціонів, коли сам був мером. – Авт.). Пригадайте, що тут відбувалося, коли басейном завідував Ващук. Восьмеро дітей, які постраждали від того, що він висипав у басейн хлор прямо з вантажівки, отруїлися під час купання, ще досі мають проблеми зі здоров’ям. У цьому аквапарку такого не буде». 

(Тут можна б нагадати, що насправді діти отруїлися випарами хлору з несправної системи очищення води. Як і епопею з часів, коли комплексом басейну користувався ЗакДУ, а відтак Ратушняк домігся повернення споруди місту за 800 тисяч гривень як компенсацію за поліпшення. Хоча тодішній ректор вишу Федір Ващук на прес-конференціях запевняв про вкладені 4 мільйони. Федір Григорович, утім, оскільки змінилася кон’юнктура, тепер на заяви Ратушняка, мабуть, не ображається, – в усякому разі в коментарі «Замку» відмовив.)

Уже в червні Ратушняк хоче перерізати червону стрічку 

То що ж планує звести у Підзамковому парку Сергій Ратушняк? Як ішлося на презентації, вже у червні 2013 року на території колишнього басейну «Спартак» має запрацювати водний розважальний комплекс із трьома басейнами: для дорослих, юніорів та дітей. Перший, за словами власника, буде найбільшим і найглибшим, в юніорському зможуть плавати діти шкільного віку й ті, хто вчиться триматися на воді. А для найменших любителів поплавати планують облаштувати невеличкий басейн із підігрівом і гірками. Вхід для дітей до 10 років хочуть залишити безкоштовним. Також на території басейну, за обіцянками проектантів, буде створено дитячий бар, де матері матимуть можливість приготувати їжу для немовлят, нагодувати їх. Бар і ресторан для дорослих знаходитимуться в іншому кінці комплексу. Там, як розповів Сергій Ратушняк, також проходитимуть нічні дискотеки для молоді з купанням у басейні.

На тій частині комплексу, яка знаходиться вздовж вулиці Шумної, колишній мер Ужгорода хоче встановити водні гірки для дорослих: «хвилю», «трубу» і «камікадзе». Покриття всієї території, за планами, буде вимощено з плитки і штучної трави. Відвідувачі зможуть за додаткову плату засмагати на шезлонгах або ж безкоштовно на одному з газонів. Вода, за проектом, очищуватиметься лампами для дисбактеризації, а в кожному басейні стоятимуть датчики для визначення хімічного складу. Аби територію басейну не підтоплювало, її в ході будівельних робіт, хочуть підняти на один рівень і захистити з боку річки монолітним бетонним парканом. 

Як зазначив під час презентації проекту власник майбутнього розважального закладу, вже у березні робітники почнуть викладати плитку, а у червні можна буде перерізати червону стрічку. «Ми вже вклали у розробку проекту 1 350 000 доларів, – розповів Сергій Ратушняк. – Гадаю, для завершення знадобиться ще приблизно півтора мільйона доларів. Окупиться цей комплекс за 8-10 років. Якби міська влада дозволила взяти в оренду за символічну плату ще й малу дитячу залізницю, я би привів її до ладу і возив із центру сюди людей, аби у парку відпочили і поплавати зайшли».

Отож, плани у колишнього мера Ужгорода справді грандіозні. Безумовно, такі заклади обласному центру справді потрібні, адже влітку його мешканцям просто нема де скупатися. Та й, крім вигод для ужгородців, – втіхи для малечі, це могло б значно підвищити туристичну привабливість міста. Однак для цього потрібно дотримуватись усіх правил безпеки. Адже плавати туди прийдуть наші діти, і хочеться бути впевненим, що всі роботи ведуться в погодженні зі спеціалістами.

Дозвіл є лише на реконструкцію чаші

«Замок» саме тому й підняв цю тему лише зараз, бо збирав інформацію в усіх державних структурах, які мають давати дозволи або відповідати за подіб¬ного роду проекти. І виявилося, що до «AQUA RIO PARK» чимало запитань у багатьох структурах. Зокрема, в Ужгородській міській раді на офіційний запит нам повідомили, що забудовниками території біля колишнього басейну «Спартак» жодних письмових запитів на отримання вихідних даних для зведення або реконструкції цього басейну не подавалося. Рішенням сесії від 5 жовтня 2012 року громадянину В.Дроботенку (тестю Сергія Ратушняка. – Авт.) затвердили проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки на вул. Підградській, 33 для «будівництва і обслуговування  інших будівель громадської забудови».

Не погоджувало будівництва аквапарку, а також буріння свердловини, про яку розповідав під час презентації Сергій Ратушняк, і Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області. А крайова державна екологічна інспекція на запит повідомила, що кронування і вирізування тополь та інших дерев на території аквапарку не дозволяла. Ордери на видалення зелених насаджень не видавалися й виконкомом Ужгородської міської ради, тому матеріали перевірки інспекція направила до міської прокуратури для встановлення винних осіб.

У басейновому управлінні водних ресурсів на запит відповіли, що проекту будівництва теж не бачили і не погоджували, тому про шкоду, яка може бути завдана екології річки, сказати нічого не можуть. Однак зазначили: прибережна смуга Ужа становить 50 м від урізу річки в меженний період (тобто тоді, коли рівень води низький), тому на використання земельної ділянки в межах прибережної захисної смуги діють певні обмеження. 

А щодо безпеки власне водних атракціонів, котрі встановлять в аквапарку, то у територіальному відділенні Держгірпромнагляду нам повідомили, що гірки та інші атракціони перевірятимуться спеціалістами лише при введенні об’єкта в експлуатацію, після чого їх повторно оглядатимуть кожні 5 років. Лише в Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю, який, власне, і мав би реагувати на випадки самовільного будівництва, «Замку» розповіли, що претензій до Сергія Ратушняка не мають, бо 7 вересня цього року він зареєстрував декларацію про початок виконання робіт із реконструкції чаші басейну. Однак, чи можна називати те, що робиться зараз на території колишнього «Спартака», лише реконструкцією чаші?  

Виходить, жоден компетентний орган проекту будівництва аквапарку не бачив і не погоджував, а отже, будується Сергій Ратушняк, схоже, дотримуючись власних смаків і розсуду. Можливо, міська влада і справді встромляє йому палки в колеса, однак чи є сенс витрачати шалені кошти, якщо після завершення будівництва доведеться зіштовхнутися вже з іншою проблемою – введенням фактично незаконного об’єкта в експлуатацію? 

Саме тому, що такий відпочинковий об’єкт кластерного типу, де передбачено зручності для різних категорій відвідувачів, справді дуже потрібен Ужгороду, сподіваємося, колишньому меру Ужгорода вдасться до червня пройти всі круги бюрократичного пекла і таки отримати необхідні дозволи. Бо навіть така чудова справа, як будівництво єдиного в краї аквапарку, не буде похвальною без офіційного підтвердження безпечності цього об’єкта.

07 грудня 2012р.

Теги: Ратушняк, аквапарк, будівництво, Ужгород

Коментарі

дивлюсь я на вас 2013-03-03 / 22:37:34
я вас прошу, здати в експлуатацію набагато легше, аніж отримати відповідну дозвільну документацію

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи